11.06.2005г. - почива Гена Димитрова


Гена Димитрова е българска певица, родена на 6 май 1941 г. в село Беглеж, Плевенско.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Началото като певица се поставя още в детските години, когато нейният талант е забелязан от първия й учител по музика - Иван Генков, който й предрича бляскаво бъдеще.

 

 

С оперно пеене започва да се занимава като студентка в Българската държавна консерватория (1959-1964 г.). С гуменки и почти в носия пристига в София на приемни изпити в Консерваторията. Пее „Хей Балкан ти роден наш“, друго „по-класическо“ не е знаела. Приета е веднага . За да може да се издържа, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки.

 

 

„Сега вие й се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните“- коментира именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска.Неин учител е големият български оперен певец и педагог проф. Христо Бръмбаров. Това е периодът на истински възход на българската оперна школа, от която са произлезли такива имена на европейската и световната сцена, като Николай Гяуров, Борис Христов, Никола Гюзелев, Никола Николов, Димитър Узунов, Райна Кабаиванска и много други.

 

Наградите: 1970 г. - победител в Международния конкурс за млади оперни певци, София, 1972 г. - победител в конкурса за оперни певци в Тревизо, Италия с ролята на Амелия от "Бал с маски" на Дж. Верди, 1987 г. - победител в международния конкурс за изпълнители на Турандот в Ню Йорк, САЩ

 

Участия - 27 декември 1967 г. - дебют в ролята на Абигаиле от "Набуко" от Дж. Верди в Софийската народна опера, 1971-1972 г. - турне във Франция с операта "Силата на съдбата" от Дж. Верди, 1972 г. - Операта в Парма, Италия - ролята на Амелия от "Бал с маски" от Дж. Верди, заедно с Хосе Карерас и Пиеро Капучили, 1973 г. - "La Scala", Милано, Италия - ролята на Амелия от "Бал с маски" от Дж. Верди, заедно с Пласидо Доминго, 1978 г. - "Staatsoper", Виена, Австрия - ролята на Тоска от едноименната опера от Дж. Пучини, 1980 г. - "Arena di Verona", Верона, Италия - дебют в "Джокондата" от Пончиели с Л. Павароти, 1983 г. - "Arena di Verona", Верона, Италия - ролята на Турандот от едноименната опера на Дж. Пучини, 1983-1984 г. - "La Scala", Милано, Италия - ролята на Турандот от едноименната опера на Дж. Пучини, ролята на Лейди Макбет в операта "Макбет" от Дж. Верди, ролята на Амнерис в операта "Аида" от Дж. Верди (с Л. Павароти), 1984 г. - Фестивалът в Залцбург - ролята на Лейди Макбет в операта "Макбет" от Дж. Верди под диригентството на Херберт фон Караян, 1986 г. - "La Scalan", Милано, Италия в "Набуко" от Дж. Верди, диригент Рикардо Мути, 1987 г. - Метрополитън Опера, Ню Йорк, САЩ - ролята на Турандот в едноименната опера, последвано от 10 сезона участия в оперите "Турандот", "Джокондата", "Момичето от златния Запад", "Тоска" с Л. Павароти и др., 1988-1989 г. - "La Scala", Милано, Италия - оперите "Селска чест" от П. Маскани и "Тоска" от Дж. Пучини.

 

 Гена Димитрова провежда майсторски класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща, София и др. Работеше с млади таланти, организираше техни участия и концерти и участваше като изпълнител на техните концерти. Едни от нейните ученици са Елена Баръмова и Байса Дашням.

 

Гена Димитрова почина от рак на 11 юни 2005 г. в Милано, Италия.