Розетата от Плиска, космическата звезда на българите

Автор: Доц. Александър Илиев (39 коментара)


Розетата от Плиска, космическата звезда на българите

Прочутата българска розета е намерена в Плиска, столицата на Аспарухова България. Тя е изработена през периода VІІ-ІХ век, т.е. преди Покръстването на нашия народ от кан Борис (княз Михаил).

 


Още при пръв поглед се вижда, че тя е излята от бронз в калъп. Това означава, че екземплярът не е единичен и розетата е била тиражирана. Тя представлява седемлъчна звезда, на лицевата част на която има два концентрични реда с надписи или знаци. В центъра на тежестта на бронзовото тяло се забелязва халка, за която розетата е висяла в успоредно на земята положение. На гърба е изобразен знакът ІYI, срещащ се на над 160 графити, керемиди, каменни надписи, гравировки върху мед, желязо, злато и сребро. И това е всичко.

Първите изследвания на този уникален артефакт от сърцето на Дунавска България разкриват връзката на розетата с културите на Междуречието и народите на древна Месопотамия. Седeмлъчната звезда се среща в Шумер, Акад, Асирия, Вавилон и е позната като "Звездата на магите" - халдейските и мидийските жреци.

Седмицата в държавата на шумерите е свещено астрономическо отражение на седемте крупни обекта в нашата галактика. В шумерските магически, епически и хронографски трудове се говори за 7 порти; 7 планини; 7 воини; 7 свещени пламъка; 7 дни и нощи. 7 човека в една преграда на ковчега кораб е поставил шумерският герой Зиусудра, спасил света от потопа. По-късните герои Утнапищим и Ной само преповтарят и доразработват мита.

Родоначалникът на българите Зиези, според Анонимния латински хронограф, както и Зия - древно и съвременно афганистанско и пакистанско име, произлизат от същия корен. Знакът ІYI единодушно се тълкува като символ на Небето. Дингир се нарича богът небе у шумерите. Нин-дингир ("повелителка на бога на небето" - шум.) е жрицата, която обслужва този култ. Това име става емблематично за цяла Евразия с многобройните си вариации според местното произношение. Сред Денгер, Дангра, Дингри, Тенгер, Тангра, Танръ, Тенгри и Тингри откриваме името и на върховното божество на българите. Бог Тангра при нас определено символизира Небето. Негов ипостас при шумерите се счита Конникът, пронизващ с копие лъв. Това изображение, срещано десетки пъти в района на Междуречието, несъмнено е един от прототипите на Мадарския конник.

Познат по-късно в Индия като Майтри, в будизма като Майтрея, при тибетци и монголци той е Майдар, за да го открием като Мадар при българите - на скалите над Мадара и в светилището Мадар в днешен Афганистан.

Религиозният и астрономически аспект на седемлъчната звезда продължава по традиция при акадските, халдейските, асирийските и вавилонските жреци. Те съзират в седмицата универсалното космическо число, отразяващо броя на видимите небесни светила; дните в седмицата и часовете на деня, като "слънчевият час" се е удвоявал. Разглеждайки внимателно българската розета, забелязваме съотношението на планетите спрямо кръга "понеделник-неделя". Анализът на древноиранските астрономически знания, съпоставени с уникалния български календар, разкрива следната зависимост:

Луна, понеделник

Марс, вторник

Меркурий, сряда

Юпитер, четвъртък

Венера, петък

Сатурн, събота

Слънце, неделя

Явно че българите участват в създаването на тези аналози или пренасят тези познания с принудителните си преселения от своята централноазиатска прародина. Несъмненият им ирански антропологичен тип и принадлежността на праезика им към семейството на памирските говори се допълват с културните влияния от цивилизациите на Междуречието и Иранското плато. Така специалистите четат двата кръга със символи. Външният отговаря на планетите, а вътрешният на дните от седмицата.

Астрологическата функция на розетата се потвърждава от многобройните писмени документи от същата тази епоха. Описанията на ритуални действия, свързани със Слънцето и Луната, говорят за особено почитание към тези небесни светила. Българите определят с помощта на колобрите или жреците дните и часовете на сраженията така, че да имат щастлив изход. По същия начин са избирани възшествените месеци за българските владетели съгласно прочутия "Именник на българските канове" и други подобни хронографски свидетелства.

Отговорите на папа Николай І преди покръстването разкриват връзките на българския народ с космическите енергии на Вселената, изразени чрез нейните най-познати седем тела и тяхното движение по плащеницата на Бога Небе.

Числото седем навежда на асоциацията за връзка и с преките ни съседи в прародината. Индийци, арии, саки и кушани създават и развиват учението за седемте чакри (на български чекрък, колело). Свързани със седемте планети са енергийните центрове на човешкото тяло (чакрите). По традиция те отразяват влиянието на небесните светила върху хората. За всяка от тях има специална мантра - сричка, която се произнася и помага за овладяването и отварянето на тези центрове. Любопитна е класическата трактовка на тази взаимовръзка, която дава и друг възможен прочит на българската розета от Плиска:

Луна, понеделник, мантра със сричките Сам или Шам, Муладхара чакра - най-долу

Марс, вторник, мантра Бям или Бем, Свадхищана чакра

Меркурий, сряда, мантра Тхе, Манипура чакра

Юпитер, четвъртък, мантри Йа или Йе, Анахата чакра

Венера, петък, мантра О, Вишудха чакра

Сатурн, събота, мантра Кхем, Агя чакра

Слънце, неделя, мантра Шар или Шару, Сахасрара чакра - най-горе

Някои от изследователите считат на базата на сравнителния езиков анализ, че именно така или по подобен начин са се произнасяли и знаците върху розетата. Като прибавим към тази основа почитанието на народите от полуостров Хиндустан към Слънцето и Луната - Суря и Чандра (санскр.), поклоненията и ритуалите, двата календара на тези етноси и култури, както и отношението към Небето като основен култов обект, ще видим приликите с българската астрологическа и религиозна традиция.

Българската бронзова седемлъчна розета засега е единственият по рода си артефакт, разкриващ в дълбочина някои от аспектите на българската цивилизация. Притежанието на копие от нея някога вероятно е било знак за принадлежност към висшата прослойка - тази на кановете и колобрите. Днес тя е символ на принадлежността към големия род на българите. Поставяйки на гърдите си този знак, потомците на Кубрат, Аспарух, Крум и Омуртаг свидетелстват за кръвната си връзка със създателите и строителите на България.

Носейки розетата у себе си, нашите сънародници имат най-великия съюзник и коректив за бъдещето си - силата и мъдростта на своите велики предци.

 


автор: Доц. Александър Илиев,
доктор на изкуствознанието

 

 

 

Коментари
2009-03-24 17:55:02 От: Елена

Интересна но недоразвита тема нахвърляна на бързо

2009-08-10 22:35:28 От: Vitamina

Elenche .... kato tolko protestirash fani go naprai ..... po dobre
ne protestirai samo...

2010-07-09 23:13:03 От: Боян

Обърнете картинката на розетата, защото сте я публикували обърната. Тук символите са прорязни и този, който е снимал я е заснел от задната страна! Това дава основание на мнозина незапознати да я копират и разпространяват в този грешен вид.

2010-07-24 13:00:19 От: Темелко

Това са още елементи от пъзела. Който иска да го изгражда. Може да видите и : http://sites.google.com/site/simpeon2/%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B04 ; http://egipetskomahalo.hit.bg/

2010-08-17 23:39:36 От: georgi

Българският хан е бил покръстен преди идването си в България,зашото хан Кубрат е бил покръстен във Византия,защото там е прекарал детството , за да научи как да управлява бъдещото ханство.Също има данни ,че хан Тервел е бил покръстен има стара снимка в която той държи скипър с кръст на края , а щом бащата и синъ са християни трябва да считаме, че и Аспарух е бил Християнин.Също има данни че омуртаг е покръстен,но аз мисля че истинското предназначение не е точно това което всички пишат,че е магически предмет и такива глупосто аз мисля че е част от голям календар

2010-09-18 06:41:13 От: Руси Иванов

От пръв поглед се вижда че тази розета е ФАЛШИВА - ето оригинала
http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Prabaalgarska%20religiya%20-%20epitet%20na%20glabniya%20bog.htm
Ето и информация за Българския календар -
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
Може и тук -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

2010-11-17 10:07:42 От: Kchansky

Тази розета не отговаря на оригинала и символите са ориентирани погрешно- всички изводи са погрешни
!

2010-12-28 15:31:12 От: Боран

Защо не попитате проф.Илиев,вместо да правите предположения?

2011-01-02 17:35:19 От: недоволен

Значи освен Кубрат и Аспарух сега и Омуртаг изкарахте християнин, хахаха. На майка ви путката е била християнин... Ми като е бил християни, какви са тези надписи, колони и разкази за гоненията на християните по негово време? Или и тях просто ще ги изтриете от историята както правите с всичко, което не ви изнася?! ЧЕТИ ПОВЕЧЕ и анализирай логично, вместо да повтаряш чужди глупости, които са просто догатки или откровенни лъжи.

2011-01-03 02:09:37 От: Руси Иванов

Боране, има си артефакти и качената тук снимка е различна от оригинала - това показва че този който е стъкмил горното без значение дали се докарва за професор е омотан или иска нас да омота.

2011-05-07 21:52:23 От: Боран

Руси!Артефакти колкото искаш,но нито един от вас не си вдигна дупето да посети някоя от изброените дестинаций,но Александър Илиев го направи и то не веднъж.Това че не ви изнася си е ваш стратегически, проблематичен ход на вечно мрънкащи и недоволни от живота госпожици.А Боран е женско царствено име от Иран (Ариана).Затова според останките от звателния падеж в Българския език се пише и произнася Борано по точно Боряно на днешен български!Тоест проблема ти е ,не че не виждаш ,а по скоро че не забелязваш ,тънките нюанси на историческите,лингвистични,култорологични и кой знае още какви артефакти,както ги наричаш!

2011-05-08 21:44:40 От: Боран

И още нещо.Това че розетата е обърната на снимката ,едва ли означава че е фалшива ,но по скоро че е обърната,което едва ли е голям проблем.Но ако на вашите предполагаеми теорий, това не пасва ,ви разбирам!Човекът е повел интердисциплинарна експедиция,която проверява терена за артефакти и документи свързани с нашето минало.Ако някой от вас не е съгласен ,то има пълното право на това.Призовавам всеки несъгласен, да стъкми своя експедиция, да направи свое теренно проучване и да произведе теория, която да изложи на показ.Благодаря ви за вниманието!!!!!

2011-05-12 20:00:01 От: Руси Иванов

Борянке, все пак става въпрос за ИЗОБРАЖЕНИЕ.
Многото писане с нищо не ти помага НО когато човек реши да се рисува нищо не може да го спре -
http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Rossete-2.gif

2011-05-12 21:11:02 От: Боран

Та кой казва, че това от сайта дето постоянно рекламираш е действителното и не фалшиво изображение на розетата?

2011-05-16 11:17:51 От: Неизвестен

аве ей недоволен я земи прочети малко преди да убиждаш.така ми напомняш за бургаските лапета наречени "батки" които са прости като теб

2011-05-19 01:12:42 От: Руси Иванов

Борянке, снимката на розетата я има и на други "ДЪРЖАВНИ" сайтове. Самото описание от "ПРОФЕСОРА" НЕ ОТГОВАРЯ НА СНИМКАТА.
Така че ако ако ти си представила писанията на професора, ще трябва да се постараеш да качиш снимка на оригинала.

2011-05-19 10:41:25 От: Боран

Жалките ти опити да компрометираш някого,както и да прехвърляш топката ,не само че не успяват,а дори ``изписват вежди``на отсрещната теза!Тъй като си неспособен да дадеш нещо от себе си,а критиките ти граничат с откровено и нескрито, злорадо задоволство ,се обричаш на самотно`` лаене`` по форумите.Приятно ``лаене`` тогава,не ми се ще да се вписвам в твоята схема и повече няма да го правя!

2011-05-25 22:12:20 От: Руси Иванов

Който може да вижда и да чете - "Тя представлява седемлъчна звезда, на лицевата част на която има два концентрични реда с надписи или знаци. В центъра на тежестта на бронзовото тяло се забелязва халка, за която розетата е висяла в успоредно на земята положение." - ще разбере за какво става въпрос и наистина няма нужда да се напъваш да измисляш разни квалификации по адрес на тоз и онзи.
Изписването наистина ти се удава но с нелицеприятни краски.
Няма схема, а ИСТИНА.
Щом не искаш да имаш нещо общо с истината то ти наистина потвърждаваш писанията ми по-горе че държиш на лъжата и то толкова убедително че не е необходимо да си правя трудъ да го доказвам - благодаря.

2011-08-08 18:27:24 От: Емилиян

Доц. Александър Илиев,
Не Ви ли е срам да криете истината, която не се съмнявам, че знаете!
100% от символите върху розетата имат "съвпадение" в Линеар А и Линеар Б - най-стратите писмености на Балканите! Едно от хилядите доказателства, че сме местно население, а "началото" на официалната ни история е просто завръщане на част от народа, избягал за да се спаси от Рим, който се връща да освободи своите събратя! Траки - поробено местно население. Славяни - избягали балканжии на север, които по-късно се връщат. Българи - завръщащи се да освободят събратята си, братя на тези които са останали.
Ей затова и на трите "различни" народа са им еднакви и езиците, и обичаите, и носиите, и погребенията, и т.н. и т.н.

2011-08-19 11:53:59 От: Руси Иванов

Те за това са им дали дипломи - за да лъжат. Ако започнат да пишат ИСТИНАТА, ще трябва да си хвърлят дипломите и да освободят местата които заемат НО ще им спрът паричките и за това ще продължават да лъжат до окончателната победа на комуницма.

2011-11-27 18:20:51 От: валентин

Звездата от Плиска се чете от ляво на Бога. Светлина и Слънце. Ден и нощ. Земя и вода така до седмия ден на сътворението.

2012-03-19 00:06:24 От: kjk1

Това не е оригиналната снимка

2012-05-31 20:21:26 От: starkmaster

Нищо вярно в статията! Особено пасажа:
"Първите изследвания на този уникален артефакт от сърцето на Дунавска България разкриват връзката на розетата с културите на Междуречието и народите на древна Месопотамия. Седeмлъчната звезда се среща в Шумер, Акад, Асирия, Вавилон и е позната като "Звездата на магите" - халдейските и мидийските жреци.

Седмицата в държавата на шумерите е свещено астрономическо отражение на седемте крупни обекта в нашата галактика. В шумерските магически, епически и хронографски трудове се говори за 7 порти; 7 планини; 7 воини; 7 свещени пламъка; 7 дни и нощи. 7 човека в една преграда на ковчега кораб е поставил шумерският герой Зиусудра, спасил света от потопа. По-късните герои Утнапищим и Ной само преповтарят и д...прочети целия

2014-03-12 09:45:08 От: Иван Христов

На снимката въобще не е оригиналната розета. Оригиналната е излята в калъп от бронз и дори тук не е направен правилно ориентирът - знака IYI. Можехте да поставите снимка на истинската розета. Това поставя под съмнение и компетентността на автора на статията.

2014-11-13 14:20:47 От: Гергана Иванова

Аз вече разгадах какво означава централния знак с ипсилона. Това е знакът на тракийския бог Уран, който съгласно гръцката митология е най- древния бог, който е правил секс със Земята и така са се появили гигантите. Уран е бил богът на арийската държава Ител Ура. Името на Уран е свързано с днешния български глагол "ора", защото фактически Уран е небесното теле, което оре небесна бразда, по която минава Слънцето - това е всъщност съзвездието Бик (Телец). Прочетете информацията за съзвездието Бик (Телец) в Интернет. Така че знакът на българите (арийците, които са живели в Ител Ура) е знакът на съзвездието Бик. Вярвали са, че небесният им баща е съзвездието Бик. Ипсилонът е бог Уран, рисуван като бичи рога или бик а двете черти около него са небесната бразда, ...прочети целия

2015-04-05 05:37:43 От: Гергана Иванова

И за да допълня- розетата не изобразява само телето, което оре, а изобразява и неговото рало. Розетата всъщност е звездата на най-древната арийска държава Ител Урал, която е включвала днешна България. Ител означава днешната българска дума "теле", а Урал означава днешната българска дума "рало". И всъщност звездата на Ител Урал изобразява най-древния тракийски бог Уран, от който е днешната българска дума "оран" -т.е. розетата изобразява и двете съзвездия- съзвездието Теле (Телец, Бик) и съзвездието Рало (Орион). Съзвездието Телец оре небесна бразда през която слънцето минава и минавайки през неговото Рало съзвездието Орион с неговите седем най ярки звезди слънцето става със седем лъча. Хората в тази най-древна арийска държава са се казвали българи и произхода ...прочети целия

2015-04-05 05:41:58 От: Гергана Иванова

И за да допълня- розетата не изобразява само телето, което оре, а изобразява и неговото рало. Розетата всъщност е звездата на най-древната арийска държава Ител Урал, която е включвала днешна България. Ител означава днешната българска дума "теле", а Урал означава днешната българска дума "рало". И всъщност звездата на Ител Урал изобразява най-древния тракийски бог Уран, който е днешната българска дума "оран" -т.е. розетата изобразява и двете съзвездия- съзвездието Теле (Телец, Бик) и съзвездието Рало (Орион). Съзвездието Телец оре небесна бразда, през която слънцето минава и минавайки през неговото Рало (съзвездието Орион с неговите седем най-ярки звезди), слънцето става със седем лъча. Хората в тази най-древна арийска държава са се казвали българи и произхода...прочети целия

2015-04-05 05:52:17 От: Гергана Иванова

Сщо така това слънце, което минава през съзвездията Бик (Телец) и Рало (Орион ) е било наричано от древните българи "Зора". Това е същият този Озирис или Озар в Египет, от българския глагол "озарявам". Знаете, че Озирис в Египет е свързван точно със съзвездието Орион, което у нас е наричано Рало-,следователно наистина седемте лъча на розетата са седемте най- ярки звезди на съзвездието Рало (Орион). Не са Плеядите, които са в съзвездието Бик, а са седемте звезди на Орион (Рало).

2015-04-05 07:28:08 От: Гергана Иванова

И между другото фактът, че чрез нашия език разбираме, че името на египетския бог Хор означава Огън (от нашия глагол "горя" и от нашия танц хоро, което ако се вгледате, ще установите, че изобразява пламъците на огън и че българската дума "хора" означава огънчета, пламъци (включително нестинарския танц представя това -чрез него тракийците се сливат с огъня и изглежат като негови пламъци). Та, мисълта ми е ,че след като името на египетския бог Хор означава Огън, защото трябва да се превежда чрез нашия език и фолклор, а не чрез гръцките, защото ние сме тракийците и говорим техния език, а не гърците, това означава, че религията в древен Египет и египетските пирамиди е била същата като тази в мексиканските пирамиди, където също има бог на Огъня. И направо се чудя ...прочети целия

2015-04-08 11:28:25 От: Гергана Иванова

На нашата розета от Плиска е изобразен най-древния тракийски бог Уран, чието име е днешната българска дума "оран" и представлява съзвездието Теле (Телец, Бик) и съзвездието Рало (Орион).
Чух че имало много древна арийска държава Ител Урал, но не намирам никъде

подробности-изглежда някой крие умишлено нещо повече което знае. Но дори само от името й аз
научавам много- в нея хората са наричани българи ( свързано е с думата "вол", оттам и името на

руската река Волга и названието ни в някои древни източници като Вулгари и вулгари) и розетата е

звездата на Ител Урал. Ител е днешната българска дума "теле", Урал е днешната българска дума

"рало". Теле е съзвездието Телец, а Рало е съзвез...прочети целия

2015-04-08 11:46:16 От: Гергана Иванова

Фактът, че друидите са жертвали бели бикове, приликите на ирландските танци с нашето хоро и цветовете на ирландския флаг и това "ИР" в името, което напомня на нашето "УР" ме навежда на мисълта, че религията към този най- древен бог на арийците Уран- небесното теле, което оре небесна бразда, чрез неговото рало, е била свързана с идеята, че това небесно теле=бик е бяло, т.е. слънчево. Затова е златно в съкровището от варненския некропол. Това ме навява на мисълта, че този небесен бик= съзвездието Телец просто е бил наричан "Бял" със значение слънчев и това всъщност е и богът Баал, Бел (=Бял). Така, че името българи може да се тълкува не само във връзка с думата "вол", но и във връзка с Бал=белия слънчевия бик, който оре небесна бразда.
Нашето Урааа, ко...прочети целия

2015-04-10 05:43:46 От: Гергана Иванова

За мен вече е ясно, че някой се е опитал да елиминира Телеца от световната история и за целта е фалшифицирал нашата древна история. И друго, което вече ми е ясно, че някой се е опитал да заблуждава, че най- ярките звезди на съзвездието Рало са осем, а не седем, пак с цел да не разберем какво изобразява нашата розета. Но сами виждате, че осмата звезда разваля формата на Ралото- както е българското название на Орион, така че е повече от ясно, че Ралото включва само СЕДЕМ най-ярки звезди. Дори, честно казано, щуротиите, които четох тези дни за Ител Урал, ми се струват наистина измишльотини, още повече че са писани по времето на сациализма и за мен името на тази древна държава, преведено чрез днешния български език, казва много повече, отколкото съчиненията на ...прочети целия

2015-04-10 06:41:36 От: Гергана Иванова

И друго, което е очевидно е, че нашият вик "Урааа", който много напомня и на името на най- древния тракийски = арийски бог Уран, също издава връзката на българите с името на този най-древен тракийски бог. А този тракийски бог Уран е бил Телецът, който оре, чрез неговото Рало от седем най-ярки звезди. Същото Теле е богът Бал,Бел когото арийците= тракийците=българите= пеласгите=гетите=хетите разпространяват по целия свят.
И навярно всичките имена на българите като "урии, арии" или "урийци=арийци", което е свързано с името на бог Уран и по-късното "пеласги"="българи" са свързани все със същия бог Уран=Бал,Бел (Белия= слънчев Бик, който оре небесна бразда, чрез Ралото си, през която Зората=Озирис минава, за да оплоди Земята ) който очевидно е и богът, ко...прочети целия

2015-05-17 23:58:30 От:

intersni zaklytsenija,prosvetljavachti.blagodarja.

2015-11-27 05:48:10 От: kamunka

Гергана Иванова , pozdravleniq ! Izkliuchitelno interesna logika .vijdam ,che proqvqvash goliam interes ,za tova molq te procheti Otkrovenieto na Ioan ot Bibliqta i shte si dadesh otgovor na mnogo vuprosi.Pozdravi

2015-11-27 06:52:56 От: starkmaster

Българите са християни от 1 век В 870 г. българите изоставят българското си верою, първохристиянството-Българската Апостолска Глаголическа Църква и приемат гръкоюдейския(еврейския) вариант на т.нар. православно християнство.
Св.Първоапостоли Павел и Андрей проповядват на Балканите и Мала Азия Христовата Вяра,която би трябвало да наречем Първо-апостолическа!!!Това го пише точно Ганчо Ценов,който доколкото знам известно време се рови във Ватиканската библиотека,ако не греша!!!Ценов твърди,че първоначално е покръстено трако-македонското население на Солун и околността от ап.Павел.(И веднага след тях и мизите(българи)След тях в 144г.сл.хр. Св.ап.Ерм оглавява Епископията в Пловдив.За да има Епископия някъде трябва да има и църкви,нали!? Интересното е, че ...прочети целия

2015-12-10 18:18:06 От: Alpha&Omega

Ануннаки, дошли от планетата Нибиру, изобразена с кръст, което означава "планетата на пресичането"

2016-11-04 19:01:21 От:

mnogo e qko

2016-11-14 18:15:16 От: Екатерина

не съм специалист, но розетата от Плиска я разчитам така...душата избира тяло, зачеване и бременост, пъпна връв и раждане, младенчество и хармоничен дом, сплотеност на родители с детето за хармоничен семеен дом, самостоятелност или смърт на родители и стареене, смърт и отлитане на душата. символът дуло е послание - мъжът и жената при хармония и зачатие приемат душа на дете, която трябва да опазят, съхранят и възпитат! За какви планети и дни от седмицата.... Това са нещата от битието на човека.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе