Неандерталски работи в Ново село

Автор: Самуил Димитров


Неандерталски работи в Ново село Кметът Тодор Атанасов в зората на Сътворението...

„Музей на сътворението на света“ е чудно проявление на кметска предприемчивост, вдъхновена от древността и "Дисниленд"...

Вляво от входа на кметството в Ново село има неголяма стая. Там е работилницата. Или ателието на скулпторите. Зависи от гледната точка. Вътре работят двама мъже. Имат множество калъпи, в които изливат бетон.

Крайният продукт са човешки фигури в перфектни пропорции, с добре развита мускулатура и плочки на корема. Биха могли да минат за бъдещи манекени на витрината на магазин за дрехи. Но не са.

Вдясно от входа на кметството има друга стая. Там двамата ваятели трупат готовата продукция. Тук вече незапознатото око добива представа за какво иде реч. Но само горе-долу, понеже не може една цяла идея, развивана години наред, да се улови с един поглед, пък бил и най-опитният. Скулптурите вече имат дълги, буйни коси и бради, облечени са в препаски от козя кожа.

В епохата на средния палеолит, когато е живял неандерталецът, овцата не е била позната. Казва го кметът на Ново село Тодор Атанасов. Затова е събрал де що има из селото кози кожи. Те ще са одеждите на фигурите. Според скромните ми представи за антропологичните особености на неандерталския човек новоселските му побратими повече приличат на homo sаpiens. Но така ги е видял творецът от Тракийската низина.

Неандерталците ги чака път. Ще отпътуват към постоянното си жилище накрай селото, където им е подготвена пещера. Отново дело на майсторска ръка. Направена е от бетон и облепена с камъни за по-средно палеолитен вид.

Вътре ще има семейство неандерталци - мама, татко и дете. Отвън може би още един или двама, които ще правят нещо - може например да убиват животно, да палят огън или да вършат разни други първобитни работи.

Неандерталците няма да са сами. Ще им правят компания техните по-късни братя, хомо сапиенс от различни епохи и в различни роли - да речем рицари в доспехи с копия и мечове, индианци, негри. Тук фантазията ще е безгранична. Ще присъстват и достиженията на човешкия ум, главно във военната сфера. Например - оръдия. Вече има две, плюс личното черешово топче на кмета. Търсят се танк и самолет. Колесница също, теглена от бутафорни коне. Построена е и нещо като крепост с две врати и кула, завършваща с кръст. 

Това е малка част от идеята за Музей на сътворението на света. Автор на идеята - кметът Тодор Атанасов. Поле за осъществяването й - ливадата край село, над която бди надписът "Ново село", досущ като оня в Холивуд. Противници на идеята за музей - колкото искаш. Най-вече общинският съветник от община Стамболийски Атанас Мавродиев.

Кметът Атанасов е ветеран в политиката, динозавър, както сам се изразява. Кмет от Столетницата. Бодро крачи към края на седмия си мандат и се е засилил към осмия. Няма съмнение, че ще го спечели. "Всичко, по което стъпваш, съм го направил аз. Всичко, което виждаш, съм го направил аз", обобщава не без гордост. Ново село е сравнително заможно в сравнение с общата маса мизерстващи и опустели населени места. Там има три предприятия, които осигуряват работни места, и липсата на безработица явно дава добро самочувствие на кмета. Затова се е заел с "естетиката".

Динозавърската тема е актуална не само заради дългия му престой в политиката. Има и друга причина - захванал се е с направата на динозаври. Буквално...

Вече има два броя, монтирани на ливадата, където до другата есен трябва да изникне музеят. Идеята за него е от памтивека. За сметка на това реализацията върви с бързи темпове. Освен двамата майстори в общината към инициативата е привлечена и директорката на местното училище, учителка по история - тя е консултант по проекта.

Има и спонсор в лицето на местен бизнесмен - Георги Гюров, собственик на месарско предприятие. "Изключителен патриот, по думите на кмета", диктува ми самият Атанасов. Дотук по проекта са дадени между 18 и 20 хил. лв. 

Кметът твърди, че подобно нещо няма аналог в България, а и едва ли ще се намери някъде другаде. Ливадата, където ще се намира, е поле за конните състезания на Тодоровден, т.нар. кушии. На тоя ден в Ново село идват между 4 и 5 хил. души да гледат. Има и много деца. "Именно за тях ще бъде най-интересно да видят подобна визуализация на създаването на света", обяснява Атанасов.

Идеята за чудатия музей обаче не среща подкрепа навсякъде. На първа линия в редиците на съпротивата е общинският съветник Мавродиев. Преминал през редиците на ВМРО и "България без цензура", в момента независим. Неуспял кандидат-кмет на община Стамболийски, но с амбиции за следващ опит догодина. Определя се като крупен земеделец, милее за селото.

Твърди, че всички трябва да поемем по обратния път от града към корените си: "Всички избягаха в града, кой остана на село? Стайно цвете можеш да го гледаш в саксия, но за силно дърво с корен трябва земя!".

"Музей на света може да прави само Господ Бог. Вторият е Ной, направил го е с Ноевия ковчег", нарежда Мавродиев. Бог е високо. Но прокуратурата е близо. Затова Мавродиев започва да подава сигнали. Първо до държавното обвинение, после до строителния надзор, до екоинспекцията, до Министерския съвет. Списъкът е дълъг.

Бъдещият музей има проблем. Оказва се, че се намира в зоната "Натура 2000", където строителството е забранено. 

Кметът обаче не вижда проблем. Първо, "Натурата" не е "свещена крава". И второ, там няма да има строителство, а само експонати. На твърденията на Мавродиев, че там са излети тонове бетон, отговаря: "В главата му има бетонобъркачки". И за доказателство сочи единия динозавър, който вече има дупка в тялото си. От нея се вижда, че отдолу има само фина мрежа, която държи конструкцията, отгоре е замазката и боята, основно зелена. Страховити зъби и анемични горни крайници, както си е в "Джурасик парк", допълват създанието. Кънти на кухо - поредното доказателство за "бетонобъркачките".

Всъщност Атанасов се е опитал да узакони музея си. Искал е да се направи делба на имота чрез общинския съвет в Стамболийски, за да може да кандидатства за европари. Докладната записка обаче не минала. Кметът обвинява Мавродиев и още няколко души, всичките неуспели кметове на общината. Казва, че не ги е подкрепил по изборите и сега си отмъщават. "Ново село решава изборите в общината", разяснява той.

Делбата целяла да вкара имота в регулация. Току до динозаврите има параклис и магерница. Идеята била попът да си вземе неговото и да си върши попските работи, а кметът да си направи музей. Засега кметската идея е в застой, но не за дълго. Атанасов е убеден, че след като спечели следващия си мандат, ще може да я реализира и крои амбициозни планове.

Музеят няма да се ограничи с двата динозавъра, оръдията, черешовото топче, пещерата за неандарталци, обитателите й и някои дребни подробности, като например "дървото" от винкел, което има щъркелово гнездо на върха, птици и усукана змия. Това, според кмета, погрешно е било представено в медиите като дървото на живота. "Глупости, просто исках да покажа какво се случва на птиците", казва той. Единствената масивна постройка, която се предвижда в проекта, е юртата. Там ще бъдат изложени експонати, открити край Ново село. Оказва се, че то е богато на археология.

През лятото са открити множество тракийски артефакти при експедиция на археологическия музей в Пловдив. Те ще бъдат изложени. Идеята за музей има няколко опорни точки, сред които откритите преди време край Ново село древни мечове. За един от тях дори има легенда, че е носен от воин, участвал в Троянската война. Другата опорна точка са тракийските могили и разкритите там погребения.

Според кмета всичко това ще помогне на селото да привлече повече хора, оттам пари, съответно бизнес и т.н. по веригата. Обаче той няма да се ограничи с музея. Намислил е и пуснал в ход изработката на паметник на основателя на България хан Аспарух. Той ще стои върху постамент в центъра на селото, където има не точно площад, а автобусна спирка, където върти градският транспорт, по-широчко е. Постаментът вече е монтиран и украсен с пътен знак за безопасност на шофьори и пешеходци, чака се и ханът. Трябва да е готов за 3 март.

"Скопие напредва много", тревожи се кметът. Т.е. да турим паметника, преди да са обявили Аспарух за свой. Историята с паметника на хана е като на музея. "Събрах всичките местни бизнесмени, събрах 5-6 хил. лв.", обяснява Атанасов.

"Откакто съм го видял, не мога да спя", иронично подмята Мавродиев по адрес на проекта, наред с определения като "бутафория" и "кич".

"Към изкуство не се стремим, това е много скъпа работа, нямаме пари", отвръща Атанасов. Според него музеят може да компенсира даже пропуските в училище, а в думите му личи и критика срещу качеството на днешното образование. "Когато простото дете, което не може да пише след VII клас, иде там, зрителната му памет ще заработи."

Настоящето обаче е далече по-прозаично - Мавродиев вече е дал Атанасов на прокурор. В Районна прокуратура - Пловдив, е образувана преписка за предварителна проверка за незаконно строителство върху обработваема земя. Съветникът твърди, че преди години 13 офшорки са купили земя около бъдещия музей с идеята да се промени предназначението на земята и да строят вилно селище, а музеят бил част от схема за пране на пари. 

Но и Мавродиев ще го застигне същото. Кметът се кани да напише сигнал заради расистките изказвания на общинския съветник, който нападал циганите в селото, че построили къщи незаконно. Ще се пише и до Комисията за защита от дискриминацията, и до Брюксел чак.

Вероятно ще се стигне и до граждански дела, тъй като Мавродиев неведнъж вече говори, че чрез този проект се перат пари. Пресмята, че там са налети вече около 200 хил. лв. Атанасов, естествено, отрича и казва, че парите са 10 пъти по-малко.

Докато се води битката на полето на политиката и добрия вкус, задача номер 1 на Атанасов е да оформи документно проекта си. Засега това не е направено. 

Потвърждава го и председателят на общинския съвет в Стамболийски Никола Дочев. "Няма следа, нито един документ, че там е започнато нещо", казва той. Естествено, съветът не е давал разрешение, защото формално не знае за съществуването му. Дочев отказва да коментира естестическите качества на фигурите със снизходителна усмивка и аргумента, че е учител по изобразително изкуство.

Обаче принципната му позиция е, че не трябва да се разрушава вече започнатото, което би могло да е добро за селото.

Тази история ще продължи много по-дълго от сътворението на света. Полето за битки е широко, както 10-те декара, които кметът е предвидил за музей. "Ако един кмет не спазва закона, кой да го спазва?!", атакува Мавродиев и допълва, че Атанасов "живее в друга епоха, самият той е за тоя музей!". Кметът няма никакво намерение да се отказва. След като узакони експозицията си, ще пише европроект. 30 хил. лв. щели да му стигнат да довърши "Сътворението". И отвръща, че ще сложи Мавродиев в музея си. 

Какво пък? Да не би "Дисниленд" да е по-естетичен? Или централният площад в Скопие да е исторически по-верен? Това е просто Ново село, община Стамболийски.

По в. "Сега"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот