Над 15 милиона души по света говорят български език

(1 коментар)


Над 15 милиона души по света говорят български език

Населяват България и близките земи, Банат, Бесерабия, Букурещ, Прага, Будапеща, Братислава, Виена, САЩ

"Поне 15 милиона са българоезичните хора по света. Става дума за хора, владеещи български език като матерен " обяви д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН, цитирана от Диян Иванов във в "Сега".

 

В бройката, освен населението в пределите на България и близките земи, влизат българи от Банат, Бесерабия, преселници или техни потомци около Букурещ, Прага, Будапеща, Братислава, Виена, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР, Южна и Централна Америка.

 

"Съзнанието на част от тези хора може да не е българско, но езикът е български", заяви Кочева. Данните тя изнесе на семинар с участието на 170 деца от България, Македония и Сърбия, организиран от фондация "Българска памет" за 14-и път край Варна.

На форума беше напомнено, че е в ход кампания за вдигане на паметник на цар Самуил в София по повод 1000-годишнината от смъртта му. Организатор е "Българска памет", съвместно с фонд "13 века България", Столична община и министерството на културата.

 

Паметникът ще бъде разположен на пресечката между улицата, носеща името на царя и бул. "Патриарх Евтимий". Откриването е планирано за есента. Самуил ще бъде изобразен изправен, в приблизително реален ръст, като височината на бронзовата фигура заедно с постамента ще е до 5 метра.

 

В основата на паметника ще бъдат изписани три текста, величаещи владетеля - извадки от Битолския надпис и от писмо на Калоян до папа Инокентий III, както и думи на византиеца Йоан Ставракий.

Коментари
2014-04-08 10:44:23 От: Aliya

http://aliya.blog.bg/history/2013/11/26/bylgarskiiat-ezik-ezikyt-na-pyrvite-hora.1211243

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот