Проф. Стив Ханке: Влизането в еврозоната би било катастрофа за България.


Проф. Стив Ханке: Влизането в еврозоната би било катастрофа за България.

Това отчете "бащата на валутния борд", на Конференция за финансово образование за устойчива икономика проведена в София с множество спонсори

"От 1997 г. България беше част от зоната на използване на германската марка, но стана част от еврозоната неформално. Би било абсолютна глупост, ако се влезе в еврозоната без нужната дисциплина, защото ще се озовете в това състояние, в което днес е Гърция", каза проф. Ханке, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че министърът на финансите в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков заяви, че България се подготвя за влизане в еврозоната. "Това беше глупаво като заявление и политика. По-късно Дянков си промени мнението, когато се развихри кризата. Сега финансовият министър пак говори за влизането в еврозоната, а това сега би било катастрофа за България и лошо икономическо решение", категоричен бе експертът. Според него тези действия показва загърбване уроците на историята.

Проф. Ханке повдигна и темата за КТБ, като посочи, че ако БНБ беше публикувала финансовите отчети на всяка банка ежемесечно нямаше да се стигне до проблема с Корпоративна търговска банка.

"Щяха да се видят отчетите и тогава щеше да се види какво става. БНБ действа много бавно по отношение на това да си направи анализ и поука", категоричен бе икономистът.

Той е убеден, че КТБ никога не е била нормална банка, а измама. "Ако няма прозрачност това ще остане като мъгла в банковата система. Прозрачността е единственият начин, за да се разбере какво става в банките. Банковата система в България е мистерия", добави професорът.

Според Ханке, Европа ще е много по-добре без Гърция и еврозоната и е най-добре е гърците да излязат от валутния съюз.
 

"85 % от паричното предлагане в Гърция се дължи на дейността на търговските банки. 4-те големи търговски банки, които държат около 90 % от активите в банковия сектор на Гърция са практически в несъстоятелност и ще фалират, освен ако не бъдат спасени за 3-ти път", посочи Ханке. 

Ефектът за България от всичко това, според експертът, ще бъде смекчен и сведен до минимум. "С наличието на паричен съвет в България има силна дисциплина във финансовия сектор. Финансовата система в България е много добра с ниски нива на задлъжнялост. Освен КТБ всичко друго е в прекрасно състояние", каза професорът и допълни, че за нас ще има ефект от кризата в Гърция, но той ще е лек. "Ситуацията в Гърция трябва да се оправи. Те са абсолютно недисциплинирани и не може да има се вярва", категоричен бе проф. Ханке.

По в-к Преса

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот