Румъния: Война на бездомните кучета

Автор: Шпигел онлайн (4 коментара)


Румъния: Война на бездомните кучета Родителите на 4-годишния Йонут, който почина, нахапан от бездомно куче в парк в Букурещ...

Букурещ прие закон, разрешаващ евтаназия на скитащите се по улиците хиляди животни

Смъртоносно нападение на куче на 4-годишно момченце в Букурещ отново привлече вниманието към стар румънски проблем: стотиците хиляди бездомни кучета, скитащи се по улиците в цялата страна.

 

Плановете на правителството за масова евтаназия се натъкнаха на сериозната съпротива от страна на активистите за защита на животните, които са готови със зъби и нокти да се борят срещу идеята на властта за ликвидиране на уличните кучета.

Малкият Йонут и по-големият му брат Андрей поискали просто да си играят. Бабата на двете момчета, които са на четири и шест на години, ги извежда в парк в букурещкия квартал "Таи". Двамата се разхождат в парка и решават да си поиграят на намиращ се наблизо изоставен парцел.

 

Бабата седи на пейка в парка, докато внуците й играят, и не забелязва, че двете момчета са изчезнали. Когато най-после установява това, вече е прекалено късно. Андрей тича към нея. Кучетата са го нахапали по крака. "Бабо, кучетата нападнаха Йонут", казва той.

 

По-късно полицията открива 4-годишното момче в храстите, разкъсано от кучетата. Съдебните медици установяват, че той е нахапан стотици пъти и е починал от кръвозагуба в резултат на външните рани.

"Кучетата са превзели румънските градове"

Смъртоносното нападение от скитащи кучета стана преди няколко дни и за породен път привлече общественото внимание към проблем, който в Румъния съществува от години. Хиляди бездомни кучета бродят из градовете и стават все по-опасни. Трагедията накара родителите гневно да протестират в Букурещ с плакати: "Не сме храна за кучета!".

 

Смъртта на Йонут е основна тема в румънските медии и по нея се води оживен дебат в интернет форумите. Наскоро направено проучване показа, че три четвърти от жителите на Букурещ подкрепят избиването на скитащите кучета.

Гневът на хората не изненада никого. Властите изчисляват, че няколко стотици хиляди улични кучета бродят в румънски градове, като около 65 000 са в Букурещ. От Института за инфекциозни болести съобщиха, че 10 000 души в столицата са били имунизирани срещу бяс, след като са били ухапани от кучета само през миналата година. 2000 от тези пациенти са били деца.

 

Съобщено бе, че миналата година 16 000 жители на Букурещ са били ухапани от бездомни кучета - това е с 3000 повече в сравнение с предходната година. Румънски журналист наскоро написа, че "бездомните кучета отдавна са превзели градовете в Румъния. Особено през нощта те са тези, които контролират улиците, а не полицията".

Парламентът прие закон, позволяващ избиването на кучета

Властите предприеха действия много бързо след смъртта на Йонут. След като румънският президент Траян Бъсеску призова правителството бързо да прокара законопроект, който да позволи кучетата да бъдат евтаназирани, депутатите одобриха такъв закон с голямо мнозинство.

 

Според новите правила бездомните кучета може да бъдат убивани, ако властите не успеят да ги настанят в приюти за животни и ако не им бъде намерен собственик в рамките на 14 дни, след като животното е било заловено.

Новият закон доведе до протести на активисти за правата на животните. Говорител на румънската организация "Четири лапи", определи разпоредбата като "закон от каменната ера" и каза, че се готвят да подадат жалба до Европейската комисия, за да се предотврати всякакъв вид "масово избиване" на животните.

 

Активистите за правата на животните също подадоха жалба в най-висшия съд на Румъния. Това не се случва за първи път. Румънският парламент прие подобен закон преди две години, но след като той бе оспорен, през януари 2012 г. Конституционният съд го отмени заради "процедурни грешки." Сега обаче висшите магистрати решиха, че новата разпоредба не е в противоречие с основния закон на страната и президентът Траян Бъсеску побърза да го ратифицира.

Активистите, защитаващи правата на животните в чужбина, отблизо следят развитието на ситуацията в Румъния; в социалните мрежи се готвят протести срещу очевидното избиване на невинни бездомни животни. Умъртвяването на кучета все още не е започнало.

 

Преди дни Ръзван Банкеску, който оглавява Агенцията за защита на животните в Букурещ, категорично отрече появилите се подобни твърдения. Според него нито едно куче засега не е било евтаназирано след смъртта на момчето.

Правителството пренебрегва проблема в продължение на години

Със или без закон е малко вероятно Румъния да успее бързо да реши проблема с кучета. Към липсата на пари и продължаващото години наред пренебрегване на проблема, трябва да се добави и това, че в градовете и общините липсват големи приюти за животни и персонал, който да контролира популацията на кучета.

 

До смъртта на Йонут като ловци на кучета в Букурещ работят 12 души. Малко след трагедията броят на тези хора бързо се увеличи до 44.

Смъртта на Йонут не е първият случай, който навежда на мисълта, че градът се нуждае от предприемането на спешни мерки. През 2012 г. пенсионерка почина в северната част на Румъния след нападение от куче. Два месеца по-късно бездомни кучета убиха 6-годишно момче в село, намиращо се в източната част на Румъния.

 

През януари 2011 г. бездомните кучета в Букурещ нападнаха служителка на фирма за рециклиране и три дни по-късно тя почина след усложнения, настъпили в резултат на получените наранявания. През януари 2006 г. японски бизнесмен почина в Букурещ, след като куче го захапа зад коляното и му разкъса артерия.

Бездомните кучета са само един от многото сериозни проблеми, останали като

наследство от диктаторския режим

на Николае Чаушеску. По време на управлението му, докато страната беше в ход на принудителна индустриализация, хиляди румънски селяни пристигнаха в градовете. Старите жилищни сгради бяха съборени, за да се направи място за новото по-високо строителство.

 

Много от хората, които се преместиха, не взеха със себе си домашните си любимци - те просто оставиха кучетата на улицата, където популацията им бързо се увеличава. Въпреки че много от румънците подкрепят радикалната нова програма за убиване на животните като начин за решаване на проблема, организациите за правата на животните като "Четири лапи" призовава за програма за масова стерилизация. Според тях това ще спре размножаването на животните и ще им даде възможност да живеят на улицата.

Едно от кучетата, участвало в нападението на Йонут, вече е идентифицирано. Властите казват, че това е било възможно, тъй като в ухото на животното е имплантиран чип. Те също така твърдят, че кучето е било подложено на стерилизация и че е собственост на букурещка организация, защитаваща правата на животните. Организацията "Калейдоскоп", взела кучето през 2008 г., е била длъжна да не го пуска на свобода отново.

 

Прокуратурата разследва членове на организацията и може да им предяви обвинения в непредумишлено убийство.

 

Превод БТА

 

Коментари
2013-09-29 21:44:55 От: Nickolas

Достатъчно е да се гледа какво се прави в по-развитите страни, където има стотици хиляди кучета в столиците, и нито едно бездомно. Който иска куче - регистрация, данък, чип под кожата (на кучето, не под тая на собственика!), нашийник. И ако рече да го натири - плаща като му хванат кучето. Но той преди да го натири и ще си помисли.
А другаде какво става: Мамо, искам кученце. И като се наиграе с кученцето, след две-три седмици или месец, детето или като тръгнат за в отпуска - показват пътя на животното. То какво е виновно, животинката!

2013-09-29 21:45:38 От: Неверния Тома

А забелязахте ли че кучето-убиец е било стерилизирано?
Имат думата кучелюбците.

2013-09-29 21:46:33 От: Angel Kandiloto

На запад и в далечния изток има надбягвания с кучета в повечето големи градове !На тези надбягвания участват стотици хиляди обучени кучета!Залагат се милиарди долари ! Спортният живот на едно такова куче е около година , след това се "пенсионира" ,което означава 1(един) процент осиновени
и 99 (деветдесет и девет) процента убити или изгорени или ако искате евтаназирани кучета ! Става въпрос за между 400 000 и 600 000 кучета годишно само за Съедине
ните Щати !!!!!!!!!!!!! Нито една организация за защита на животните не протестира така усърдно там както в бившия соц. лагер и при това кучетата там и кучетата у нас
имат съществена разлика ! Нашите кучета застрашават живота и здравето на хората !

2013-12-12 15:22:53 От: Повярвалият Тома

Според кучелюбците, стерелизираните псета са си направо ангелчета-не хапят, не лаят, не препикават тревните площи, не серат...Кучелюбците са кучи синове и дъщери!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот