Разковниче на българщината: Религията, просвещението и революционерите

Автор: Любомир Янов, в. "Земя". (1 коментар)


Разковниче на българщината: Религията, просвещението и революционерите Отец Боян Саръев, наречен Покръстителя на Родопите Снимка: в. "Дневник"

Православните християни в България честват Рождество Христово. Тъкмо за това е редно да отдадем заслуженото на онези, дето съхраняваха и разпространяваха словото Божие сред българския народ. Става дума за българските свещеници.

Позволете ми да започна с един цитат от статия, която преди много време написах за любимия си вестник „Земя“.

В земите български тъй е отредила Съдбата, щото Вярата и Четмото да влязат заедно и ръка за ръка, да вървят през вековете, единни в стремежа си за съхранение на нравствените ценности на нацията, в духовното извисяване на поколенията. Затуй народът ни толкова тачи просветителите. Затуй мнозина от тях е канонизирал за светци.

Тъй е отредила Съдбата, щото за разлика от другите народи, чиято история е правена от генерали или философи, българската е творена от духовници и учители. Какъв е свети Патриарх Евтимий Търновски - повече духовник или повече просветител?!

Нима учителят на нашето Възраждане не е Хилендарският монах отец Паисий?! Нали поп Харитон и даскал Бачо Киро заедно поведоха търновските възпитаници към Дряновския манастир! Първоучителят ни за чиста и свята република не е ли йеродякон Игнатий, влязъл в народното съзнание като Апостол на свободата?!

Нали Гоце Делчев и Даме Груевски също са били учители?! Неслучайно главният герой и главният революционер в първия наш роман „Под игото“ е учителят Бойчо Огнянов.

Затуй в народа български религията, просвещението и революционерите са така преплетени, че трудно можеш да ги разграничиш. Нещо повече! Тъкмо в тази плетка е разковничето на българщината!

Столетия българинът е казвал: „Кметът, попът, даскалът!“ Което ще рече, че ако в основата на всяка правова държава е разделението на трите власти: Законодателна, Съдебна и Изпълнителна, в основата на българската нравственост и демокрация стоят други три власти: Държавна, Духовна, Просветителска.

Тъй народът ни е изказвал уважението си към духовната власт на свещеници и даскали, като ги е приравнявал с държавната във всяко село, във всеки град, във всяко селище.

Даже поробителите на народа български повече са се страхували от свещениците, отколкото от революционерите.

Неслучайно е речено: „Вържи попа, да е мирно селото“. Тъкмо българските свещеници най-добре оцениха великото милосърдие на християнството. За разлика от много други християнски държави, в България нямаше велика инквизиция, която търси вещици, изгаря на клада живи хора, измъчва до смърт набедени еретици.

България заклейми кръстоносните походи! Нашите праотци не искаха да налагат християнската вяра чрез войни, убийства, грабежи, завоевания. Нашият цар Калоян сложи край на всякакви кръстоносни походи, за което човечеството трябва да му бъде благодарно.

Ето защо, в дните преди Коледа, истинските българи трябва да направят дълбок поклон пред своите духовни и просветни деятели, като Климент Охридски, Наум Преславски, Антим Първи, Екзарх Йосиф и т.н. Но в същото време истинските българи имат право да попитат Светия синод какво прави днес?

Без да се правя на по-учен от Б. Димитров, смятам, че България никога в своята хилядолетна история не е била в по-голяма морална, нравствена и духовна криза. Какво направиха и какво правят нашите свещеници, ако не да сломят, поне малко да озаптят тази разруха? Да заклеймят кражбите, убийствата, насилието, педофилията, предателствата на депутати и евродепутати? Кога и как защитиха поне част от справедливите искания на своите миряни. А тези искания са в пълен унисон с Десетте Божи заповеди.

Светият синод отказа да канонизира Левски за светец, макар народът български спонтанно, без да иска разрешение от ЕС, да го обяви за Апостол на свободата. Но днес, когато някои лумпени искат да канонизират един наперен политик за светец, Светият синод си мълчи.

А речено е в Десетте Божи заповеди:

„Да нямаш други богове освен мен“ (заповед № 1). „Не се прави кумир... да му се кланяш, нито да му служиш“ (заповед № 2). „Не убивай“ (заповед № 6). „Не кради“ (заповед № 8). Кога Светият синод заклейми убийствата, кражбите, корупцията?Да вникнем в заповед № 5: „Почитай баща си и майка си!“. Кои са нашите бащи и майки? Това са пенсионерите. Източник, пожелал да остане анонимен, ми даде достоверна информация, че дори Сергей Станишев и Бойко Борисов са родени от майка и баща.

Е, не може ли поне веднъж Светият синод да събере многобройните лидери на различни пенсионерски организации, да им обясни, че те не са сини, червени, розови, лилави или пембени? Имат право, като създатели на националните блага, на децата и внуците на България, да водят достоен живот? И представител на Светия синод да участва в техните справедливи и обединени искания?!

Неслучайно започнах с този голям и може би скучен за някой читател цитат. Но моралът и знанието трябва да са ръка за ръка. Точно за това, когато преди години създадох вестник „Аз Буки“, помолих лично патриарх Максим да освети първия брой.

Благодаря му, че го направи с радост и удоволствие. И дядо Максим знаеше, че едните трябва да ни учат на нравственост и морал, а другите - на законите на Ом, на Бойл-Мариот и също на нравственост и морал.

Кога свещениците подкрепиха учителска стачка?! Кога заклеймиха или анатемосаха ученици и родители, които бият учители?! Нима духовниците не отчитат, че това е побой върху нравствеността, възпитанието и морала на бъдещото поколение на България?!

Кой, кога и как ще озапти тази жестокост и омраза, която лавинообразно залива България?! Къде са българските Божи служители?

Преди 2008 години Исус Христос изгони търговците от храма! Днес нашите свещенослужители поканиха бизнесмените в манастирските имоти. Нечувано светотатство!

А изход има.

Наскоро прочетох, че „млади, интелигентни, шармантни настоящи и бъдещи майки чрез интернет са създали най-голямата и силна партия „ВС мамма“, която няма политически амбиции.

Благородната цел на настощите и бъдещи майки е техните деца да оцеляват. А това са децата на утрешна България. И тяхната сила е голяма. За броени минути чрез интернет тези интелигентни мадони могат да съберат десетки хиляди подписи срещу всяко глупаво решение на парламента, което засяга техните рожби. Тези истински мадони трябва да бъдат подкрепени.

Без да се впускам в дълбоки, дълги, скучни и наукообразни разсъждения, искам да попитам: Какво чакат нашите духовници? Защо не създадат една тройна коалиция: свещеници, учители, майки.

Да обяснят на майките, че учителите са техният неотменен и естествен съюзник за възпитанието и оцеляването на техните рожби. По християнски да разберем всички, че ако днес твоето дете набие своето другарче, утре другарчета на това другарче ще набият, пребият или дори убият твоята рожба. Без значение дали е първокласник, абитуриент или студент.

Хубаво е да се правят протести срещу подобни гадни убийства. Лошото е, че тогава вече е късно.

Но не е късно, ако след Рождество Христово духовници, просветители и загрижени родители намерят общ език за възпитанието на бъдещото поколение на България. Да създадат движение, партия или тройна коалиция срещу безхаберието, жестокостта, омразата, насилието, грабежите, които днес всекидневно шестват в училищата, дискотеките, по улиците, в домовете.

С удоволствие бих влязъл в такава формация, която честно и искрено без всякакъв идеологически привкус ще защитава децата на България от наркотици, педофилия, насилие, ще ги учи и възпитава в любов и уважение към техните връстници. Към техните родители и учители.

Към техните баби и дядовци, сега пенсионери. Към невероятните ценности, които България е дарила на световната цивилизация. Формация, която би вкарала в парламента достойни личности, а не шоумени, които изядоха хляба на комиците и циниците с техните парламентарни и медийни диспути, нападки, заяждания, като махленски клюкарки.

Коледа! Когато преди 2008 години в древноримската империя жестокостта, разгулът, развратът, убийствата, корупцията бяха достигнали своя апогей, Бог дари на света своя син Исус Христос, за да ни напомни за милосърдието, за уважението, за почтеността.

Какво ни пречи след тазгодишната Коледа в България да се създаде една истинска формация от истински духовници, истински просветители, истински родители. (Не бащи и майки между 11- и 14-годишна възраст.)

Нека в тази формация да влязат и пенсионираните военни и полицаи, които са служили на Отечеството, а не на своите лични интереси и на интересите на БСП, СДС, ДПС, ГЕРБ и т.н.

Нека в тази формация влязат истински български родолюбци, а не от онези политици, които всекидневно се правят на палячовци, за да ни привлекат вниманието към техните особи. И да ни отклоняват от жизненоважните национални проблеми и човешки взаимоотношения.

Нека днес всички помислим за съдбата на своето Отечество. За бъдещето на своите деца, внуци, правнуци. За своите достойни и достолепни старини. И най-вече Светият синод да помисли как да помогне на миряните. Иначе и той ще стане за смях като парламентът. Неслучайно сградите са близо.

Весели коледни празници!

Коментари
2009-03-18 18:20:28 От: Diana Mincheva

жидях убито дете

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе