Нашите президенти - герои на карикатуриста Христо Комарницки


Нашите президенти - герои на карикатуриста Христо Комарницки

Петима български държавни глави в 100 творби на Христо Комарницки...

Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев са главните герои в новата изложба на карикатуриста Христо Комарницки в столичната галерия "Класика".

В над 100 карикатури майсторът на сатиричната рисунка проследява най-запомнящите се "Президентски воли и неволи...", както е озаглавена експозицията. Важните политически събития, социалните казуси и чисто човешките слабости на държавните глави са преразказани от Комарницки на типичния за творбите му лаконичен графичен език. С чувство за хумор, но и с критична наблюдателност, авторът прави чрез комичните си образи свой оригинален прочит на най-новата българска история, на която е пряк свидетел.

Карикатурите, събрани в колекцията, през годините са били публикувани в различни печатни издания. Христо Комарницки насочва таланта си към сатирата още през 1989 г., когато започва да публикува карикатури първо във вестник "Стършел", а след това в "Демокрация", "Век 21", "Свободен народ" и др.

За вестник "Сега" авторът рисува от самото създаване на изданието през 1997 г. и голяма част от изложените карикатури, които ще останат в салона до края на месеца, са познати именно от страниците на ежедневника. Стилът на Комарницки е повлиян от български карикатуристи като Илия Бешков и Александър Божинов, както и от творбите на поляка Анджей Млечко.

Художникът е роден в Габрово през 1964 г. Завършва художествената гимназия в София, след което учи анимация и работи в Киноцентъра. Творбите му са награждавани от Съюза на българските журналисти, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Хърватия, Турция, Япония и др. През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.

Паралелно с международните отличия Христо Комарницки неведнъж си е навличал гнева на българските управляващи, заради острото си перо на карикатурист. През 2013 г. на художника се наложи да се обърне публично към премиера Бойко Борисов заради негови критики към сатиричните му рисунки.

"Карикатурите във вестник "Сега" - каза тогава авторът - никога не са зависели от ничии частни, корпоративни или партийни интереси. Те винаги са били такива, каквито са, много преди да се роди идеята на определени кръгове да ви "появят" в българската политика. Ще продължат да бъдат такива и след като излезете от нея".

По в. "Сега"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот