Младата мюсюлманска популация на Балканите

 (3 коментара)


Младата мюсюлманска популация на Балканите

Интервю на бившия разузнавач и сега професор по проблемите на сигурността от Скопие Иван Бабановски в сръбския вестник „Сръбски глас”.

- Каква е всъщност концепцията на плана „Балкан 2020”, за който вие по- рано сте говорили, а също и крайните цели за ислямизацията на Балканите?

 

- Стана известен планът на един от лидерите на Ал- Каида Алман Ал Заухири/Almana Al Zavahirija/, наречен „Балкан 2020”, според който балканите се описват като един от центровете за развръщане на ислямският тероризъм в Европа  показва какво значение глобалният ислямски тероризъм, имащ за основа джихад-а придава на балканския полуостров.

 

Самият план, през Балканите, като ключова точка за инвазия на радикалния ислям, в Руската федерация поощрява Чечения, а за проникване в САЩ територията на Латинска Америка.

 

Планът „Балкан 2020” се състои от две фази, като се отнася за Босна и Херцеговина, Косово, Санджак, северния дял на Черна гора, северозападните части на Македония, Чемерия в Гърция, Хърватия и ислямските райони на България.

 

В него се забелязва реалната стратегия на Ал- Каида, която настоява по тези земи да се формира център за разширяване, развитие на тероризма към Западна Европа, с намерение да го превърне в полигон за иинвазия на ислямския джихад към сърцето на Европа- Франция, Германия, Дания и Англия.

 

Планът за ислямизация на Балканите е в същността си средство за трупане на пари, който предприемат политическите и неправителствените организации, както и отделни индивиди в името на спонсорирането и финансирането на политическите кампании, организирани от мюсюлмански кадри.

 

- Дали този план не е само намерение на книга или план „Балкан 2020” е в състояние да се реализира? Доколко вече се работи за тази реализация, и по какъв начин балканските земи могат да му се противопоставят?

 

- Водещи политически и военни анализатори на Балканите разполагат с разузнавателни данни, на основата на които трябваше Балканите вече да са се надигнали за отпор срещу ислямизма, който се използва за рекрутиране и финансиране на тероризма. Младата мюсюлманска популация на Балканите днес още не е така екстремна, макар по тези земи да се усеща и намесва натискът на екстремистките ислямистки организации от чужбина, които изпращат средства и дългосрочна планира индоктринация предимно на верска основа.

 

Като имат огромни финансови възможности, с които изграждат училища, джамии, университети и светски, и теологически, с помощта на които организира и провежда радикално ислямско учение.

 

Политическите структури и държавниците на този пламтящ и тресящ се регион, които се борят за оставане във властта нямат капацитет за предприемане на търсения, свързани с реалните опасности, които се носят от радикализирането на исляма и развръщането на мрежите на Ал Каида  и други екстремистки терористични организации на Балканите.

 

Поради това се и преценява в някои кръгове, а и тайни служби, както и в общността на бившите югославски републики, че присъствието на Ал Каида не е толкова значимо и опасно. Но ще дам пример, как се описват активистите от джихадистките мрежи и разузнавателните служби на Иран, които са ангажирани за реализиране на въпросните планове.

 

Балканите са в сърцето на Европа, разкриват и други светски пътища, поради което са важни за Ал Каида и други подобни организации.

 

В борбата против западната демокрация, секуларно и верски толерантен свят.

 

Трябва нещо да се обсъди и укаже това и на членовете на ислямското вероизповедание, че Ал Каида и нейните джижадистки терористични организации са убили 38 пъти повече мюсюлмани от числото на всичките други засегнати от другите конфесии в досегашните ллах, Мохамед и всички ислямски светии.

 

-  Koлко служби в региона имат капацитет за борба против радикалните ислямски организации и дали не им се пречи от политиците?

 

- Службите, които покриват организираната престъпност и терористичните активности не са в състояние да организират ефикасна защита за сигурността на своите граждани например на територията на Босна и Херцеговина. Специалните служби станаха инструмент на политиката и не се виждат резултати от тяхната дейност, като се налага и пряка зависимосст от политическата воля на лидерите от властта.

 

Немислимо е, но първите хора от службите за сигурност робуват на своята персонална лоялност към шефа на партията, която ги е поставила, а не на държавата, на която служат.  Това е опасната практика на балканските земи.

 

Ако се вземе под внимание и възможностите на организираната престъпност и неморалното поведение на властовите структури, то отговорът на вашето питане сам се налага.

 

На политически позиции са хора, които нямат нито политически, ни морален кредит, но някой трябва да спусне бариерата пред ислямския екстремизъм, уахабизма и муджахидините на Балканите.

 

Крайно време е.

 

- Имате ли данни кои хуманитарни организации и сдружения работят за план Балкан- 2020 и дали са някои от тях активни в Босна и Херцеговина?

 

- В арабския свят най- дълбоки радикални корени има ислямската организация „Мюсюлмански братя”, основана още през 1928 г. в Египет.

 

За времето на Втората световна война те създават своя организация и в Босна и Херцеговина, която става развъдник на нов радикален мюсюлмански фундаментализъм.

 

Елитен член на фундаменталистките организации е и Алия Изетбегович. Днес „Мюсюлмански братя” си партнират с някои западни служби в разрушаването на стабилността на правителствата в Северна Африка, Египет и персийския залив и на това се аргументира външната политика на САЩ и ЕС, приравнявайки се до проституция.

 

- Македония се срещна с проблема с експанзията на радикалния ислямизъм. Има ли възможност за съпротива?

 

- Нито една от бившите югославски републики няма кадрови и материален капацитет самостоятелно да се организира и противопостави на радикалния джихадизъм. Докато се тероризмът и най-вече организираната престъпност интернационализират, специалните служби и полицейските структури се затварят сами в себе си, не използват достатъчно цялата мощ на технико- технологичните ресурси, затъват и се обезсилват в в криминално- вредителски занимания.

 

Сигурността на Балканите е необходимо да бъде съвместен с участието на всички служби и полицията на балканските държави, но има и европейска полиция, която ще иска да координира операциите. Глобални проблеми.

 

- Как гледате на мрежите, които изграждат срещу тероризма Европа и САЩ и дали те са достатъчни?

 

- Службите за сигурност на САЩ са регистрирали Ал Каида на Балканите като терористична организация и като извор на реални опасности за ЕС. Експертите по противодействие на тероризма от всички части преценяват , че Ал Каида би могла да застраши сигурността на целите Балкани, дори Турция и Кавказкия регион на Руската федерация.

 

Европейското сътрудничество се гради на три стълба- и обхваща три области. Един от тези стълбове, и по – точно вторият от тях е сътрудничеството във външната и за сигурност политика на ЕС. Това сътрудничество на практика се оказва трудно приложимо, защото Съюзът се състои от държави, водени от различни интереси.

 

Общата външна и за сигурност политика се развива за известно време, но основно под медиаторството на Вашингтон и Брюксел, където англоамериканските интереси изключват изложените от мен по-горе тези на ЕС.

 

Вашингтон, като трябваше да подкрепя мюсюлманите и албанците, притваряше и двете очи, за да не вижда тяхното криминално, вредителско и терористично творчество в кръга на Ал Каида.

 

Логично, днес САЩ са вече тяхна цел и жертва.

 

По Сайт за национална безопасност nacbezbg.eu

 

 

Коментари
2012-07-03 16:25:02 От: Напомнящ

Организацията води началото си от няколко по-малки групировки, създадени по време на съветската операция в Афганистан през 1980-те год., когато са активно подкрепяни и обучавани от ЦРУ и Саудитска Арабия. За това свидетелстват множество доказателства, сред които статия във в. "Гардиън" на бившия британски външен министър Робин Кук[1], както и известните снимки от 1980-те год. на Збигнев Бжежински (тогава държавен секретар на САЩ) с Осама бин Ладен в Афганистан [2] [3].сега се ръководи от задкулисието с помоща на ЦРУ

2012-07-04 15:51:04 От: Напомнящ

за Ал Кайда става дума !

2012-07-18 14:47:11 От: writer

Ayman al-Zawahiri е правилното изписване на името. Не е един от лидерите на al-Qaedaр а лидерът й, след смъртта на Бин Ладен

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот