Мъчителната поява на необходимите думи

Автор: в. "Капитал", Юлиан Попов


Мъчителната поява на необходимите думи

Думите са като пръчките на въжена стълба. Без тях пак може да се качиш накъдето си тръгнал, ама много пот и кръв ще пролееш. Когато тръгнеш към разни нови места, трябват ти и нови думи.

 

 

 

 

 

 

На местна почва се появяват и думи от типа на "Брюксел спира парите" или "блокират еврофондовете". За съжаление тези изрази нямат дълбочината, сочността и точността на "Кен лий". Те са подвеждащи, както навремето бяха подвеждащи изрази от типа "развито социалистическо общество", с който се обозначаваше един специфичен тип обществена дезинтеграция.

Също така "спират ни фондовете" означава структурна неспособност на държавата, правителството, опозицията и обществото да се включат в политическата и икономическата структура на Европейския съюз.

Така както навремето "пусна ли са тоалетна хартия", зов, който предизвикваше непреодолима треска за пазаруване, се беше превърнал в синоним на също пуснатия по онова време от един полусоциолог израз "социален отдушник".

Думата "Могилино" също заседна през изминалата година в българския език и сега тя означава нещо, което трябва да бъде незабавно решено, но решението му се отлага постоянно. Означава също правителствена неспособност да
се схване очевидна човешка нужда или човешко право.

Трето значение: "бюрократичен садизъм спрямо малолетни". Изразът има и още значения, които се опитват да закърпят огромната липса на думи за странните човешки и политически нагласи, които водят до и са в състояние да подържат една изключителна и систематична жестокост. И освен това тържествено да я демонстрират пред обществения поглед.

В мъките за обяснение на ставащото аз също се изкуших и сътворих няколко думи. Например най-дългата дума засега в нашия език "непротиводеинституционствувателствувайте", която сочи едно ново явление, породено от "Могилино" - войнствената деинституционализация на изоставените деца; "бербатофобия" и няколко други.

Измислянето и въвеждането на думи е крайно необходимо. Как иначе да обясниш, че това, което му липсва на нашия политик, е integrity? (Това означава особен вид съответствие между думи, дела, възгледи, вяра и няколко други неща.)

Или че страната има нужда от turnaround management. Тоест нещо като управление на преобръщането или управление на поврата. Че децата трябва да бъдат възпитавани в различни неща, включително и competitive spirit? Да учиш децата на конкурентноспособен дух? Някак не звучи. Или състезателен дух? Не е съвсем точно.

Ясно, че езикът ни има нужда от интервенция. Доста агресивна интервенция. Ако ние не променим езика си, чакат ни
2 заплахи.

Или езикът ще ни държи вързани в някакво музейно баташко минало, или ние ще емигрираме от собствения си език, така както емигрираме от държавата, защото тя не иска да се променя, а ние искаме.

Ще се озовем в лапите на английския или на някой друг език, или някъде в езиковата пустиня. Без език. Така както живеят 28.8% от 15-годишните в България - функционално неграмотни. Ще попаднем в езиковия батак.

Думата "батак" е по-стара дума и идва от "Батак" - територия, обявена за неприкосновена, недосегаема за разум, анализ и дори размисъл. Нейната неприкосновеност води до пълно объркване, блокиране или с една дума - "забатачване".

Откъде обаче да си вземем новите думи, които ни трябват, за да станем интегриращи се създания? Думите за българина са като нефта за арабина. Имаме ги в такова изобилие, че можем да се удавим в тях.

Може да бръкнем в огромните находища на изоставените през десетилетията турцизми; в близките ни по сърце балкански славянски езици; в гърцизмите; в русизмите; в регионалните говори.

Ние се притесняваме обаче от провинциализма на всичко несофийско, главно защото София е дълбоко провинциално селище, и като резултат орязваме цялото регионално многообразие на говори и произношения от собствения си език.

Английският език предлага също огромен потенциал. Него няма защо да му сменяш дори буквите. Така в езика ни весело затанцуваха думи като copy paste, cool или G-точка. Някаква надежда има.

Така обаче както разработването на едно нефтено находище има нужда от сериозна работа и умения, които трудно се срещат из арабските земи, така и глобализираното възраждане на българския език е непоносимо тежка задача.

Откъде да започнем? Вероятно от задълбоченото изучаване на някой чужд език. Както беше казал някой: "за да знаеш един език, трябва да знаеш два".

Как да опише онова, което става наоколо като то е все ново. Спират еврофондове, наричат ни бандити, правят филми за домовете за изоставени деца, а ние си нямаме дума, с която да назовем случващото се. Затова му викаме западна конспирация, заговор и разни други неща, които са от стария български речник.

Появиха се все пак думи, които се превърнаха в знакови за глобализацията на българина, плъпнал по света и усвояващ в суматохата езици и култури. "Кен лий" например. На местна почва се появяват и думи от типа на "Брюксел спира парите" или "блокират еврофондовете".

За съжаление тези изрази нямат дълбочината, сочността и точността на "Кен лий". Те са подвеждащи, както навремето бяха подвеждащи изрази от типа "развито социалистическо общество", с който се обозначаваше един специфичен тип обществена дезинтеграция.

Също така "спират ни фондовете" означава структурна неспособност на държавата, правителството, опозицията и обществото да се включат в политическата и икономическата структура на Европейския съюз.

Така както навремето "пусна ли са тоалетна хартия", зов, който предизвикваше непреодолима треска за пазаруване, се беше превърнал в синоним на също пуснатия по онова време от един полусоциолог израз "социален отдушник".

Думата "Могилино" също заседна през изминалата година в българския език и сега тя означава нещо, което трябва да бъде незабавно решено, но решението му се отлага постоянно. Означава също правителствена неспособност да схване очевидна човешка нужда или човешко право.

Трето значение: "бюрократичен садизъм спрямо малолетни". Думата има и още значения, които се опитват да закърпят огромната липса на думи за странните човешки и политически нагласи, които водят до и са в състояние да подържат една изключителна и систематична жестокост. И освен това тържествено да я демонстрират пред обществения поглед.

В мъките за обяснение на ставащото аз също се изкуших и сътворих няколко думи. Например най-дългата дума засега в нашия език "непротиводеинституционствувателствувайте", която сочи едно ново явление, породено от "Могилино" - войнствената деинституционализация на изоставените деца; "бербатофобия" и няколко други.

Измислянето и въвеждането на думи е крайно необходимо. Как иначе да обясниш, че това, което му липсва на нашия политик, е integrity? (Това означава особен вид съответствие между думи, дела, възгледи, вяра и няколко други неща.) Или че страната има нужда от turnaround management. Тоест нещо като управление на преобръщането или управление на поврата.

Че децата трябва да бъдат възпитавани в различни неща, включително и competitive spirit? Да учиш децата на конкурентноспособен дух? Някак не звучи. Или състезателен дух? Не е съвсем точно.

Ясно, че езикът ни има нужда от интервенция. Доста агресивна интервенция. Ако ние не променим езика си, чакат ни две заплахи. Или езикът ще ни държи вързани в някакво музейно баташко минало, или ние ще емигрираме от собствения си език, така както емигрираме от държавата, защото тя не иска да се променя, а ние искаме. Ще се озовем в лапите на английския или на някой друг език или някъде в езиковата пустиня. Без език. Така както живеят 28.8% от петнайсетгодишните в България - функционално неграмотни. Ще попаднем в езиковия батак. Думата "батак" е по-стара дума и идва от "Батак" - територия, обявена за неприкосновена, недосегаема за разум, анализ и дори размисъл. Нейната неприкосновеност води до пълно объркване, блокиране или с една дума - "забатачване".

Откъде обаче да си вземем новите думи, които ни трябват, за да станем интегриращи се създания? Думите за българина са като нефта за арабина. Имаме ги в такова изобилие, че можем да се удавим в тях. Може да бръкнем в огромните находища на изоставените през десетилетията турцизми; в близките ни по сърце балкански славянски езици; в гърцизмите; в русизмите; в регионалните говори. Ние се притесняваме обаче от провинциализма на всичко несофийско, главно защото София е дълбоко провинциално селище, и като резултат орязваме цялото регионално многообразие на говори и произношения от собствения си език. Английският език предлага също огромен потенциал. Него няма защо да му сменяш дори буквите. Така в езика ни весело затанцуваха думи като copy paste, cool или G-точка. Някаква надежда има.

Така обаче както разработването на едно нефтено находище има нужда от сериозна работа и умения, които трудно се срещат из арабските земи, така и глобализираното възраждане на българския език е непоносимо тежка задача. Откъде да започнем? Вероятно от задълбоченото изучаване на някой чужд език. Както беше казал някой: "за да знаеш един език, трябва да знаеш два".

Годината в изрази

 

Екшън план - думата навлезе в публичното пространство покрай безплодната битка на управляващите с лошите евроинституции, спрените акредитации на разплащателни агенции и бюджети по ФАР.

Конфликт на интереси - покрай разплитането на казуса с Батко в пътния фонд излязоха мрежите от роднински и бизнес отношения, на които се градеше фондът. А и пътищата в страната...

Оперативно интересни - новият евфемизъм, който замести "добре облечени бизнесмени". Появи се покрай скандалите с Румен Петков и срещите му с т.нар. братя Галеви.

Лапкане - нов евфемизъм за крадене. Доби популярност по време на скандала с бившия зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов, който беше информирал разследвани алкохолни производители за предстоящи проверки срещу тях.

Еврофондове - от инструменти за намаляване на бедността на една държава, родните политици превърнаха еврофондовете в панацея и единствен смисъл на съществуването си.

Излишък - по принцип това са излишно събрани от гражданите и бизнеса пари в бюджета. Но за управляващите това е дюшекът, върху който се изтърсиха след спирането на (виж предишната дума) еврофондовете.

Котараци - преди играчите в общината се деляха на "тошковци" и "антоановци". След едно изказване на Румен Овчаров, те вече си имат едно общо название - котараци. Използва се и като глагол - котарачене.

Криза - думата, която тепърва ще слушаме и четем още дълго време и върху която най-вероятно ще бъдат изградени предизборните стратегии на партиите за предстоящите напролет парламентарните избори.

Как да опише онова, което става наоколо, като то е все ново.

Спират еврофондове, наричат ни бандити, правят филми за домовете за изоставени деца, а ние си нямаме дума, с която да назовем случващото се. Затова му викаме западна конспирация, заговор и разни други неща, които са от стария български речник.

Появиха се все пак думи, които се превърнаха в знакови за глобализацията на българина, плъпнал по света и усвояващ в суматохата езици и култури. "Кен лий" например.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе