Румънската национална доктрина

Автор: Илия Илиев (14 коментара)


Румънската национална доктрина

В Румъния исторически от времето на Атила и първите български канства живеят наши кръвни братя и сестри.

 

 

 

При Борис Първи около 2/3 от днешната й територия е била в рамките на държавата му, видно е на запазените политически карти от онова време. Върху подробни карти на съвременна Румъния от 50-60-ти години могат да се видят стотици географски названия на български. Румъния е страдала от три империи - Руската, Османската и Австро-унгарската, които са оказали по-голямо или по-малко културно влияние върху нея.

 

До средата на ХІХ век по-голямата част от населението е използвало разновидност на българския език, изповядвало е нашето православие и е пишело с кирилската азбука. В националната митология обаче са се наложили две тези . Според едната днешните румънци произхождат от древните даки. По времето на император Траян Дакия е присъединена към Рим и въз основа на този факт е пробутана манипулацията за заселилите се около Карпатите римляни, с които даките са се смесили и са съжителствали заедно две хилядолетия. От тази дълбоко невярна тези произлизат внушенията, че румънците са потомци на римляните, едва ли не наследници на имперския Рим.

 

Което въобще не може да бъде вярно, при Траян истинските римляни са съставяли само 1% от населението на империята и са живеели почти изключително в пределите на днешна Италия и част от днешна Франция. Даките са всъщност траки. Легионите, които са подчинили Дакия на Рим, са били съставени основно от траки. Ето кои може да останали в Дакия. Това в най-общи линии е истинската история на румънците. Романският корен в името им е достоверен толкова, колкото и франкският в националното име на французите (франките са германски племена, а французите са гали).

 

Траките са базовата съставка на балканските народи, особено на България и Румъния, затова и езикът ни е бил много сходен от хиляди години. В Централна Гърция (Тесалия и Епир), в Южна Албания и Македония живее същото това население, което в румънските учебници се нарича дако-тракийско. Звучи като българо-македонско!

 

През 1821 г. Тудор Владимиреску отпечатва своите „Искания на румънския народ", в които призовава към революционни реформи в Румъния. Впоследствие е обявен за национален герой. Неговите „Искания" са първообраза на тяхната национална доктрина. В тях за национален идеал е обявено „Единството на румънската нация", в което са заложени двата водещи национални интереса:

 

Вътрешни - свързани със законодателството, данъчната система, армията, защитата на вътрешния ред и сигурност, търговията, проблемите с националната религия и аграрната реформа.
Външни - установяване на широко сътрудничество между балканските народи.
В крайна светка обединяването на широки слоеве румънци около „Исканията" на Владимиреску довеждат до революцията от 1848 г. и опитът за обединение на княжествата Валахия и Молдова. Не успява. Случва се през декември 1861 г., когато княз Александър Куза обявява обединението на двете княжеств

 

През Балканските и Първата световна война обстоятелствата благоприятстват Румъния да реализира максималната си програма и през декември 1918 г. втория национален идеал „Независима Румъния" се превръща във „Велика Румъния" (Романия маре). Това не би станало без прякото съдействие на великите сили, които заради отказа на Букурещ от исинските корени на народа си им дава Южна Добруджа. Преди това през 1912-13 г. докато ние воюваме срещу Гърция и Турция, Румъния подло ни напада в гръб. По време ня Първата световна българската армия не само си връща Добруджа, но завзема и Букурещ. Но великите играят срещу нас. Виждаме същият различен подход към България и Румъния и в рамките на Европейския съюз...

 

С оглед запазването на придобитите от България и Унгария територии Николае Титулеску коригира националната доктрина и издига националния идеал „Защита на румънските граници", зад койта застава цялата политическа класа. Като външен министър Титулеску успешно работи за създаване на Малко съглашение с Чехословакия, Румъния и Югославия и Балканско споразумение с Турция, Гърция и Югославия. Подкрепени от Русия и Франция, насочени директно срещу България с оглед евентуални наши настоявания за връщане на отнетите земи.

 

Обаче Русия си взима цената след подписването на договора Молотов-Рибентроп и със съгласието на Германия се прибира от Румъния Бесарабия. После през 1940 г. Унгария чрез Берлин си връща Северна Трансилвания с над 2, 5 милиона население, СССР окупира нови румънски земи и принуждава Букурещ да върне на България Южна Добруджа.

 

С доктрината за „Велика Румъния" е свършено, по време на Втората световна война страната губи на източния фронт над 600 000 души и след това срещу Германия още около 300 000 убити. С влизането на страната под съветска доминация националният идеал вече е „Строителството на развито комунистическо общество".

 

 

 

 

 

 

Коментари
2009-03-30 17:29:36 От: Николай

Ама тия мамалигари в момента имат една от най-агресивните политики по отношение на румънците в чужбина! За разлика от нас!

2009-03-30 17:38:17 От: edna bylgarka

синът ми си събира една доста симпатична поредица "Атлас - Светът във вашите ръце". Чак когато в поредната книжка видях понятието "Гръцка Македония" се заинтересувах, кой е издателят. Познайте - изданието в гръцко. А ние като овце - превеждаме без да гледаме! Че и плащаме за това, верояно. А ние, родителите даваме пари за да промиват мозъците на децата ни. Встъщност, ако греша - нека някой ме поправи: има ли такова понятие - административно, географско, историческо, какво да е - гръцка македония... Защото ми иде да се уча да стрелям...

