Проф. Джералд Полак: Минералните води в България са около 40 на сто от запаса на цяла Европа

Автор: Йордан Йорданов (1 коментар)


Проф. Джералд Полак: Минералните води в България са около 40 на сто от запаса на цяла Европа

Някои българи пият „жива вода”, може би и това допринася за тяхното физическо здраве

Джералд Полак е професор по биоинженерство от Университета във Вашингтон и автор на революционната теория, че водата има четвърто състояние, наподобяващо желе, което се наблюдава преди замръзването.

Полак е носител на множество награди и звания, дадени му от различни уважавани световни институции. Главен редактор е и на научния журнал WATER. Определян е като един от най-забележителните умове на 21-и век. В България е по повод на Деветата световна конференция, посветена на уникалните свойства на водата.

- Проф. Полак, защо организирате Деветата световна конференция, посветена на уникалните свойства на водата, в България?

- България е домът на извиращата вода и това е нещо, за което не бях мислил преди. Има много минерални извори извън вашата страна, но всъщност концентрацията, която имате тук, е уникална. А как можем да проведем конференцията на място без вода? За мен е удоволствие да съм тук. Българите са много топли и прекрасни хора. Много са интелигентни и мъдри.

- Разкажете ни за темите, които ще бъдат представени на конференцията в Пампорово.

- Имаме над 40 говорители, които ще представят различни доклади за водата. Те ще обяснят проучванията си за живителната течност от биологична, химична и физична гледна точка. Осем от лекторите ще обяснят изследванията си за химичния състав. Не е пропусната темата и за здравословния ефект на водата. Повечето приноси са все още в експериментален стадии и целят да намерят неоткритите свойства на водата. Доста хора смятат, че повечето неща за водата са познати, но това напълно не е вярно.

Има толкова много аспекти, които не разбираме и всяка измината година става ясно, че се появяват нови и интересни свойства. Искам да спомена и собствената си книга, която се казва „Четвъртото измерение на водата”. Детайлите в нея също са на експериментално ниво и са абсолютно разбираеми за хора, които не са експерти. В нея посочвам новите разбирания и ефекти на водата.

- С какво тази конференция се различава от предходните и кое е най-интересното, което ще бъде съобщено?

- Много харесвам работата на проф. Коловалов от Русия, който работи с хомеопатията. Той откри наскоро нови химически свойства на силни разтворители, което е важно за неговата област. Оказва се, че ако вземем една част от химическо вещество и го разтворим в девет чаши вода, ние си мислим, че имаме едно към девет разтвор, но той е открил, че това не е вярно. Докато има влияние отвън, субстанцията не се разтваря по начина, по който очаквате. След много разреждания някои наноагрегати се смесват с други и се разреждат още повече, а в друг случай се получава обратното и това е изключително откритие. Има много общо с принципите на хомеопатия. Ако той е прав, ще започнем да разбираме защо хомеопатията работи.

- Каква вода пиете Вие, за да се поддържате здрав?

- Пия различни видове, които се предполага, че са добри за здравето. Първоначално правих експерименти и исках да видя как различните типове влияят, но жена ми каза да ги пия всичките, така че я послушах.

- Можете ли да ни разкажете повече за работата си в Института за рискови изследвания, който е финансиран от Бил и Мелинда Гейтс? Плановете Ви включват ли и нашата страна?

- Институтът разглежда най-различни теми на науката, не само водата. Много е различен и многообразен. Това е нова институция и току що започна работа. Идеята е да се намират средства за нестандартни изследвания. Понякога идеите изглеждат невъзможни и много странни, но въпреки това учените искат да ги изследват и да правят такива проучвания. Много е трудно хората, които имат такива идеи, да ги осъществят, защото когато предизвикваш нещо ново, вътрешното желание е да се съпротивляваш. Като резултат на това има много малко фундаментални научни революции за последните 40 години. Въпреки това пък технологичните промени са значителни. Пример за това е и диктофонът, с който записвате гласа ми, както и телефоните, и Интернет. Но реално във фундаменталната наука такива скокове са нула. Това е истински парадокс, защото толкова много пари се инвестират в подобни проучвания, а няма революционни открития.

Нашата задача е да направим така, че новите идеи да имат път. Затова приемаме съвети от всекиго и най-добрите ще бъдат спонсорирани. За целта ще направим не една, а 10-12 лаборатории по света за тази цел. Ако аз кажа, че Земята е плоска, а всички останали посочат, че е кръгла, то тогава ще ме обявите за идиот, но ако 10 лаборатории правят изследвания по едно и също нещо и покажат, че Земята наистина е кръгла, то това не може да бъде пренебрегнато. Именно заради това очакваме научни революции във всяка познаваема област.

Това ще бъде истинска наука и постижения. Има потенциал за много такива. Ще ги намерим чрез фондацията на Бил Гейтс, който ще задели за института 10 млрд. долара за следващите десет години. В момента се водят преговори клон да има и в България.

- Какво знаете за българите като народ? Може би сте наясно, че трудно изкарваме пари от наука?

- Този институт не е направен, за да прави пари. Не е за развитие на технологията, а за развитие на науката. Като се замислите обаче, новата наука винаги води до нови технологии. Знам, че българите са надарени хора с много креативност и се надяваме да успеем да използваме този талант.

- Какво прави водата в България толкова уникална?

- Има много причини. Минералните води в България са около 40 на сто от запаса на цяла Европа. Знам, че някои българи са много здрави и умни и съм сигурен, че тези хора пият такава вода. И в чужбина използваме изразът „жива вода”.

- Заради водата ли ще отворите клон на Института за рискови научни изследвалия у нас?

- Той не е направен само за водата. В него ще има учени, които отговарят за всичко. Все още има само дискусии по въпроса за клона. Нищо не е решено и е тема на разговор. Основният институт ще се намира в САЩ и е важно да има клонове в Европа.

- Колко такива филиала ще има на Стария континент?

- Все още не знаем, защото идеята се роди буквално преди няколко дни. Не се знае колко време ще ни трябва да ги създадем. Ще има такива в Западна и Източна Европа, Азия и Южна Америка. Смятам, че би имало успех, ако включим хора от целия свят.

- И все пак не разбрах защо искате да отворите клон в България?

- България има традиции и културата Ви е на 10 хил. години. Това е впечатляващо място и е смислено локацията да бъде при вас.

(Използвани са и въпроси от други медии)

По в-к  Новинар

Коментари
2014-10-14 20:40:39 От: 00000

Има коментари във ФБ, че хтази конференция неслучайно се провежда у нас. Предстои огромният проблем с водата за населението на Земята, а България е много богата на водни източници. Дали, наистина,има нещо такова...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот