24.03. - Световен ден за борба с туберкулозата


Световен ден за борба с туберкулозата

 

 
Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва днес, 24 март. Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга най-често белите дробове, но е възможно да порази и други органи. Причинява се от туберкулозни бактерии с изключителна устойчивост и повсеместно разпространение във външната среда.


Два пъти се е завишила заболеваемостта от туберкулоза през 2008 година в област Сливен. Това съобщи д-р Петя Михайлова, началник на епидимиологичния отдел към РИОКОЗ Сливен. През 2007 година новооткритите болни са общо 20, докато през 2008 година са станали 40. С най-висока заболеваемост в областта е община Сливен, като най-много са засегнатите във възрастта 35-39 години. 19 души са заболелите от началото на тази година.


Сливен е от регионите, включени в Националната програма „Подобряване контрола на туберкулозата в България.


В информация, разпространена до медиите в Сливен, от РИОКОЗ напомнят някои основни познания за „жълтата гостенка".


Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек.При кашляне, кихане и разговор той отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Така хората, които се намират в близост, могат да вдишат бактериите и да се заразят по въздушно-капков път.Прахът в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни, също може да е фактор за предаване на инфекцията.
По-рядко източник на зараза са болни от туберкулоза животни, при консумиране на продукти от тях - например мляко от болни крави.


Каква е профилактиката? Отзовавайте се винаги на поканата на личния лекар за имунизация. Ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ) е най-сигурната бариера срещу болестта. От 48-ия час след раждането на бебето се извършва имунизация. На 7-месечна възраст се прави проверка за наличие на белег от ваксинацията. На децата без белег се извършва проба Манту и когато резултатът от нея е отрицателен, те се имунизират. На 7, 11 и 17-годишна възраст се правят реимунизации против туберкулоза, но само след отрицателна проба Манту.


Своевременно се подложете на медицински преглед при продължителна кашлица с отделяне на храчки, леко повишена температура, силна отпадналост и други характерни за заболяването признаци. Извършете назначените от лекаря изследвания. Запомнете, че от навременното започване на лечението зависи в голяма степен и успехът от него.


Не купувайте животински продукти от пазари и сергии, необезпечени с ветеринарно-санитарен контрол.
Спазвайте добра хигиена.


Занимавайте се с туризъм и спорт, които са универсални профилактични средства.
Тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици, увеличават риска от заболяване.