2009-03-30 17:51:05 От: edna bylgarka

съжелявам, обърках се, горният коментар беше са гръцката мегали идея...
а тук исках само да кажа на Николай, че наистина е така. Дири нещо повече - те не само подкрепят румънците по света, ами изкуствено създават такива дори там където ги няма. Ако някой има познати в Силистра, Видин (или е от там) знае зае за какво говоря...

2009-03-30 18:52:21 От: Kotrag

Pozdravi za statiata-natsia "rumanets" niama -ima vlasi

2009-03-30 19:07:52 От: Kotrag

Taka narechenata natsia "rumantsi " ima dalbok kompleks za lipsa na natsionalna identichnost koito se izrziva v uprajniavaneto na edin agresiven natsionalisam nasochen kam malstinstvata v rumania i kam tak anarec. rumasnki malstsinstva v sasednite na rumania strani

2009-03-30 19:16:33 От: Kotrag

SAshtestvuvat cherno na bialo izkazvania na rumanski polititsi ot 90-te god. na 20 vek za vrashtaneto na ujna Dobruja v rumansko vladenie .Glavna tsel e grad Silistra -predmostie za po natatsashno kulturno vlianie .V Silistra ot 20 god. intenzivno se predlaga bezplatno obuchenie na hora koito pokajat che tehnite diadovtsi i babi sa rodeni v SevernDobrudja - izpolzva se fakta che tehnite pradsedi sa bi;i rom.grajdani

2009-03-30 19:17:43 От: Kotrag

Otdelno 300 000 etnicheski balgari niamat elementarni choveshki prva v rumania

2009-03-30 21:07:44 От: greatbulgaria

Аз съм от Силистра и плюя на тия смрадливи влася. Да си седят в кочината и да ядат мамалига, нямат място на моята красива земя.Тук е чиста България и няма ни един мамалигояд,няма и да има. Трябва да се съдейства на българите във влашко да се завърнат в Родината си-България.власята се опитват да налагат културно и икономическо влияние в града ми,а държавата ни нехае!Българите в Северна Добруджа са оставени да измират и да ги тъпчат, държавата ни трябва да се събуди и да почне да изпълнява функциите за които е създадена-да се грижи за българите където и да са те.

2009-04-04 23:43:36 От: Kotrag

Dobrudja e balgarska - i Severna i Yujna -tazi granitsa e izkustvena .Preporachvam na vsichki balgari da posetiat Severna Dobrudja i da se uveriat s ochite si kolko krasiva zemia e - zemia dadena bez boi na mirizlivite mamaligari .Tam vsichko si e kato v Bulgaria - arhitekturata na kshtite e kakto v Yujna Dobrudja i vse oshte ima sela s nemalak broi naselenie balgari v tiah.Preporachvam sashto da se poseti selo Cherna v blizost do grad Machin kadeto ima hubav muzei -kashta na balgarskia pisatel Panaiot Stanchov ( s psevdonim Cherna)

2009-04-05 00:17:24 От: Kotrag

Preporachvam na vsichki balgari da posetiat grad Tulcha - grad v koito jiveiat nepodozirano sarvnitelno goliam broi balgari, a v tsentara na grada e balgarskata cherkva Sveti Georgi - na vhoda ima nadpis na balgarski ezik , no estesveno neveroiatno "demokratichnata " darjava rumania ne pozvoliava balgarite ot grada da imat slujbi na balgarski ezik

2009-04-27 12:02:57 От: Борислав

Искам да съм максимално кратък.Пишете на български,не мъчете и не изнасилвайте нашият език,защото не е срамота,а е позор и престъпление.По въпроса за Румъния-нито съм чул,нито съм видял,нито съм прочел някъде за войни между нас, до миналият век.Това според мен означава само едно,че сме едноплеменници и не само с тях.Румъния е в пределите на България далеч преди цар Борис първи.

2009-11-05 13:33:46 От: Българ

Южна Добруджа си връщаме с помощта ан СССР - лъжа!!! Връщавме си я със съгласието на Англия, Франция, САЩ и СССР, но най-вече под натиска на Германия, която е главна ревизионистична сила!

2015-01-07 12:44:16 От: хаджи

Поне на мен не ми е известен друг народ, който в нациоанлния си химн да възпява поробителя си. Те това са румънците. В техния "Събуди се румънецо" се пее, че са горди наследници на императора Траян- същият, който през 106 г. поробва Дакия и я прави римска провинция.А по отношение на връщането на Южна Добруджа- вярно е, че става благодарение на Берлин, не на СССР.

2017-02-01 20:42:21 От: Румънофил

Не съм съгласен със статията. Според мен румънците нямат нищо, ама нищо общо с даките. За мен те са си римляни и е нормално да възхваляват своя велик император. Забелязали ли сте, че на много карти на Римската империя и на Византия на английски пише именно Румъния? Е, не е случайно! Колкото до българо-румънския конфликт, смятам, че цяла Добруджа трябва да бъде върната на Румъния.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот