Неизвестният у нас син на Николай Райнов

Автор: Калин Николов, "БЪЛГАРИ"


Неизвестният у нас син на Николай Райнов

Името, животът и творчеството на Боян Райнов не са свързани все още с представата за неговия баща, писателя Николай Райнов. Време е това табу да се разсее завинаги...

 

 

 

 

 

В началото на 70-те години на миналия век един навременен литературен портрет „Мисли за тютюневия човек”, дело на другия син на Николай Райнов - писателят Богомил Райнов - промени забравата и разтърси дори наложеното мълчание около този забележителен представител на родната култура.

 

Дотогава Николай Райнов бе останал познат предимно като автор на впечатляващи с фантазията си, но преразказани приказки, или се цитираше сред личностите в историята на Художествената ни академия. Списание „Картинна галерия” пък бе издала поетичния му акварел с парижките покриви, но обемът на всичко това сякаш изчерпваше (и пращаше нанякъде като ненужно) доста по-обемното му наследство. За неголямата среда на занимаваще се с изкуствата у нас, обаче, се говореше и за друг представител на рода. Това бе по-големият син на писателя, Боян, решил, че Франция е най-добрия път за неговото резвитие като скулптор...

 

 

Сред много от почитателите на стария Райнов срещата с изкуството на Боян сякаш в началото си се разминаваше с разбирането им за връзка между духовни родственици, отразяваща естетична или философска последователност.  Съществува банален рефлекс, че мистиката си има дреха и атрибути, единствено склонни да показват неизвестното. Но Боян е напълно модерен художник, подобно на великите негови жалони в изкуството – Хенри Мур, Арп, Джакомети до Тони Смит.

 

"Бавно, с много труд, аз стигам до моите форми и чрез тях - до един личен език. Този език се обогатява в моето развитие и аз мога да изразявам по-сложни чувства. Малко по малко аз изграждам моята скулптура така, че тя се завърта във въздуха и светлината. За да помогна на нейните окръглени форми да проникнат в пространството, създавам по-остри форми, които задържат светлината и подчертават дълбочината."

 

 

 

Боян Райнов е роден през 1921 г. в София в семейството на писателя Николай Райнов и Диана Минчева, братовчедка на Асен Златаров. Завършва Художествената академия в София, заминава за Париж през 1946 г., работи известно време в българското посолство като шофьор, после предприема стъпката да остане завинаги там.

 

В продължение на няколко десетилетия на трудна борба за поддържане на художническа практика участва активно в художествените изяви на френската столица, в близки отношения е с много от най-изявените фигури на френския духовен живот. Започва да експериментира с материалите и да намира свои открития, чрез които обемите на неговите творби трансформират светлината в строги структури или свободно балансирани движения. В творбите му се чувства общуване с древните форми и ранната азбука на занаята, изведен в модерна знакува мощ и съдържащ силата на плътта и съществуването.

 

 

През 1946 г. се свързва се с големия поет Пол Елюар и прави изложба с рисунки към книгата му "Красавиците и зверовете" в галерията "Ариел". Предговорът написва един от символите на модерната култура, писателят-сюрреалист Жан Кокто.

 

През 1963 участва в представителна изложба на основните тенденции в европейската скулптура, наречена "Изложбата на седемте тенденции в съвременната скулптура", заедно с други знаменитости като Арп, Джакомети, Гонзалес, Хайду, Лоран, Склавос. Очевидно тази изложба има много голямо значение за неговото по-нататъшно развитие и отвърждаване. Съпругата му Фей Видал, художничка в областта на живописта, е дългогодишен председател на Съюза на жените художнички във Франция.

 

През същата година получава първа награда на Международната изложба на скулптурата в Монте Карло, а общината на Париж прави откупка на няколко негови творби. Сред темите му е класическия символ на фигурата, вместена или пресечена от градското пространство – разкрито е социалното ехо от контакта на две форми на съжителство: уравновесената и природна композиция със вградените рамки на новото урбанистично битие.

 

Включен е в редица емблематични експозици, разкриващи актуална Франция пред  света и това донася известност за скулптора. Френската държава проявява своето взискетелно уважение към Боян Райнов и през 1982 по повод на 60-годишнината му, издава пощенска марка с една от най-известните му скулптурни композиции "Семейството". До тогава във Франция са били издадени специални пощенски марки само за Огюст Роден и Аристид Майол, но след тяхната смърт. Боян Райнов е единственият скулптор във Франция, чието творчество е получило подобно признание приживе.

 

 

Монументалните скулптурни групи на Боян "Приятелството между хората", "Семейството", "Градът" са признати за част от културното наследство на Франция. Негови скулптурни групи красят три парижки площада, а един от тях след неговата ккончина е наречен на неговото име.

 

За творчеството на нежелания в родината си българин са писали с най-високи оценки световноизвестни интелектуалци: френският поет Рьоне Шар, колекционерът Кристиан Зервос, покойната Дора Валие - наша сънародничка в Париж, която имаше положението на едно от основните имена във френското изкуствознание. Винаги е уважавал своя български произход. В интервю пред Даниела Кънева скулпторът казва: "Аз си спомням всичко от България и мога ли да забравя българския език, когато моят баща е голям български писател".

 

В София на името на баща му, Николай Райнов, е създадена галерия (ул. „Ген. Паренсов” 47), в която може да бъде видяно част от художественото наследство на двамата художници. За галерията и нейната атмосфера се грижи дъщерята на художника от неговия първи брак – Диана-Мария Райнова, завършила софийската Художествена академия, също скулптор и превърнала сутерена на вътрешния двор от посочения адрес в обаятелно място за почитателите на рода Райнови...

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе