Проф. Николай Овчаров: Крум е разбил Никифор в прохода Боаза

 (2 коментара)


Проф. Николай Овчаров: Крум е разбил Никифор в прохода Боаза Крум разбива Никифор, картина от проф. Димитър Гюдженов

Върбишкият проход пресича източния дял на Стара планина и води за Южна България, а крепостта Мисионис се намира на пътя за София, накъдето, според хрониките, се е отправил император Никифор...

Легендарната победа на хан Крум над император Никифор се е състояла в прохода Боаза край Търговище, който се е охранявал от крепостта Мисионис, наричана допреди няколко години Крумово кале. Тази хипотеза оповести пред журналисти в Търговище проф. Николай Овчаров.

Според официалната версия битката на 26 юли 811 г. между български и византийски войски се е провела във Върбишкия проход, южно от Велики Преслав в Стара Планина.

Този сезон проф. Овчаров ръководи разкопките на крепостта Мисионис, която в миналото е проучвана и от баща му проф. Димитър Овчаров. Основание за хипотезата му е камък от крепостната стена, който се намира в местния музей и не е ясно кога е попаднал в него. На него има надпис от два реда, като вторият към момента не може да се разчете.

Буквите в началото обаче изписват владетелската титла “кан” и това можело да се свърже с битката от юли 811 г. и разгрома на Никифор. В подкрепа на тази теза бил и фактът, че след унищожаването на Плиска византийският император поема към Средец, а пътят към София е минавал през прохода, охраняван от крепостта край Търговище. В описанието на битката пишело, че в прохода е имало тинеста река, вероятно сочейки Врана, която и до ден днешен върви през прохода Боаза до Търговище, каза Овчаров. В онези времена той е бил по-тесен и препречен със скали. По-късно крепостта е бранела пътя между столиците Плиска, Преслав и Велико Търново.

В подкрепата на тезата, че Крум е разбил Никифор в този проход, се изказали и други съвременни специалисти, като проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет, допълни Овчаров. Според него е нелогично Никифор да потегли към Средец през Върбишкия проход, който води към Южна България.

Камъкът, на който е изписана титлата, и продължението, което засега е непонятно, е част от крепостната стена, но няма данни кога и как е попаднал в музея. Овчаров едва сега го видял и разчел началото му, което го навело на хипотезата, в чиято подкрепа имало и други данни. Допреди няколко години крепостта се наричаше Крумово кале. Така я знаели от незапомнени времена търговищенци. Местната легенда винаги е разказвала, че това е било мястото на епичната битка.

Крепостта е възникнала още в античността. През 1153 год. арабският учен Ал Идриси описва пътешествията си и споменава “тайнствения Мисионис”, който бил многолюден и цветущ град, с пълен с народ пазари. Населението се занимавало с търговия. Той посочва и разстоянието до близките селища, което е помогнало на изследователите да локализират търговския център. Карел Шкорпил преди столетие допуска, че мистичният град, описван по-късно в различни хроники с други имена, е крепостта до Търговище.

Тезата застъпва и местният археолог Ангел Конаклиев, който от години работи на обекта и намери доказателства, че това е търсеният Мисионис. Крепостта е съществувала с прекъсвания до ХIV век, когато се споменава в хрониките като Косово. Около нея е имало селище, което се е разпростирало нашироко в подножието на планината и е дало началото на Търговище, като наследник на стари големи пазари и търговски център.

Тази година археолозите разкриват богат квартал, в който е имало кръчма. От земята вече са извадени над 50 стъклени съдове и други ценни предмети. Разкопките се финансират от държавата, общината и дарители.

По в-к Труд

Коментари
2014-08-15 20:26:42 От: Генади Савов

Приемам за вярна тезата на проф.Н.Овчаров,че кан Крум е сразил импер.Никифор в прохода край гр.Търговище до крепоста Мисионис наречена Крумово кале.Тръгнал е ромейският император с войската си за Средец,но бълг.кан е излязал по голям военен стратег от него и гое обкръжил и помел в този проход.

2014-09-05 17:06:07 От: Историк

Овчаров се издъни за пореден път. Само заради града, разкрит от баща му, недостойният син е готов да манипулира историята. Никифор е имал план да достигне Средец пред подбалканските полета, поради опасения, че през Северна България ще бъде твърде открит насред вражеска територия.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Април 2024 »
пнвтсрчтпксбнд
     
 1. 18.04. - Събития и факти
 2. 18.04. - Международен ден за опазване на паметниците на културата
 3. 19.04. - Събития и факти
 4. 20.04. - Събития и факти
 5. 20.04. - Годишнина от Априлското въстание
 6. 21.04. - Празник на военното контраразузнаване
 7. 21.04. - Събития и факти
 8. 22.04. - Събития и факти
 9. 22.04.1915г. - загива Яне Сандански
 10. 23.04. - Световен ден на книгата и авторското право
 11. 23.04. - Събития и факти
 12. 24.04. - Световен ден за ознаменуване геноцида над арменския народ
 13. 24.04.1939г. - рожден ден на Лили Иванова
 14. 24.04. - Събития и факти
 15. 25.04. - Събития и факти
 16. 26.04. - Събития и факти
 17. 27.04. - Събития и факти
 18. 27.04.1867г.- четата на Панайот Хитов преминава Дунав
 19. 27.04.1963г. - е открита първата електрифицирана жп-линия
 20. 27.04. - Лазаровден
 21. 28.04. - Събития и факти
 22. 28.04. - Цветница
 23. 29.04. - Събития и факти
 24. 29.04.1887г. - създадено е Българското опълчение
 25. 29.04. - Международен ден на балета
 26. 29.04. Страстната седмица: Велики понеделник
 27. 30.04. - Страстната седмица: Велики вторник
 28. 30.04. - Събития и факти