10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София


Манолаки Тошев e първият кмет на София след Освобождението.

 

По онова време заварва София с население от около 11 000 души, което я поставя едва на пето място по големина сред българските градове след Пловдив, Русе, Варна и Шумен. Градът, кален, мръсен и занемарен, е бил на всичко отгоре и полуразрушен. Така че първите кметове на София е трябвало наистина да се заемат енергично с привеждането на града в що-годе приличен вид.

 


Само за три месеца първият градоначалник Манолаки Ташов успява да разчисти града от разрушенията и да извози трупаната с години смет. Той организира санитарна служба и пожарна команда. И най-важното - основава Техническа служба, чийто шеф - чешкият архитект Антон Колар, започва да работи върху първия план на София.

 


Наследникът на Тошев - Димитър Хаджикоцев, кметува два пъти. Първия път (9 юни-1 август 1878 г.) успява сам да поръча газовите фенери за осветлението на града. А втория си мандат (28 декември 1883-9 май 1894) посвещава изцяло на борбата с бездомните кучета. За целта дори въвежда щатната общинска длъжност кучеубиец.

 


Манолаки Тошев и кметовете след него успяват в амбицията си само за няколко десетилетия да превърнат София от изостанал ориенталски градец в модерна европейска столица.