Президентите ни раздали над 1700 ордена


Президентите ни раздали над 1700 ордена Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Петър Стоянов и покойният вече Желю Желев споделяха практики от мандатите си в рамките на Съвета на президентите на „Дондуков” 2.

Средно на всеки 5 дни е било връчвано по едно държавно отличие

Президентите на България – покойният вече Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, са раздали общо над 1700 ордени и медали. Това показва справка на „Дондуков” 2, предоставена на „Монитор”

Така за всички 25 години, в които съществува президентската институция, средно на всеки 5 дни е било връчвано по едно отличие.

Официалната справка потвърждава, че основна „заслуга” за това има Георги Първанов, като броят на раздадените от него ордени почти се равнява на дадените от всички други президенти до момента. През времето, в което той стопанисва „Дондуков” 2 – между 2002 и 2012 година, са връчени общо 841 ордена, като по-голямата част от тях са дадени през първия му мандат.

Следващ в класацията по брой наградени е Петър Стоянов, който в периода 1997-2002 година е раздал 375 ордена.

Връчените отличия при първия демократично избран президент Желю Желев пък са 310, но за период от 7 години – между 1990  и 1997 година.

Справката показва, че сегашният държавен глава Росен Плевнелиев е дал 182 ордени и медали, но той има още 2 години, докато завърши мандата си.

Формално по закон президентите само връчват отличията, а предложенията за награждаване се правят с решение на НС или на МС. От МВнР обаче уточниха пред „Монитор”, че тече предварително неформални съгласуване по телефона като президентът обсъжда идеите си за награждаване със съответния министър, който след това облича договореното в писмено предложение.

Процедурата е за да се избегнат евентуални гафове, при които изпълнителната власт би излязла с решение за награждаване на някоя видна личност, която обаче се струва неподходяща на държавния глава и би му се наложило да търси начини за отклоняване на предложението.

Подобна хипотеза не е уредена в закона. При огромния брой връчени ордени и медали обаче все пак недоразумения не липсват.

КУРИОЗИ И НЕДОРАЗУМЕНИЯ

Сред куриозите например е издаденото два пъти решение за награждаване с едно и също отличие на германския канцлер Ангела Меркел.

През септември 2007 година Първанов издава указ за отличаването й с орден „Стара планина” с лента „за изключително големите й заслуги за разрешаване на казуса с българските медици” в Либия. Пак през септември, но 3 години по-късно, е издаден друг указ от Първанов за същия орден, показва справката на „Дондуков” 2. Като мотив отново е посочен казусът с медиците ни, но вече е прибавен и „особено големият принос на Меркел за развитието на българо-германските отношения и за изключителните й заслуги за присъединяването на Република България към Европейския съюз”

При повторното й награждаване в президентството за нейно здраве дори се чукват с чаша шампанско Георги Първанов и Бойко Борисов, който тогава пак беше премиер.

Три пъти е била награждавана пък световноизвестната френска певица от български произход Силви Вартан, макар тя все пак да е получила различни ордени.

Още през 1996 година тя е отличена от Желев. В края на 2004 година следва втори орден – „Стара планина” втора степен, връчен вече от  Първанов, а през 2011 година пак от същия президент получава „Св. Св. Кирил и Методий” с огърлие.

Подобни са случаите и с Рангел Вълчанов и Антон Дончев, които са получили по един различен орден първо от Петър Стоянов, а после от Първанов.

Първият демократично избран президент Желю Желев пък сам бе носител на орден „Стара планина” с лента, който получи навръх рождения си ден – 3 март 2005 година, от Първанов.

Покойният вече бивш държавен глава е раздавал ордени най-вече на заминаващи си посланици и чуждестранни лидери и общественици с принос за страната ни, като често с един указ е отличавал десетки души.

Наградените българи са единици, като сред тях се открояват именити оперни изпълнители – Борис Христов, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Никола Гюзелев.

При наследника му на „Дондуков” 2 Петър Стоянов признание получават повече артисти от родното кино и театър, сред коитоНевена Коканова, Коста Цонев, Наум Шопов, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Иван Кондов, Георги Черкелов. В неговия мандат ордени са получили и доста звезди от естрадата, сред които Лили Иванова, Емил Димитров, Панайот Панайотов. Сред отличените са още Блага Димитрова, Николай Хайтов, Валери Петров, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Доньо Донев, Валя Балканска, Надка Караджова. Посмъртно орден „Стара планина” първа степен получават и дисидентите Георги Марков и Илия Минев.

Наред с именити българи обаче в мандата на Стоянов са отличени и чужденци, оценени като „изтъкнати специалисти в областта на художествения превод”.

Ордени получават и американският финансист и милиардер Джордж Сорос, босът на Международната автомобилна асоциация Макс Мозли, както и бивш президент на международната федерация по мотоциклетизъм.

Най-противоречивите фигури, получили ордени, обаче са в мандата на Георги Първанов, като в някои от случаите се разразиха и скандали.

Така например заради острата обществена реакция срещу награждаването с орден „Стара планина” през юни 2004 година на бившия главен прокурор Васил Мръчков, по чието време се провежда т. нар. Възродителен процес, се налага Първанов да променя указа си. Месец по-късно излиза решение за орден с по-ниска степен – „Св. Св. Кирил и Методий”, показва справката на „Дондуков” 2.

От данните става ясно още, че сред наградените от Първанов е и братът на бившия премиер Пламен Орешарски – Милети. През 2007 година той бил отличен като шеф на Централния софийски затвор. Наскоро обаче Милети се оплака публично, че така и не си е получил медала „За заслуга”.

Сред лауреатите са още Тошо Тошев, Иван Славков, Тодор Батков, синдикалисти, учителки, шефове на банки, на телекомуникационни компании, на верига бензиностанции. Последният орден, който Първанов връчва като държавен глава, е на вицето си Ангел Марин – „Стара планина” първа степен с мечове.

Сегашният стопанин на „Дондуков” 2 Росен Плевнелиев зае поста със заявката, че значително ще редуцира броя на раздаваните ордени и ще иска сериозна мотивация. Първите отличия, които той връчи, бяха на пилоти от авиобаза „Крумово”, участвали в спасителната акция при наводнението в Бисер. Впоследствие Плевнелиев награди посмъртно и 19 офицери герои от Балканската война.

Сред отличените в рамките на неговия мандат са още генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, бащата на инвитрото у нас д-р Атанас Щерев, както и 23-ма дисиденти.

ПЕНЕВАТА ЧЕТА ПЪРВА СЪС „СТАРА ПЛАНИНА”

Заради „златното” ни поколение футболисти е променена практиката в наградната система.

Воденият от Димитър Пенев състав на националния отбор по футбол, който заля със спортна магия цяла България на световното първенство в САЩ през 1994 година, прави пробив и в наградната ни система. Заради играчите е направена промяна, която позволява най-високото отличие „Стара планина” да се връчва и на българи, а не както дотогава – само на високопоставени чужденци.

Така през юли 1994 година тогавашният държавен глава Желю Желев награждава 27-те футболисти от тима. В края на същата година с орден „Стара планина” втора степен е награден и лекарят на националния отбор по футбол – покойният вече д-р Димитър Гевренов.

След Пеневата чета отличието е връчвано на още десетки спортисти. Предпоследният указ за награждаване, който Желев издава, е за лекоатлетката Стефка Костадинова. Сред удостоените от Георги Първанов пък е сумистът Калоян Махлянов-Котоошу. В мандата на Росен Плевнелиев сред наградените е гимнастикът Йордан Йовчев.

Посмъртно „Стара планина” получи и легендата на „Левски” Георги Аспарухов-Гунди.

ДАВАТ И ПОЧЕТЕН ЗНАК

Освен ордените и медала, президентът връчва и Почетен знак на държавния глава по собствено усмотрение. Това отличие не е уредено в закона и за даването му няма изрична процедура.

Почетният знак не е посочен и в секцията с ордени и медали на сайта на институцията. Такъв обаче получиха в края на миналата година малките звезди Крисия, Хасан и Ибрахим, които спечелиха второ място в Детската Евровизия.

Росен Плевнелиев връчи знака и на 24 активисти за защита правата на детето за изключителния им принос, както и на участниците в българските експедиции до връх Еверест от 1984 година и от 2004 година.

Преди около месец президентът удостои с отличието и БНР по повод 80 години от основаването му. Медията обаче получи Почетен знак на президента и 5 години по-рано, но от бившия вече държавен глава Георги Първанов – тогава за 75-ата си годишнина.

Отличието на президента сменя цвета на кутията си при различните стопани на „Дондуков” 2 – при Плевнелиев е синя, а при предшественика му – червена.

Почетният знак е връчван многократно от Първанов. През 2008 година такъв бе даден на ЦСКА, като отличието взе лично Александър Томов-Лупи. Само няколко месеца по-късно собственикът на „Левски” Тодор Батков пък получи от Първанов орден „Стара планина”.

КРАЛЕ, ПРИДВОРНИ ДАМИ И АДЮТАНТИ СРЕД ЛАУРЕАТИТЕ

Покойният Желю Желев например е удостоил със „Стара планина” испанския крал Хуан Карлос I, който абдикира миналата година. Наградена е била и кралицата на Испания доня София, както и цялата свита.

При Петър Стоянов пък с орден „Стара планина” с лента е отличен Негово Величество Акихито – император на Япония, който все още е на трона. Наред с монарсите Стоянов е награждавал и адютанти – на кралицата на Дания и на испанския крал. Те все пак са получавали по-ниско отличие – „Мадарски конник”.

Георги Първанов пък е удостоил със „Стара планина” графиня Алис Троле-Вахтмайстер – главна дворцова дама, както и баронеса Кристине фон Бликсен-Финеке – първа дворцова дама.Сред получилите орден от него е и бившият вече емир на Катар шейх Хамад Бин Халифа Ал Тани, който стана първият владетел в арабската страна, отказал се сам от трона.

„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” С НАЙ-СКЪПА ИЗРАБОТКА

Макар да не е с най-висок статут, Огърлието надува цената до 1269 лв., медалът „За заслуга” излиза 301 лв. От всички държавни отличия изработката на орден „Св. Св. Кирил и Методий” с огърлие излиза най-солено на „Дондуков” 2 – 1269 лв., макар и да не е с най-висок статут.

Според Закона за ордените и медалите на Република България, приет през 2003 година, най-високото отличие е „Стара планина”. Цената на изработката му, както за всички ордени, зависи от неговата степен. Най-скъп е „Стара планина” с лента – 915 лв., а останалите – с мечове и без мечове, варират между 550 и 570 лв.

„Св. Св. Кирил и Методий” е втори по старшинство, като с вариантите му първа и втора степен струва съответно 482 и 466 лв. Когато обаче отличието е с огърлие, цената скача драстично – с близо 800 лв. отгоре.

Следват три ордена с еднаква позиция – „За гражданска заслуга”, „За военна заслуга”, „Мадарски конник”, като последният обикновено се дава на чужденци с по-нисък статут в държавното управление. Изработката им излиза между 400 лв. и 600 лв., като само отличието „За военна заслуга” първа степен е по-солено – 952 лв.

Отделно от класацията е орден „ За храброст”, който се връчва при  проявен „героизъм в полза на българското общество и държава”. Цената на изработката му отново варира според степента и дали е с мечове или без – между 400 и 530 лв.

В наградната ни система има и един медал – „За заслуга”, който се дава на българи с постижения в най-различни сфери и струва 301 лв.

Средствата за държавните отличия се вадят от касата на президентството. Изработват се от „Монетен двор” ЕАД, уточниха от „Дондуков” 2, като за основата се използват месинг и мед, а за покритието – злато, сребро, силикатен емайл и други според вида и степента на ордена.

Направата на отличията в голяма степен е ювелирна дейност, като делът на ръчната работа е висок. Изработката на „Стара планина” например на един работник му отнема 8 дни.

До 2003 година в наградната ни система има и „Орден на розата”, но с приемането на закона отпада. Той се е връчвал на чуждестранни жени с особен принос за мира и двустранните отношения. Такъв например е дал Петър Стоянов на придворната дама на кралицата на Дания, а Георги Първанов – на испанската кралица.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот