По 300 кандидат-бежанци изчезват от лагерите в България седмично

Автор: Иван Петров


По 300 кандидат-бежанци изчезват от лагерите в България седмично

В МВР има информация за членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа през България

Близо 600 души са избягали от лагерите за бежанци в страната от 1 до 15 декември и полицията не знае къде са. През ноември самоволно напусналите са 1647 души, тоест за месец и половина се губят следите на 2247 души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен или бежански статут.

Това стана ясно ден след като в Берлин беше извършена терористична атака на многолюден коледен базар. Атентаторът се вряза със 7-тонен камион сред разхождащите се хора, уби 12 и рани 48. Първоначално беше заподозрян кандидат-бежанец от Пакистан, дошъл в Германия по т. нар. Балкански път, но след това берлинската полиция съобщи, че авторът на престъплението може да е друг.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че през последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през България. Най-лесният начин за това е да се представят за бежанци.

Тенденцията в България е тревожна - данните от официалната статистика на МВР през последния месец и половина показват повече избягали към Западна Европа, отколкото хванати от полицията. Заловените на входа, изхода или в страната за този период са 1132-ма. Броят на напускащите България пак се е увеличил, въпреки че имаше сериозен спад, след като в края на лятото Сърбия уплътни постовете си по границата и минаването на нелегални оттам стана почти невъзможно. Най-много избягали има между 10 и 17 ноември - 572-ма души.

Полицията мълчи по въпроса как и откъде бягат нелегалните. Студът и падналият сняг въобще не спират трафикантите, а опитите на азиатците да достигнат Германия стават все по-отчаяни. В събота 67 души бяха намерени натъпкани на 10 кв. м в бус в Хърватия, като 47 били полузадушени. По случая са арестувани двама българи. На сръбско-българската граница пък беше попречено на нелегално връщане у нас на група кюрди. Те били изоставени в гората при минус 11 градуса.

600 избягали за седмица показва изключително добро функциониране на каналите за нелегален трафик на хора, което не е възможно без съдействието на полицаи. Миналата седмица напусналите лагерите са 258. Заловените по границите и в страната са по-малко - 226 души.

На фона на тази статистика оптимизмът на МВР изглежда нелеп. Директорът на столичната полиция Младен Маринов увери на брифинг, че бежанските центрове са под постоянна охрана. "Комуникираме постоянно както с отговорниците на центровете, така и с директора на ДАБ Петя Първанова и Столичната община. Ежедневно се провеждат специализирани операции в зоните, където има концентрация на такива чужди граждани", увери Маринов, цитиран от "Фокус". Той обясни, че става въпрос за бул. "Мария Луиза", местата около джамията, голяма част от тях ползвали и метростанциите, за да се топлят.

"Тенденцията в последните 10 дни е при полицейските проверки да установяваме все по-малко незаконно пребиваващи чужди граждани. Всички, на които им бъдат извършени проверки, са със съответните документи за временно пребиваващи или чакат статут. Мога да кажа, че засега нещата са под контрол. Ползва се в пълен капацитет видеонаблюдението на общината. Видеонаблюдението от големите пазари е изведено на мониторинг в дежурния център на СДВР. Така че при всеки един сигнал и забелязване на съмнително поведение от лице или група лица имаме екипи, които да реагират на място", увери Маринов.

"Сега" попита вътрешния министър Румяна Бъчварова какво точно правят МВР и службите за контролирането на чужденците, които влизат в България, регистрират се, уж започват да чакат бежански статут и изведнъж изчезват и се озовават в Западна Европа. "Що се отнася до режима на регистрация на мигранти и получаване на бежански статут и начинът, по който се обработва информация за пребиваващите в бежанските центрове, многократно сме давали информация. Всички се регистрират, за всички имаме информация и се следват процедурите", отговори тя. МВР шефът обаче така и не обясни кой и как точно контролира мигрантите. На въпрос какво се случва с тези, на които се отказва бежански статут и които само за последните месеци са над 1000 души, Бъчварова заяви: "Тези, за които има откази, се извеждат или доброволно, или по друг ред от страната". Миналата година имало достатъчно голям брой изведени мигранти, но не стана ясно къде.

СТАТИСТИКА

Общият брой на влезлите в страната нелегални чужденци от 1 януари до 15 декември е 18 659 души. Хуманитарен или бежански статут за този период са получили едва 1194. 1268 са получили отказ и трябва да бъдат експулсирани. 140 афганистанци бяха върнати в родината им миналата седмица. 4430 души има към 8 декември в лагерите за бежанци, като са запълнени 81% от местата. Препълнени са домовете на дирекция "Миграция" към МВР - 1512 души, или 126% от капацитета им.

По в-к Сега

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот