Процесите в Македония се втвърдяват, ЕС може да прехвърли усилията си към Сърбия


Процесите в Македония се втвърдяват, ЕС може да прехвърли усилията си към Сърбия

Груевски заяви, че ще слезе от власт след избори, а не заради "амнистирания престъпник Заев”

Двете най-големи политически партии в Македония - управляващата ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски и опозиционният Социалдеморатически съюз /СДСМ/ с председател Зоран Заев си отправиха официални послания и тежки обвинения, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

В кратко съобщение на управляващата ВМРО-ДПМНЕ се твърди, че Зоран Заев е "амнистиран престъпник, който има вина и е създал кризата заедно със сътрудниците си".

"Премиерът Никола Груевски ще слезе от власт, когато народът реши това на избори, а не когато амнистираният престъпник Заев го поиска. Амнистираният престъпник Заев няма да дочака да гледа такъв филм", се казва в съобщение на ВМРО-ДПМНЕ.

Няколко часа по-рано СДСМ обвини "лично Никола Груевски и най-близките му сътрудници в "престъпно управление, унищожаване на икономиката, демокрацията и европейската перспектива на страната".

"Изправен пред слизането си от власт, Груевски очевидно има нужда да направи всичко, за да запази поста си. Само слизането му от власт и създаването на преходно правителство могат да осигурят свободни, демократични и честни избори и да нормализират Република Македония", се казва още в посланието на СДСМ.

Междувременно, преди няколко дни, докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Дейвид Макалистър заяви, че регионалното сътрудничество на страните от Западните Балкани е еднакво важна за техния европейски път, но според него те няма да могат да се присъединят по едно и също време към ЕС.
 

„Всички шест страни трябва да се анализират поотделно. Сърбия може да се присъедини към ЕС тогава, когато бъде готова… и не вярвам, че и шестте държави ще се присъединят към ЕС едновременно“, каза той по време на икономическа среща в Сърбия.
 

Макалистър заяви, че според него Белград и Подгорица имат значителен напредък по пътя си към членство, но в същото време ситуацията в Македония е тревожна. Според него сътрудничеството между отделните страни в региона е от особено значение, като Белград ще има ключово значение в него.
 

Докладчикът приветства и напредъка в нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово, като каза, че той се забелязва и оценява в Брюксел.
 

„Европарламентът би желал да види конкретни резултати и същевременно би насърчил Европейската комисия да открие първите преговорни глави със Сърбия“, допълни още той.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот