Проф. Григор Велев: Древните македонци не са гърци

Автор: Румен Леонидов (1 коментар)


Проф. Григор Велев: Древните македонци не са гърци

Древногръцкият държавник и оратор Демостен упорито е призовавал сънародниците си да се обединят срещу „македонските варвари” – какво повече...

- Акад. Велев, управляващите в Скопие се обявиха за преки наследници на античните македонци. Какво общо има днешното население на Македония с древния етнос, наричан македонци...

- В предишен разговор споменах, че древните македонци са по произход траки или илиро-траки, но тяхната аристократична върхушка е предпочела да се елинизира. Това не е толкова чудно, защото до V век пр. Хр., Македония е била контактна зона между траки, илири и елини. И смесването между тези три етноса е съвсем естествено.

- Какъв е бил езикът на древните македонци?

- Вече стана дума и за това – езикът им е представлявал смесен говор между тези на траките и на елините. 

- Значи, можем да кажем, че древният етнос, наричан от историците македонци, са станали елини, т.е. гърци.

- Не, макар че по-късно техният говор се елинизира, това не ги прави гърци.

- Но гръцки историци твърдят, че древните македонци по произход са гърци... 

- Това се опровергава от античните гръцки мислители като Демостен и Сократ, които наричат македонците „варвари", т.е. те не ги признават за гърци. 

- Кога възниква античната държавата Македония?

- В средата на втората половина на IV век пр. Хр., когато държавата на траките, известна като Одриската държава, започва да запада. Тогава на Балканския полуостров се появява македонската държава, която става първата политическа и военна сила. По-късно, най-вероятно в нея се формира окончателно самостоятелна етническа общност, известна в историята под името „македонци". 

- Кога Филип Македонски застава начело на тази античната държава...

- През 359 г. пр. Хр. за цар на македонската държава е провъзгласен Филип II (359-336). По време на управлението му страната укрепва, но се засилва и елинизацията на македонската аристокрация. Ето ви пример за това как македонците са се възползвали от елинската култура: цар Филип II е поканил не кой да е, а древногръцкия учен Аристотел за учител на сина си Александър.

- Известно е, че Филип Македонски се възползвал от враждата между гръцките градове-държави и ги е завладял...

- Затова древногръцкият държавник и оратор Демостен упорито е призовавал сънародниците си да се обединят срещу „македонския варварин”. Градовете-държави Атина, Тива и другите полиси са се обединили, но въпреки това Филип ги е победил. Така Македония става хегемон над Гърция. През 336 г. при неизвестни обстоятелства Филип е убит и на трона се възкачва синът му Александър I.

- Който по произход не е елин, но процесът на елиназацията на Македония при него също се задълбочава... 

- Ако Александър I беше грък, нямаше да бъде наричан от гърците „филелин”, т.е. приятел на гърците... Това личи добре от филипиките на Демостен. В серия от гневни речи срещу Александър той казва: «Македонският цар няма нищо общо с Гърция, нито с гръцката култура. Той е варварин, тиранин, деспот, който няма да спаси, а ще задуши и последните остатъци от елинската независимост, свободолюбие и култура.»  

- На разгневения не винаги може да се вярва... 

- Ето ви още едно доказателство: когато младият Александър поискал да вземе участие в Олимпийските игри, категорично му било отказано, пак по същата причина, защото не е грък. 

- По време на Александър Велики Македония става „световна държава“, но тя няма нищо общо с населението на днешната македонска държава... 

- Македония под управлението на Александър Велики (336-323 г. пр. Хр.) завоюва огромни територии – от Адриатическо море до Дунав, от Мала Азия и Персия до Египет. Но Александър, когато е едва на 33-годишна възраст, загива трагично... Македонската държава се разпада. Причинита са няколко: огромните загуби на жива сила, разоряването на хиляди селски семейства и занаятчии, противоборствата между македонската аристокрация, поредицата от преврати. Това са предпоставки и за предстоящите римски завоевания. 

- Кога Рим завоюва Македония? 

- През 168 г. пр. Хр. цялата й територия е завладяна от Римската империя. Страната е разделенана на четири административни области. Първата е разположена между реките Места, Струма и Беломорието до р. Марица. Втората обхваща територията между долното и средното течение на Струма и Вардар. Третата се разпростира върху т.н. Долна Македония, между реките Вардар и Пеней. Четвъртата е с главен град Битоля и обхваща т.нар. Горна Македония, както и част от съседни области.

- Има ли данни, кога славянските племена се заселват на земите на днешната Р Македония? 

- Има данни, но са много оскъдни. Според проф. Ив. Микуличич славянската вълна е преминала през Македония и се е концентрирала  около Солун, в Тесалия и Епир. Това твърдение се подкрепя от други исторически извори, които съобщават, че многобройна група славяни се заселва главно около Солун след обсадата му през 677 г.  

- За кои славянски племена става дума...

- За Ринхини, Сагудати, Драгувити, Велегези, Верзити, Струмци и Смоляни, които са от групата на дакийските славяни. Те се заселват предимно в южните територии на Вардарска и на цяла Егейска Македония. Много от тях си сътрудничат с Куберовите българи в Битолското поле, като ги снабдяват с храни.

- А кога за първи  път прабългарите се заселват в Македония?

- През 679 г. Византия организира широкомащабна операция срещу славяните, обсаждащи Солун, като разкъсват отбраната и настъпват към поречията на Струма и Места. В този труден момент славяните търсят помощ от прабългарите. Тогава Куберовите българи нахлуват от Панония и се установяват на територията на днешна Македония (Керамисийското поле – между Битоля и Прилеп), докато ордата на кан Аспарух се установява в делтата на р. Дунав.

По сайта на в-к „Нов живот”

Коментари
2015-06-16 23:15:59 От:

И тоя говори за орда .Значи доре му е платено като руско гръцки агент.Добре върти задника.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот