Проф. Младен Григоров: Новият "прочит” на историята ни

 (5 коментара)


Проф. Младен Григоров: Новият

В последните години все по-често в интервюта и дори в книги се говори за някакъв “нов прочит” на историята ни...

 

По правило той се свежда до ровичкане в недоказани предположения винаги за сметка на националната ни чест и достойнство, като най-често съвременниците ни “оборват” казаното и преживяното от техните предци.

 

То не бяха спорове за стойността на 3 март като национален празник, мнения че предстоящото честване на 1000-годишнината от битката при Беласица е излишен паричен разход и грандомания, че в битката участвали и съответно ослепени не 15 000 войници, а 1500 старци - опълченци, че Ботев е убит от свои, че поп Кръстьо не е предател и т.н., и т.н.

 

Неотдавна в предаване по БНТ беше обсъдена и Карнегиевата анкета, като почти през цялото време се говореше за нашата вина за Междусъюзническата война и съответните трагични последици, и съвсем малко за геноцида върху българския народ, извършен от предишните ни съюзници.

 

Дори се оказа, че блестящите победи на българската армия в Тракия се дължат на морската блокада, наложена от Гърция в Бяло море, което не дало възможност да се прехвърлят турски войски от македонския към тракийския фронт.

 

Но това е само в последните седмици, а от години в главите ни се набива, че нямало никакво турско робство, а само османско присъствие, при това граничещо почти с благополучие за раята - нямало военна служба, данъците били поносими, еничарите, както и потурчването, ставали по икономически причини, хайдутите основно се занимавали да изядат по някое и друго агне, а “Време разделно” на Антон Дончев е бездарие и провокация. И още и още все “родолюбиви” факти, чиято цел е окончателно да смачкат ниското самочувствие под натиска на бедността и безработицата.

 

Смачканият човек лесно се управлява, особено ако му се внуши, че генетично е непълноценен в сравнение с другите народи.

 

Както намаляваме по брой на населението, така и с този “нов прочит” на историята ни много скоро ще изчезнем не само от картата на света, но и в собствените си умове и души, за което упорито се трудят не само политиците, но и немалка част от родната интелигенция.

 

И тъй като основният лъч на националния нихилизъм е насочен именно в посока на това дали има турско иго, или османско присъствие, искам да посоча само два “дребни” факта на съвременници на турското завоюване на нашите земи.

 

На скала сред руините на средновековната крепост над с. Боженци (на 20 км от Ботевград) в последните мигове на нейното съществуване Дромър - писарят на местния болярин Огнян, изрязва с върха на копие надпис, запазен до наши дни: “Аз, сефаст Огнян, бях кефалия (управител - бел. авт.) при цар Иван Шишман и много зло патих. В това време турци воюваха. Аз се държах за вярата на цар Шишман”.

 

Така в апокалипсиса през 1393 г. един българин отправя вик на искрица надежда към бъдещите поколения. Явно е вярвал, че те ще са свободни , а битката си е била с турци, като понятието османци не съществува.

 

По същото време монах Исай пише: “След като убиха юначния деспот Углеш (в битката при Черномен през 1371 г. - бел. авт.) агаряните се разлетяха като черни врани и по цялата земя и настъпи голям мор”.

 

Та на кого да вярвам? На тези, които сега пренаписват историята, или на севаст Огнян, монах Исай, Балканджи Йово (гдето му режат ръцете и краката и му вадят очите, “за да даде сестра си на турска вяра”), на Стоян, (който иска бяла риза и сресан перчем, преди да го обесят), на набитите на кол харамии, закланите четници, комитите, възрожденците... За всички тях понятие османци няма, а робството си е неоспорим факт.

 

Естествено, всичко това няма нищо общо с нашите съграждани турци - хора трудолюбиви и честни, които дълбоко уважавам. Но има много общо с нарастващия брой потомци на Киряк Стефчов, които, без да им мигне окото, ще затрият България с безграничната си лакомия не само към пари, но и към оригиналничене.

 

А историята има само един прочит - такава, каквато е. Защото и днес няма как да я прочетеш по-правилно от тези, които са я създали и съответно преживели, които са били преди нас.

 

 

По в-к 24 часа

 

Коментари

Е това добре казано,а защо нищо не се говори за автохтонистите/ИСТОРИЦИ РЕАЛИСТИ за чиито тези просто няма аргументирани опровержения?Защо трябва д-р Асен Чилингиров да бяга от БГ и в Германия да пише студии и книги че гети готи прабългари славяни това е един народ с различни имена и че всъщност ние и като българи и като словени/славяни е название измислено от руски поп преди около 250 години/ сме си същите траки които назовават езика си Богарски или Боугарски -божествен ,а от там и името ни?Същите назовават себе си СЛОВЕНИ-хора на словото ,говорещи разбираемо,нещо като българомохамеданите които се назовават нашинци-тоест нашенци?защо не се казва че ИРИ е нападана от гети ,даки,готи,бесиготи,остроготи,като цяло които след 1750 година а не в периода 3ти-7ми...прочети целия

2014-04-13 12:50:34 От: Обикновен историк

Поп Кръстьо нее предател на В.Левски.В конака Ловеч турско заптие с заплахи за клане е накарало поп Кръстьо да потвърди списъка на глупеца-издайник Д.Общи,че тези и тези лица от Ловеч са революционери.В.Левски е бил заловен и доведен вконака на Ловеч.Поп Кръстьо сее уплашил,че Левски е разпознат и гое попитал-Как стана тя...Неволно е издал,че заловения е Апостола.Ако попа би казал - Ти кой си...Попа е мислил,че турците ще влезат и ще му рекат-Лъжец знаеш,чее Левски и свещеника ще бъде съсечен на мига...Стах е сковал душата на поп Кръстьо и е сглупил...В.Левски е считал,че турците му имат снимката и са го познали и неволно сее издал-Както стана стана казал Левски.Тоест Апостола познава попа.Левски не е питал-Попе не те познавам...Понеже турск.заптиета биха на...прочети целия

2014-04-14 10:24:54 От: Обикновен историк

И без поп Кръстьовото към Левски-Как стана...Турск.власт в Търново е щяла да познае,че заловеният е В.Л-ски.

.......................................................................По думите на един форумец той като масон изменил на севтовното правителство е предаден от масони,както българи участници в народноосвободителните работи ,така и от турски офицери работещи под клетва за унищожаване на Османската империя.Левски работи за силна национална държава.Кръсто е заблудата ни и то елементарно заблудителна операция която въвежда в заблуда относно личноста на предателя обществото ни близо 100 и повече години.Етоти оценка на обществото ни .Общество с незрял първосигнален елит наивисти !!!

2014-04-15 09:26:57 От: Живко

Много съм съгласен с първия коментар.От прочетеното от мен до момента(в исторически план) съм си направил изводи че може би названието българи се е сформирало като името на едно от по-силните "тракиски" племена белги (пеласги/беласги) и християнското течение арианство,което се е изповядвало в цялата римска провинция Илирик (балканите).Нападенията на юг от дунава на готи(гети)не са нищо повече от защитна вълна на атакуваното от гръцките фанатични(православни)монаси поробено население.Доказано е че в периода на 5-6 век са унищожени огромен брой църкви и храмове и са престроени на ново.Та за да се противостом на тях може би е имало консолидация около едно народностно название обединяващо етническа и верска принадлежност.Това са моите предположения извадени от ф...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Декември 2022 »
пнвтсрчтпксбнд
   
 
 1. 06.12. - Събития и факти
 2. 06.12. - Свети Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец, Никулден
 3. 06.12.1844г. – Роден капитан Петко войвода
 4. 06.12. - Празник на Бургас
 5. 06.12. - Ден на банкера
 6. 07.12.1083г. - Основан е Бачковския манастир
 7. 07.12. - Международен ден на гражданската авиация
 8. 07.12. - Събития и факти
 9. 08.12. - Събития и факти
 10. 08.12. - Ден на българската студентска младеж
 11. 09.12.1885г. - Край на Сръбско-българската война
 12. 09.12. - Зачатие на света Ана. Празник на майчинството
 13. 09.12. - Събития и факти
 14. 10.12. - Събития и факти
 15. 10.12.1906г. - Убит е Даме Груев
 16. 10.12.1877г. - Годишнина от падането на Плевен
 17. 11.12.1868г. - Апостолът започва своята първа обиколка
 18. 11.12. - Събития и факти
 19. 12.12. - Св. Спиридон: празник на занаятчиите
 20. 12.12. - Събития и факти
 21. 13.12. - Събития и факти
 22. 14.12. - Събития и факти
 23. 15.12. - Събития и факти
 24. 15.12.1995г. - Държавите от ЕС обявяват Валутен съюз и срок за въвеждане на еврото
 25. 16.12. - Събития и факти
 26. 16.12. - Св. свещеномъченик Елевтерий
 27. 16.12.1920г. – България е приета в Обществото на народите
 28. 17.12. - Св. пророк Данаил
 29. 17.12. - Събития и факти
 30. 18.12.1852г. - Роден e Данаил Николаев, участник в Щипченската епопея