Петър Стоянов: Никога не съм готвил метеж срещу Костов

Автор: Валерия Велева (1 коментар)


Петър Стоянов: Никога не съм готвил метеж срещу Костов

Костов направи това, което щеше да прави Андрей Луканов, ако беше жив

 „Не Костов спря царя за президент (през 2001-ва), а Петър Стоянов.“ Това заявява в интервю за в. „24 часа“ вчера бившият депутат от СДС Асен Агов. И разказва как Стоянов се обадил в Конституционния съд 10 минути преди да се гледа делото за допускане на Сакскобургготски до президентската надпревара и наредил на председателя на съда Христо Данов бившият цар да бъде отрязан от състезанието.

Разговорът станал в присъствието на докладчика по делото Васил Гоцев, който споделил всичко това по-късно с Агов. Днешният член на ДСБ известява още, че тогава е имало „интрига, организирана от Стоянов - Костов да бъде сменен като премиер“. В заверата участвали Бисеров, Цонев, Бакърджиев (гласен за стола на Костов). Това била причината министър-председателят в началото на 1999-а да се раздели с тях.

Интервюто на Агов идва след изявление на лидера на СДС Божидар Лукарски, казано пред сградата на „Раковски“ 134 по повод годишнината от създаването на съюза: „Петър Стоянов е единственият президент, който не предаде идеите на СДС и обединената българска десница има нужда от хора като него.“

Вероятно тези думи на Лукарски са разгневили привържениците на Костов в Реформаторския блок. Свързахме се с Петър Стоянов по телефона.

- Имало ли е такъв разговор между вас и Христо Данов и въздействали ли сте на КС да отхвърли възможността царят да се кандидатира за президент, г-н Стоянов?

- Никога! Никога не съм говорил нито с Христо Данов, нито с Васил Гоцев на тази тема. Бях напълно убеден какво ще реши Конституционният съд (КС). За всички беше ясно, че царят не отговаря на едно от изискванията на конституцията за кандидат-президента - да е живял в последните пет години в България. Доста въображение се изискваше да се твърди тогава, че царят е живял в България, с мотива, че е водел кореспонденция и по този начин не се е откъсвал от страната. Правилно или не, това конституционно положение е ясно за всички конституционалисти.

- Знаем, че този текст бащите на нашата конституция са го написали специално за Симеон Втори.

- И хубав или лош, той си влезе в сила, с което изигра лоша шега на десните, които искаха царят да се върне.

- Разговаряли ли сте тогава с Костов за поведението ви спрямо Сакскобургготски като евентуален кандидат за президент?

- Никога Костов не е поставял пред мен въпроса за царя като евентуален кандидат за президент. Напротив, тогава в СДС цареше убеждението, че царят едва ли не изпълнява поръчки на бившата ДС, защото подозрително е свързан с банкера Тилев и с бизнесмена Илия Павлов. Неслучайно Йордан Василев в книгата си „Това се случи пред мен“ пита ръководството на СДС: „Ако сте имали такива данни за Сакскобург­готски, с какво право сте искали той да стане президент на България, избран от десницата?“

- И Костов никога не е споделял притесненията си, че царят може да се кандидатира за президент?

- Никога не сме обсъждали такъв вариант. По това време вече отношенията ни с Костов бяха лоши.

- Защо?

- Аз вече смятах, че Костов играе двусмислена роля в българската политика - за мен това беше вън от съмнение.

- Какви бяха мотивите ви да го подозирате?

- След продажбата на „Нефтохим“ на руснаците за мен беше ясно, че Костов няма да изпълни обещанието си, дадено пред милионите български граждани, които на „Орлов мост“ искаха справедливост. Разбрах, че Костов прави това, което щеше да прави Андрей Луканов, ако беше жив. Костов олицетворяваше именно тази политическа линия - чрез приватизацията у нас станаха още по-могъщи финансовите и икономически кръгове около бив­шата номенклатура и ДС. Вместо да бъде създадена средна класа - базово почтена към идеите на демокрацията и несвързана с традициите на посткомунистическите кланове. Това всъщност бе историческата отговорност на Костов. Резултатът бе трагичен за СДС и за българската десница.

- Това вие ми го казахте в интервю още през 2005 г.

- Потвърждавам го и сега.

- Наистина ли е имало сценарий да свалите Костов като премиер? Знам вашето държавническо отношение към институциите и това твърдение на Агов ме изненада.

- Никога като президент не съм си и помислял да тръгна да свалям законно избрано правителство. Това щеше да бъде абсолютно пагубно за България. Как ще сваля Костов като премиер? И кой да дойде на негово място?

- Бакърджиев - казва Агов.

- Точно обратното. Тогава застанах публично зад правителството, което бе атакувано чрез интервю в „Труд“ от Цонев и Бисеров. Позицията ми бе категорична, публично защитена и тогава не събуди у никого съмнения за моето отношение към премиера. Това, което твърди с днешна дата Агов, е лъжа. Срам ме е, че ден преди Нова година влизаме в този недостоен дебат. 

По в-к Преса

Коментари
2015-01-03 19:51:45 От: Дедовия ви

Агов в изборите за Велико наодно събрание се кандидатира като независим срещу СДС в кв. Надежда - какво повече...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот