Проф. Пламен Павлов: Свети Димитър е наш покровител завинаги

Автор: Ива Сапунджиева, Агенция "Фокус" (1 коментар)


Проф. Пламен Павлов: Свети Димитър е наш покровител завинаги

Въстанието на Петър и Асен взима за свой покровител Св. Димитър Солунски и това не е случайно.

Фокус: Проф. Павлов, историята със съня, в който Св. Димитър е дал заръка на болярина Асен да построи църква на светеца в Търново, може ли да се приеме за стратегически ход на братята Асен и Петър в подготовката на въстанието срещу Византия?

Пламен Павлов: Въстанието на Петър и Асен взима за свой покровител Св. Димитър Солунски и това не е случайно.

Малко преди това Солун е превзет от италианските нормани. Тогава в Италия е имало една държава, така нареченото Кралство на двете Сицилии, което обединявало Сицилия с южните части на Италия. То е овладяно от норманска династия, създадена от Робер Жискар в края на 11 век.

Норманите попадат в Италия като византийски наемници, като въоръжени отряди при някои от италианските графове, да речем на Неапол. Имат много тесни връзки с папството. Именно те се превръщат в балансьор.

Не правя паралели с българската действителност. Те са малко, но са добре въоръжени и добре организирани. В един момент този балансьор на практика заграбва властта и създава тази държава на двете Сицилии с една норманска върхушка, която е сравнително малобройна и интегрирана към италианската аристокрация.

Именно италианските нормани, които са враг на Византия в продължение на два века успяват през есента на 1185 година изненадващо да превземат Солун, нещо, което никога преди това не се е случвало и дори да напреднат към Константинопол. Това води до падането на император Андроник I Комнин и до идването на власт на Исак II Ангел.

Тъй като Асеневци са лидери на българското болярство, въпреки че не са признати от някого за такива, несъмнено са сред най-влиятелните хора в България. Те виждат в тези събития очевиден симптом за слабостта на Византия, макар и моментна. Това им показва, че през есента на 1185 едно въстание би имало успех.

Като хора на своето време, братята Петър и Асен са вярващи, в това няма никакво съмнение. От друга страна обаче, те много добре познават психологията на тогавашния човек, не само на българина, но изобщо на цялостната. При тях се озовава чудотворна икона на Св. Димитър. Мощите на светеца са в Солун, но при тях попада по някакъв начин една чудотворна икона на солунския светец-закрилник и това също не е случайно.

В солунският византийски гарнизон е имало много наемници – алани, българи, кумани. Най-вероятно някои от тези българи на служба в солунския гарнизон е донесъл тази икона, тъй като градът е зверски разграбен от норманите, с много големи жестокости. Това дава повод на Петър и Асен да заявят, че Св. Димитър е напуснал Солун и е свалил защитата си от греховната Византия, и е станал закрилник, и помощник на българите.

Затова Св. Димитър в нашия български вариант на неговата почит е закрилника на династията Асеневци и на Второто българско царство. Той е уважаван изключително много. Именно братята Петър и Асен строят в негова чест храма „Св. Димитър” в Търново, който днес е възстановен и е един посещаван обект на съвременния културен и поклоннически туризъм.

Когато храмът се освещава, на практика те обявяват въстанието. Това също е един много добре премерен ход, тъй като те извикват трима епископи от българските земи, но тези епископи очевидно са назначени от Константинопол, за да участват в празненствата и със сила ги заставят да изберат приближения до Асен и Петър монах Василий за български архиепископ.

Така че изборът на архиепископ Василий е каноничен, трима епископи са го признали. Един от тези епископи - на Видин се е опитал да се отметне от клетвата, от стореното и да избяга. Тогава той е наказан със смърт от Асеневци.

Те правят нещо, което го няма при предишните въстания. Първо, възобновяват българската църква и архиепископия. Тогава архиепископ Василий коронясва по-големия брат Теодор под името Петър за български цар. Тук вече закрилата е на Св. Димитър.

Неслучайно византийската пропаганда измисля вариант, който да неутрализира българския и преписва именно на Св. Димитър убийството на цар Калоян. Знаем, че от чудесата на Св. Димитър има едно, написано през 13 век, в което за убиец на българския цар се сочи Св. Димитър, макар от самото похвално слово или агиографско произведение се вижда, че убиецът е Манастър - един от българските военачалници, който явно е от опозицията срещу Калоян.

Асеневци не изоставят този култ. Когато през 14 век има пререкания между българската и Константинополската патриаршия в писмото на патриарх Калиф (негово писмо, по опозиционни елементи в българското духовенство) се казва, че българите изработват миро от мощи на Св. Димитър.

Очевидно е имало мощи от Св. Димитър в Търново и това от гледна точка на Византия е недопустимо. Култът е много силен и той на практика превръща името на Св. Димитър в едно от най-популярните български имена.

Този култ е навлязъл в България още по времето на Първото царство заедно с покръстването.

Фокус: Как са реагирали византийците на историята за иконата?

Пламен Павлов: Някои от нашите историци през 19 век смятат, че това е чисто пропагандна акция. Разбира се, в нея има елемент на психологическа обработка на тогавашните хора и на пропаганда в добрия смисъл на думата.

Наистина такава икона в Търново е имало. Когато Исак II Ангел прави наказателен поход срещу българите и успява да превземе Търново, един известен византийски канонист казва, че Исак Ангел взел иконата на Св. Димитър от дома на цар Петър, от двореца, който според мен е бил на Трапезица.

За мен това е дворецът, който археологът проф. Константин Тотев откри преди няколко години, а разкопките там продължават и сега.

Самото въстание не е било лесно дело. Византия не е толкова слаба, колкото понякога са мислели. Но Петър и Асен са хора, които много добре са познавали психологията на тогавашните българи, умеели са да вдъхват доверие и въодушевление на своите сънародници и в една макар и тежка борба, успяват само за две години да освободят България.

Не бива да забравяме, че в техните планове, още от самото начало, при една от техните победоносни битки е казано, че те са искали да съединят Мизия с България, както е било някога. Тук се питаме – защо те искат да съединят Мизия с България и какво е България?

България тогава е голямата византийска провинция с център Скопие. Още от самото начало въстанието на Петър и Асен, закриляно от Свети Димитър Солунски е имало за своя цел идеята да се възстанови Първото царство, официалната българска държавна територия в някогашния ѝ вид, каквато е била при цар Симеон Велики, цар Петър и цар Самуил.

Неслучайно Калоян, третия брат, най-малкия от тримата твърди, че Асеневци са потомци на Симеон, Петър и Самуил. Това е написано в писмата до папа Инокентий Трети. Той е бил част от тази идеологическа платформа на Петър и Асен. В нея, както виждаме, Св. Димитър заема много важно място, но наред с него такова място заема и Свети Иван Рилски.

В 1195 година, когато Асеневци, в случая Асен, по-младия брат, който е по-изявения пълководец, освобождава Средец, днешна София, той пренася мощите на Св. Димитър в Търново и го прави по много странен маршрут - през Южна България при положение, че пътя не е най-прекия.

Целта е да се покаже на все още неосвободените българи, че държавата е освободена и тя е покровителствана от такива ярки светци, каквито са Св. Димитър и Св. Иван Рилски.

Фокус: Защо двамата братя избират точно Свети Димитър Солунски, за да накарат богомолците да въстанат?

Пламен Павлов: Самият светец е много интересна личност. Той фактически олицетворява Западните Балкани. Неговото така да се каже препозициониране в Солун показва връзката на Западните Балкани с традиционните ценности на римската епоха и християнското време. Българите много добре са знаели това.

В началните години водещата личност е Петър, затова казвам Петър и Асен, после по едни или други причини той отстъпва водещото място на Асен, без обаче да се отказва от царската титла. Главният владетел на България е Петър, имаме двама царе, а от тях по-старшия е Петър.

Българският тогавашен елит, най-вече братята Петър и Асен, в това осланяне на Свети Димитър, а не на някой друг светец основно са показвали насоката на българската политика към освобождение на българските земи в Западната част на Балканите. Тяхното ядро е Македония.

Неслучайно мои колеги преди време при една от тези инициативи за хиляда годишнината от цар Самуил изненадващо откриха в Света София в Охрид, тази древна българска църква, че българският цар Михаил Асен явно е направил там някакво дарение. Там има негов запазен образ, както има и в град Костур.

Ние трябва да влезем в психологията на средновековния българин, на тогавашните ни държавници. Те са държали изключително много на интегритета на българските земи, на освобождението на всички български земи. Не случайно цар Калоян е пребивавал няколко месеца в днешното Мъгленско поле на 100-ина км от Солун.

Да се позовават на Свети Димитър не е само фактът, че сме имало чудотворна икона и че това е един от най-популярните светци – воини, а просто той още веднъж показва стремежа на Асеневци за обединение на всички български земи или както казва самия византийски историк Никита Хониат на провинцията България със столица Скопие, обхващаща Югозападните български земи, но и Ниш и други райони в западната част на естественото българско етнокултурно пространство със свободните вече земи, които първоначално те са успели да отвоюват от Византия.

Фокус: Съществува ли спор за принадлежността на Свети Димитър Солунски между българи и гърци?

Пламен Павлов: Не, спор не може да има, тъй като Свети Димитър е един универсален светец, който се почита в целия християнски свят, не само у нас и от гърците. Той е много популярен и в Русия.

Интересно е, че този цикъл от произведение, от похвални слова, от различни агиографски творби, свързани със Свети Димитър са много популярни в България, но те отиват и в Русия. Култът го има в руските измерения. Там например Свети Димитър убива татарския хан Мамай.

Виждаме, че и в други християнски народи се вижда покровителството на Свети Димитър. Несъмнено отъждествяването на светеца с една държава, с един народ е направено з а първи път от Асеневци, тъй като във Византия по принцип столицата Константинопол си има свои светци.

Свети Димитър е популярен най-вече в Солун, но разбира се и на други места. Асеневци не случайно са сложили върху своите печати и върху своите монети Свети Димитър. Ако погледнем печатите и монетите на цар Иван Асен II там Св. Димитър е негов закрилник.

Претенденти за престола, когато отсичат монети, например деспот Яков Светослав отново поставя Свети Димитър. Той се превръща като символ на българската династия и на българската държава.

Оттам това име е толкова популярно между нашата нация и при нашите българи в чужбина, при бесарабските българи, такива общности, които много отдавна живеят далеч от прародината. Култът е изключително силен и той ми дава повод да поздравя всички хора, които имат имен ден на днешния празник. Пожелавам им много успехи на тях, както и на България.

След като Свети Димитър е бил покровител на България по времето на Асеневци, в някакъв смисъл си остава наш покровител завинаги. Ние трябва да пазим нашата традиционна именна система. Ако погледнем нейната история ще видим колко велики хора носят името на светеца Димитър, който отдавна е част от нашата национална идентичност и християнска ориентация.

Коментари
2016-12-28 17:31:00 От: Генади Савов

Спорен е произхода на братята Асен,Петър,Калоян.Един автор счита,че са потомци на хазарин-българин от Кубратова България-хазарите са били иранци-българи с друго име.Автора Пламен Павлов-професор по история счита братята за потомци на княз Омуртаговата фамилия с куманска жилка по накаква женска линия в предаване за Асеневци.Куманите са били скити-красиви синеоки,рускокоси,вискоки люде,но били тюркизирани по език от съседите си тюрки с които живели от земите на Алтай,р.Иртиш до р.Волга-Кумания.Асен и Петър са имали пари,злато,земя,войска,крепости по В.Търновско и авторитет в Мизия,Тракия и Македония сред българският народ.К.Иречек счита братята за потомци на Цар Самуил или сина му Иван Владислав.Българите не случайно са въстанали с Асен и Петър през 1185-1186 ...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече