Насер Селмани: Целта на Белград е обща граница с Гърция

 (8 коментара)


Насер Селмани: Целта на Белград е обща граница с Гърция

Безпрецедентна медийна кампания започна в Македония срещу председателя на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани заради интервюто му пред БГНЕС.

Проправителствените телевизия "Сител" и вестник "Вечер" призоваха за свалянето му от поста. В централните си новини "Сител" обвини Селмани в насаждане на антисръбско настроение в страната и в националистическа пропаганда. В типичен стил за времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито и неговия сръбски наследник Слободан Милошевич в информационните емисии бяха излъчени интервюта с възмутени колеги и общественици.

 

Какво толкова скандално казва Насер Селмани? 

 

Проблемът в Македония е във факта, че от 20 години ние изграждаме една фиктивна демокрация. 20 години изграждаме карикатура на институциите, които реално трябва да съществуват в една истинска демократична държава, смята Селмани. Според него вече 20 години Македония не е демократична държава и упорито симулира демокрация.

 

Това обаче вече е видимо за всички и няма как да скрием тази наша фиктивна игра и баламосване на обществеността, а за света вече ставаме и смешни, подчертава Селмани.

 

Ние нямаме реална опозиция, която да излезе и да каже: Когато дойдем на власт ще спрем контрола на Груевски над медиите, съдилищата и на парламента, който се е превърнал в Нотариат за предложенията на кабинета. Ето тези неща гражданите не чуват от опозицията в Македония, каза Селмани и добави: При нас опозицията просто казва дайте да съборим Груевски, но тук възниква въпросът - Защо вие да дойдете на власт?

 

Поради тази причина това управление ще остане на власт докато не се появи истинска опозиция, която ще иска да реформира тази система, която не е променяна от 20 години, каза още Селмани.

 

Според него сегашният лидер на опозиционния Социалдемократически съюз Бранко Цървенковски се е провалил и е изпуснал шанса да построи една истинска демократична Македония, която много бързо можела да се интегрира в НАТО и ЕС. Аз лично не вярвам, че той искрено иска да се присъединим към евроатлантическите структури както той твърди в момента.

 

Въпросът с Груевски е много ясен и той е видим за всички нас - той не иска Македония да се присъдени нито към ЕС, нито към НАТО, подчерта Селмани.

 

Трябва обаче да бъдем искрени и да кажем, че Македония не е единственият виновник за сегашното състояние на Балканите. Ние сме свидели на една безотговорна политика от страна на Гърция. Властите в Атина не изпълняват ролята, която се очакваше от тях - да дърпат страните от региона към Брюксел.

 

Гърция води политика от 19-ти век, смята Селмани и пояснява: Е, тук е успехът на Груевски, който схвана тези двойни стандарти - как е възможно вие да търсите по-големи права за албанците в Македония или за сърбите в Косово, когато в Гърция не се признават правата на македонците?

 

Тази политика на двойни стандарти, която се води от Гърция и по право зад нея стои ЕС, до голяма степен подпомага политиката и на Груевски.

 

Западните страни нямат единна позиция за Балканите. Според мен има сериозни различия и по-специално между ЕС и САЩ, които умело се използват от Русия, Сърбия, Турция, Арабския свят и други фактори, които търсят влияние в този регион. И поради тази причина не може да се говори само за вината на Никола Груевски и Слободан Милошевич, но и за вината на ЕС, САЩ, та дори и на Гърция.

 

Македония доказа през последните 20 години, че няма капацитет да се измъкне, да се освободи от югославското влияние. Албанците в Македония до голяма степен са жертва на случващото се в Косово. Албанците тук трябва да изтърпяват неща, които не би трябвало да ги преживяват поради Косово. За албанския фактор е много по-важно Косово да се стабилизира и да не се търсят някакви права тук, смята Насер Селмани.

 

Според него властите в Белград няма да се откажат от идеята си за подялба на Косово и присъединяването на северната част. Той не вярва, че НАТО и ЕС ще запазят позицията си за непромяна на границите на Балканите. Селмани посочва и факта, че в продължение на 10 години силите на НАТО и ЕС в Косово не са разформировали сръбските структури в северната част на Косово, които директно се финансират от сръбските служби. Те вземат заплати от Белград, каза още той.

 

Стратегическата цел на Сърбия е да има обща граница с Гърция. Те въобще не се интересуват от северно Косово. За тях е много по-важна Македония. Това е истинската причина Македония да не може да помръдне напред през последните 20 години. Реално сърбите присъстват тук в Македония от 1912 година. Техните структури тук са много силни! И някой т.нар. македонски патриоти, които строят паметници фактически жертват Македония поради сръбските интереси.

 

В крайна сметка най-големите губещи в тези игри ще бъдат македонците и албанците, подчерта още Селмани.

 

Този народ ми изглежда уморен. Най-голямата му философия е да търпи, да мълчи, да си казва - и това ще мине. Това не ми харесва, но това е факт. Няма критична маса в Македония. При македонците е вграден чипът, че албанците са им най-големите врагове и това е резултат от сръбската политика през последните 100 години, каза още председателят на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани.

 

Той смята, че бившата комунистическа номенклатура, когато през 90-те години на миналия век разбира, че губи властта заиграва с националистическата карта, за да остане в управлението. На практика, най-големите комунисти, които по право трябва да са интернационалисти, се превърнаха в националисти. Това е играта, която в Македония все още не сме разбрали, каза в заключение Насер Селмани.

 

По БГНЕС

 

 

 

Коментари
2012-11-02 11:28:18 От: генек

Това, че го казва албанец, не го прави неверно. Остава да се добави и албанския мерак за поне половин шиптърска Македония...

2012-11-02 11:28:40 От: щурчо

Истината няма националност.

2012-11-02 11:29:44 От: Don

Ке го играме четврто полувреме, май...

2012-11-02 11:30:47 От: Cruiser

Много точен и обективен анализ. Какво като го е писал етнически албанец. А и като че ли е по-добре да имаме обща граница с Албания, отколкото удължена със Сърбия.
А и това е достатъчно добър пример за "демократичността" на измислената държава и напъните й за членство в ЕС!

2012-11-02 11:32:24 От: Чай

Много е точен човекът и общо взето всички го знаем. Като ти кажат истината в очите, която и ти си знаеш най-боли, затова и скачат толкова. Не им е лесно положението, а то е че са били изнасилени от сърбите и сега трябва да доказват, че е било по тяхно желание и по любов... Трудна работа... а нашата политика е да подкрепим албанците срещу македонските глупаци и сърбите срещу албанците... к`во да праиш...

2012-11-06 17:17:43 От: +

това за общата и удъжената граница ми харесва !обаче истината е че при сегашната недалновидна политика на сръбските колибари и техните македонистки мекерета ще спечели само и единствено албания.след 10 години нещата във ФИРОМ ще са не 50 на 50 а 70 на 30 за албанците .Дори да не е такова съотношението пораженческо-примиренческият комплекс вече формиран в огромното българско малцинство в Македония ще благоприятства единствено и само албанците !
нещо такова става и в България .Ако не се найде пасионал или не се случи нещо с Туркия убитата от родната ни олигархия воля на народа ще потурчи страната ни ,което е целеният резултат.

2012-11-06 17:19:54 От: + ПОПРАВКА

горе да се чете не ОГРОМНОТО БЪЛГАРСКО МАЛЦИНСТВО А СОЛИДНОТО ЗА СЕГА БЪЛГАРСТВО МНОЗИНСТВО

2012-11-07 18:22:04 От: Йово

А не ви ли пробожда под лъжичката като четете за уморените македонци, които само чакат светлото бъдеще? Ние сме в същата позиция, нищо че сме в ЕС! Колониализиран народ , на който му се внушава, че е свободен. Онези поне нямат илюзии...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот