12.02.1902г. - роден Светослав Минков


 

 


Светослав Константинов Минков е български писател. Той е брат на терориста Иван Минков. Завършил е финансово дело. Считан е за „баща" на модерната българска фантастика. Журналист с дългогодишна практика, като е работил и като коректор, редактор, главен редактор, библиотекар, книговодител.

 

Светослав Минков е роден през 1902г.в град Радомир.Средното си образование завършва в София.Последователно учи във военно училище в Австрия,следва славянска филология в Софийския университет,Търговско-стопанска академия в Мюнхен. Работи като библиотекар, книговодител, дипломатически служител, редактор в различни издания и издателства. Получил солидно образование и добил разностранна култура, Минков е един от най-ерудираните български писатели.Първата си творба, озаглавена Биномът на Нютон, публикува в списание Българан през 1920 година.

 

Умира на 22 ноември 1966 г. в София.

 

Работил е и в българската легация в Токио. Сред многобройните му заглавия са сборниците „Синята хризантема" (първата Австриродна фантастична книга, „Аргус", 1922), „Игра на сенките", „Къщата при последния фенер", „Автомати", „Дамата с рентгеновите очи", романът „Сърцето в картонената кутия", написан в съавторство с Константин Константинов.

 


Носител на международната награда за мир „Нексьо".

 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече