Преди 94 години "черната граница" разсича Западните покрайнини

Автор: Редакционен коментар (1 коментар)


Преди 94 години Карта на България с отнетите български територии по силата на Ньойския договор - 27 ноември 1919 г.

На днешния ден – 8 ноември се извършва този вандалски акт спрямо българите и българската държава

Църковният празник Архангел Михаил е отбелязан и като Ден на Западните български покрайнини. Това е черна страница от българската история", се казва в коментар на  Националното Радио.

 

На 27 ноември1919 г. е подписан Ньойският диктат, с който за България приключва Първата световна война.

 

По силата на този договор Македония е поделена между Гърция и Сърбия, като за България остава само Пиринския край, и то без Струмишко, което също попада под сръбска власт.

 

Попарени са и надеждите за излаз на Бяло море. Още по-болезнено е това, че България трябва да се раздели с изконни свои територии.

 

Те дотогава са били в нейните граници, дори и според Берлинския договор. Но от тази дата Румъния си присвоява Южна Добруджа.

 

А Сърбия поглъща и Западните покрайнини – Тимошко, Царибродско и Босилеградско.

 

Така се очертава една от най-нехуманните граници, наречена от журналистите тогава "черната граница". Тя разсича 25 български села, като разделя къщи, дворове, ниви, извори, кладенци, гробища, черкви, пътища, семейства, роднини и приятели.

 

В граничните села е забранено да се държат кучета, да се сеят високи селскостопански култури, да се свети нощно време. Българското население посреща с бурни протести решението на Ньой.

 

Три години българките от Западните покрайнни носят черни забрадки", отбелязва в обзорния си коментар  радиото.

 

 

По БНР / в-к Преса

Коментари
2013-11-08 18:42:50 От: Боне Крайненеца

Точно така, крайно нехумамен и вандалски акт, отнесен към българите и българската държава. Но защо не се казва, че това, в някаква степен е "наказателна операция" не толкова заради участието ни във войната на страната на германците, а заради избиването на 20 000 сърби в Моравското въстание - Моравската област е под българска окупация. Това е една непризната и също черна страница от българската история. Основната вина е на генералитета и Фердинанд, но това не променя нещата. В тези години българите са приравнени с кръвопийци и по-следващите гонения в Македония и Сърбия са и плод на тези мрачни спомени. Черни и4сторически факти всеки къта, но трябва най-сетне да си признаем и нашите вини. Няма нищо страшно в това.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече