Не изкривявайте кривиците на историята!

Автор: Маргарита Петкова (3 коментара)


Не изкривявайте кривиците на историята!

Поп Кръстьо Никифоров – спорно, или безспорно, той е нарочен за предателя, но ето че и писатели като Георги Мишев излизат в негова защита, та как ще се развият нещата, единствен поповия началник – Господ, знае...

Има една безспорна, обединяваща нацията ни личност - Васил Левски. Всичко друго от историята ни поне веднъж е поставяно под въпрос, незаслужено отричано или още по-незаслужено възхвалявано, махано от учебниците или вкарвано изкривено в тях, но Апостола на Свободата е бил, е и ще си остане светиня. Дали? Лично аз нямам съмнение в този наш исторически постулат. Защото той не е само исторически, но и морален. Защото и днес по площадите се издига лозунгът "За чиста и свята република".

 

Все едно кой как я разбира относно чистотата и светостта, но това е обединяващият път на народа ни. Както и все едно зад чий държавнически гръб виси портретът на Левски, това не накърнява чистия поглед и светлата мисъл на Апостола за България. Въпреки дето понякога си мисля, че погледът му не вижда действителността ни, а остава вперен в бъдещето, където нещата са такива, каквито ги е мислил и за каквито е увиснал на въжето със страшна сила.

 

Да, Левски е константа в историята на България. Неговият предател обаче не е. Втори век името му се изучава в училище, записано е в аналите, превърнало се е в нарицателно за най-черно деяние. Името на предателя от Оборище е изчегъртано от паметника, името на поп Кръстю е врязано в паметта на поколенията. Защото историческият път на всеки народ не е постлан с цветя и рози, а най-вече с тръни
и коприва Исторически материализъм. Разпростирам се, защото темата е нееднозначна, хлъзгава и двояка. Както всичко в историята. Та затова - бика за рогата.

 

В Ловеч по предложение на председателя на фондация "Граждани против насилието" Васил Колев се разглежда предложението площадът пред Градската художествена галерия да увековечи името на поп Кръстю. Директорката на регионалния исторически музей подкрепя с две ръце, а Ловчанският митрополит Гавриил благославя начинанието. Какво толкоз, ще кажете. А какво още, ще ви отвърна. Нека се опитаме не да съдим, а да разгледаме въпроса справедливо. Да, абсолютно неопровержими доказателства за предателството на поп Кръстю няма. Абсолютно оневиняващи го доказателства - също. Задънена улица в географската карта на историята ни. Далеч не единствената, нали? Защо обаче точно сега извадиха скелета от гардероба? Не зная има ли и колко наследници Кръстю Никифоров. Може Васил Колев да е един от тях. Може просто да е съвестен гражданин срещу насилието (насилие над кого и над какво - не е упоменато, но всеки нормален човек е против насилието над свободната воля, над живота човешки, над правото на избор, аз така го разбирам). Пък и издател е господинът, значи е запознат с литературата, и то редно е това да бъде професионално познание, не полиграфическо в частност. Директорката на музея също би следвало да е професионалист по история. На България. Дядо Гавриил е Божи човек с необходимите познания, пък и тежка е прокобата 176 години над БПЦ един неин служител да е предател. Не на кого да е, въпреки че предателството е грях само по себе си, но на Васил Левски, на дякон Игнатий, захвърлил расото, за да вземе пищова и камата и да кръщава Българско с името на Свободата.

 

Всички знаем неоспоримия факт, че Левски е предаден. Всички знаем, че го превеждат до София само с няколко заптиета и никой от неговите съратници, от неговите съмишленици, от неговия народ не прави дори бегъл или отчаян опит да го освободи. Всички знаем, че между съдиите му седи по турски и хаджи Иванчо Хаджипенчович. Май историята ни не се оказва чак толкоз героична. Но тя се опира на факти. Къде абсолютно доказани, къде не толкоз, къде написани, за да бъдат прочетени, както дяволът чете Евангелието...

 

Бедни, бедни Хераклите, защо не си пи виното и не се диви на природата около теб? Продължават да ме чоплят скелетите от гардероба на историята. Кажи-речи два века, при толкова държавни управления и политически режими, никой не си позволи да извади точно този на печалния Кръстю Никифоров.

 

Единственото ми смислено обяснение, с което не ангажирам никого, е площадната демокрация в настоящия момент. Площадът ликува, площадът диктува, площадът сякаш ще векува. Не че площадчето с големина на тенис корт, което евентуално ще бъде именувано на недоказан, но и неоневинен предател, може да допринесе за политическите страсти в момента чрез мащабна окупация на художествената галерия, не. Само че този уж незначителен факт може да отприщи вълна от именувания и преименувания, която да нараства лавинообразно и опасно. Историята, добра или лоша, почива на общоприети факти. Защото не е абсолютно доказано с кой крак първо е стъпил Аспарух, за да основе българската държава, нито дали това е станало в края на юни, или началото на юли в далечното лето 680-о или 681-о.

 

Защото така утре ще отречем светостта на цар Борис Първи и ще го наречем мракобесник, ще го заклеймим като убиец, зер 40 болярски рода е затрил в името на бъдещето на България. Пък ще вземем да вдигнем паметник на убийците на Ивайло Бърдоквата, на Стефан Стамболов и на Александър Стамболийски. Щото единият- селянин, дръзнал да се занимава с царски работи, вторият - русофоб, а третият - гаден земеделец, съюзник на още по-гадните комунисти. И ще започне едно преименуване на улици, площади и планински върхове, не че не сме го виждали, ама тоя филм вече сме го гледали. Хич не е интересен.

 

Ако има безспорна личност в нашата достатъчно дълга и достатъчно славна и срамна история, това е Васил Иванов Кунчев. Дякон Игнатий. Апостолът на свободата. Лъвът от герба на България - ЛЕВСКИ. Не реабилитирайте предателите му, дори и йота съмнение да има, че всъщност не са такива. Оставете поне един неосквернен символ. Може да не е съвсем правдиво от историческа гледна точка, но мигар правдата тържествува по нашата “земя като една човешка длан”? А нали всички искаме да видим нейното тържество на ползу роду? Нали помним, че времето е в нас и ние сме във времето? Не го обръщайте всуе, защото то може много опасно да обърне всинца ни. Казах ви кривиците си, погледнете и вашите, байовци, защото, ако заедно не вървим напред, как ще съградим за децата си чиста и свята република 

 

 

По в-к 24 часа

 

Коментари
2013-07-21 20:59:06 От: Иванов

http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1736579

2013-07-21 21:00:56 От: Иванов

http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1701268

2013-08-05 16:35:23 От: До автора....

Историята-и наша и световна никога не е отразявала пълната истина. Защото винаги се е писала от победителите ири от "силните на деня".Примери-колкото искате-и от далечното и близко минало и от съвремието ни. Май трябва по друг начин да разбираме вапцаровото: "Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтерите си страници?!"

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе