Руският светец Авраамий Болгарский

Автор: Петър Нанев, Шумен


Руският светец Авраамий  Болгарский

Eдин от тринадесетте светци на Руската православна църква в домонголския период...

Наличието на едно непретенциозно издание, наречено "Православны Болгар", на Руската православна църква и на Казанската епархия говори, че в Татарстан, републиката, която е наследник на Волжка България съществува и християнска диаспора.

В това издание намираме интересно житие на светия мъченик, волжкия българин Авраамий Болгарский. В житието се казва, че светият мъченик Авраамий Болгарский е един от тринадесетте светци на Руската православна църква в домонголския период. 

Авраамий живял в края на ХІІ и началото на ХІІІ век. Той бил богат и знатен търговец във Волжка България. Бил човек необикновено милостив и състрадателен към бедстващите люде. По божие усмотрение и благодат той се докоснал до православната вяра, докато посещавал множество руски градове, пазари и панаири.

Има сериозно основание да се смята, че волжкият българин, при пътуванията си, се е срещал и с търговци и християни от Дунавска България. Той се привързал към Православието и станал негов ревностен поддръжник. Не се сочи датата на неговото покръстване, но се описва неговият път, който още преди това кръщение страдал за своя булгарски народ, за лишените от блага и низвергнати свои съплеменници. Той скърбял за заблудата, която те търпели, отдадени не на единствената свята православна вяра.

Ревностно въодушевен от християнската вяра, при посещението му на голям панаир (ага-базар) той започнал да проповядва христовото слово. Волжките българи мюсюлмани били изумени от тези слова на довчерашния си едноверец. Те го придумвали да се откаже от христовото слово. Многократно го съветвали да изостави християнските си убеждения и като не успели, го заплашили, че ще му отнемат имотите.

На тези заплахи Авраамий отговорил, че не само е готов да се лиши от имотите си, но е готов да даде и живота си за вярата в Христа Спасителя. Вкарали го в затвора, измъчвали го. Виждайки неговата непреклонност, мъчителите му го отвели на брега на Волга и първо отсекли ръцете му, после краката и главата му.

Така на 1 април 1229 г. мъченикът отишъл при небесния си баща. «Распеншемся за ны волею, воскресшему из мертвых и со славою воснесшемся с плотию на Житие святого мученика Авраамия Болгарского на небо.» - се казва в старата руска летопис.

През 1230 г., след продължила шест години война между Русия и Булгария, пратеници на волжката армия се явили пред владимировския княз Георгий Всеволодович с молба за примирие. Князът се съгласил, но поставил условие да му предадат мощите на Авраамий Болгарский. Мощите на светеца били пренесени в Княгининския манастир в гр. Владимир. Частица от тях е запазена и до днес и в църквата на с. Болгар в Татарстан - село на земята на старата столица Болгар.

В писмени паметници се сочат много изцеления на деца и възрастни пред тези мощи. След безбожния период на Русия, култът на светия мъченик се завръща. Освен това, днес св. Авраамий се приема за покровител на търговците и предприемачите в Русия.

Статията е предоставена от автора специално за "Българи"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече