19.12.1873 - Роден е Никола Петров


 

 

Роден е през 1873-а в Горна Оряховица в бедно семейство на абаджии, немотията рано прогонва младия Никола Петров от дома. Като мнозина други по това време и той тръгва да търси прехраната си по чужди земи. Близо 25 години българинът се състезава по всички краища на планетата и нито веднъж не напуска тепиха победен! По време на световното изложене в Париж през 1900 г. прославя името на България,  като печели първата световна титла за страната.

 

 

През 1895 г. съдбата го среща с прочутия тогава италианец Жорж Расо, чийто цирк е отседнал в Браила. Петров го побеждава. Две седмици по-късно силният българин сломява и трима французи. Между тях е и Дублие, който вижда в младежа от балканите невероятен талант и му става учител. За кратко Никола изучава тайните на класическата борба и през 1898-а заминава за Ню Йорк, където участва в шампионата на Америка. На финала печели схватката с най-големия американски борец - Корберт. Любопитното е, че преди двубоя менажерът на съперника му предлага 10 000 долара, за да отстъпи победата. Честният българин отказва изгодната сделка и е провъзгласен за шампион на Америка.

 

 

Звездният миг за Никола Петров идва по време на световното изложение в Париж през 1900 г., когато е първият световен шампионат, продължил цели два месеца. На финала българинът тушира след 80-минутна борба гиганта Пол Понс - висок 217 см, тежък 145 кг. България има своя първи световен шампион!

 

 

През 1920 г. Петров създава в София и първата у нас школа по борба, на която е ръководител и треньор. Умира през 1925 г. на 52-годишна възраст.

 

 

Всяка година, от 1963 г. насам Българската федерация по борба организира в негова памет и с неговото име голям международен турнир по класическа борба. Състезание получи световно признание и намери трайно място в календара на Световната федерация по борба за аматьори (ФИЛА).

 

 

От 1971 г. най-добре изявилият се български борец получава високото отличие "Златния пояс" на Никола Петров, а на най-добре представилият се чуждестранен борец се връчва специална купа.