Пречката е геополитическа

 (1 коментар)


Пречката е геополитическа

Европейският съюз и Русия трябва да работят за подобряване на отношенията си независимо, че между тях има редица разногласия по политически въпроси, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел пред сп. "Фокус".

Без Германия Евросъюзът е нежизнеспособен, тя е същественият фактор в отношенията на  ЕС и Русия. Погледнато в развитие, подобряването им би довело да края на англосаксонската световна хегемония. За да не се допусне, САЩ и Великобритания организирали две световни войни през ХХ  век, сега да  организират и трета.

Главната пречка за стоплянето на отношенията на ЕС с Руската федерация е с геополитически характер. Науката за геополитиката е създадена във Великобритания, тя предопределя нейната и на САЩ актуална  външна политика. Тя предопределя непрестанната активност на Вашингтон в делата на ЕС като цяло и във всяка страна в съюза поотделно.

Германия е окупирана от САЩ държава, лишена от много важни части от своя суверенитет. Допълнително е обвързана чрез НАТО, в този алианс Щатите играят водещата роля. Без да бъде ангажиран с някаква дейност, алиансът бързо може да загуби смисъл и да се разпадне, затова го тласкаха към операции ту в Афганистан, ту в Либия.

Тези операции донесоха много сериозни щети на Евросъюза, става още по-трудно да се обосновава съществуването му като тояга за налагане на унищожителни наказания на посочени от американците държави и региони. Напредващото разложение на световната хегемония императивно налагат да се използва НАТО за война с Русия.

Алиансът точно затова е и създаден. Сама Германия отдавна няма нито военна и икономическа  сила, нито пък желание да напада за пореден път евроазиатската държава. На която освен това дължи и обединението си през 1990 г. На този етап целта е да я въвлекат в икономическите санкции и дрънкане на оръжия около западните граници на Русия.

Евентуално и в последващо навлизане с войска на украинска територия. Опасна авантюра, но застрашеният от крах хегемон не се спира пред нищо, отново е готов да воюва с противниците си до последния европейски войник. Иначе защо Германия е окупирана и държана без своя Конституция, вместо която действа колониален „Федерален закон“?

В началото на ХХ век американският президент Теодор Рузвелт изрича следната ръководна във Вашингтон и днес ръководна сентенция: „Ако англоговорящата раса с всичките й разклонения завзема колкото може повече земна територия, това ще бъде за благото на целия свят“. Толкова по-зле за тези по света, които не споделят тази щатска стратегия.

Половин век по-късно президентът Айзенхауер пита: „Защо ние не можем да постигнем поне някакви хора в изостаналите страни да изпитват към нас съчувствие и любов, вместо омраза?“. И този въпрос възниква съвсем скоро след Втората световна война, когато САЩ все още са с ореола на победители и освободители!

Когато навсякъде  монтираш военни  бази, никъде няма любов. Има предатели за  колониални администратори и напазарувани туземни пропагандисти. В пророческия си роман „1984“ Джордж Оруел пише за доминиращите при тоталната държава лозунги: „Войната – това е мир; свободата – това е робство; незнанието – това е сила.“  Това пропагандират.

И ето съвсем наскоро шефът на разузнавателно-аналитичната компания Stratfor Джордж Фридман предложи доклад „Европа: конфликтът е предначертан?“, в който се казва: „Първостепенната цел на Вашингтон в продължение на векове е да спре сближаването и създаването на коалиция между двете страни.“  Вековна стратегия, какъв ти тук Крим!

Който пали войни навън, неизбежно ги докарва вътре в страната си. През 1957 г. генерал Дъглас Макартър пише: „Нашата държава ни държи в постоянен страх и едновременно в състоянието на постоянен патриотичен порив, провъзгласявайки в страната извънредно положение.

Винаги съществува някаква ужасна заплаха у дома или някаква чудовищна чужда държава, която желае да ни погълне, ако ние не плащаме огромни данъци и не се съгласяваме сляпо да я подчиняваме на волята на нашата. Обаче , гледайки ретроспективно, такива опасности никога не са съществували“. Днес това мнение на генерала май нямаше да бъде публикувано.

Когато американците и „желаещи“ нахлуха в Ирак, израелският военен историк Мартин ван Кревелд сподели: „Светът видя как Съединените щати нападнаха Ирак наглед без всякакво основание. Ако иранците не се опитваха да създадат ядрено оръжие, те биха били луди.“ Ако Русия нямаше внушителен арсенал от ядрено оръжие, отдавна да са я окупирали и разкъсали.

Коментари

Щатите не предизвикат омраза в умните и красиви миряни в центъра на София, а безпределна любов към хегемона.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот