ОИСР за Гърция: С тези чиновници нищо не може да се свърши

Автор: Reuters (3 коментара)


ОИСР за Гърция: С тези чиновници нищо не може да се свърши

Унищожителен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР твърди, че Атина страда от огромна, тромава и неефективна бюрокрация...

Няма обща стратегическа визия, която да осигури цел и посока за дългосрочно развитие на гръцките общество и икономика и която да осигури прилагането на мерки в краткосрочен и средносрочен план.

 

Всепроникващите проблеми с корупцията може да се свържат с политическата култура и нейните непрозрачни оплетени системи.

 

Гръцкото правителство не е единно и има много малко координация, която пречи на реформите, изискващи колективно действие.

 

Прилагането на политики и реформи е огромна слабост, която се дължи на комбинацията от слабо централно наблюдение и култура, която

 

толерира не резултатите, а производителността от време на време

 

Управлението на бюджета се нуждае от спешна намеса за контрол на разходите, както и управлението на човешките ресурси, за да се подобрят обществените услуги и да се насърчи мобилността.

 

Има големи пропуски в събирането на данни и управлението им, което пречи на ефективните реформи.

 

Гръцката администрация е в капана на сложна законова рамка, която не насърчава инициативата и блокира прогреса на реформите. Липса на комуникация между държавните структури, ненужно голямо количество отдели и служители, които не просто не съхраняват важна информация, но и не могат да я извлекат от купищата данни - това в общи линии и със сравнително евфемистичен тон са  изводите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за състоянието на гръцката централна държавна администрация. Именно тази

 

объркана мрежа от чиновници с неясни функции и правомощия

 

е натоварена с непосилната задача да извади държавата от пропастта на кризата, в която Атина упорито продължава да затъва. А новото правителство на Лукас Пападимос не може да си позволи да се провали, тъй като алтернативата е още по-мрачна - фалит и верижни сътресения в цялата еврозона.

 

Германско списание Der Spiegel отбелязва, че докладът на ОИСР, евфемистично озаглавен "Гърция: Преглед на централната администрация", не получи особено голямо медийно внимание, тъй като публикуването му съвпадна с друг доклад на същата организация, а именно  за неравенството по света. А всъщност текстът за гръцката държавна администрация е, меко казано, унищожителен.

 

Дипломатичният тон е изоставен, в прав текст са назовани дълбоките пропуски в организацията на работата и комуникацията между различните държавни институции, които със сигурност са допринесли за кризата. "Заради огромната бюрокрация правителството в Атина на практика няма как да приложи каквато и да било реформа" - така Der Spiegel обобщава доклада, поръчан от гръцкото Министерство на административната реформа и е-правителството.

 

"Не е ясно как съществуващите и новите институции на правителството ще работят заедно, за да осигурят ръководството, необходимо за реформите, включително и нужните стратегическа визия, надеждност, стратегическо планиране, съгласуваност на политиката, колективна ангажираност и комуникация", пише в доклада.

 

"За пръв път искахме да покажем - систематично и с доказателства - какво не работи на ниво администрация и какво пречи на Гърция да регистрира напредък по структурните реформи", казва Каролин Варли, старши анализатор в ОИСР и съавтор на доклада, пред германския всекидневник Die Welt. "До момента централният държавен апарат в

 

Гърция няма нито капацитета, нито възможността да предприеме мащабни реформи"

 

допълва тя. ОИСР заключава, че комуникацията между 14-те министерства в страната е на плачевно ниво. Освен това е голям броят на отделите в самите министерства, голяма част от които се състоят от един човек или един началник с един или двама подчинени.

 

Последиците от подoбна блокирана система се оказват широко разпространена неефективност и липса на контрол.

 

"Административната работа е фрагментарна и разпределена между прекалено много отдели... Министерствата не умеят да приоритетизират и са блокирани от проблемите в координацията. В случаите, когато има координация, тя се случва по спешност, благодарение на инициативата на един човек и не е подкрепена от структурите", пише в доклада.

 

Според експертите от ОИСР дори и такава координация да се случи, чиновниците нямат достъп до необходимата информация, която в много случаи просто липсва. "Администрацията няма навика да съхранява или да извлича смислената информация от бази данни, нито да управляват организационно ноу-хау."

 

Според ОИСР проблемите в Гърция са

 

резултат от десетилетия наред клиентелизъм

 

и огромно количество закони и наредби (17 000 закони, декрети и едикти), които регламентират правомощията на самите министерства. Организацията смята, че най-доброто решение за огромния гръцки проблем е и огромно административно преструктуриране, което да се случи възможно най-бързо.

 

По Reuters / capital.bg

 

 

 

 

Коментари
2011-12-13 20:35:49 От: Tashunko

А бе тия от ОИСР да не са се нещо объркали - доклада като че е за България...

2011-12-14 08:59:33 От: българин

Докладът си е за гърците! Кавъв ще е за наш'та мила България - не ми се чете...

2011-12-15 11:15:35 От: +

Абе истината че винаги са били по зле от нас,но и по субсидирани от нас..Е то май при нас няма никакви субсидии .По скоро ни вземат...
През първата и втората световна война сръбската и гръцка армии са обект на жестоко грабене .По жестоко в пъти отколкото българската армия и резултатите са налице .Те са бързо разбити .Но е факт че винаги са им давали повече кредити от нас и при по изгодни условия.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот