Месеците на Змията и Коня

Автор: Илия Илиев (1 коментар)


Месеците на Змията и Коня

Юли е месецът на Змията. Змии по полето - колкото щеш.

 

 

Жъне се, извършват и доста други полски дейности, затова традицията напомня на българите да се пазят от пълзящите гадинки, да носят дебели чорапи за целта и да странят от припеците, да не полягат по икиндия на гола земя, ами върху черга.

На 29 юни, или седмия ден на седмия месец според Слънчевия календар, се принася лятната жертва пиле. В предхристиянски времена този ден винаги е бил в събота. Към тази дата след приемането на християнството предците ни са натаманили Петровден. Знак за целокупното население да яде през следващите усилни дни пилешко месо. Дава необходимата енергия за работа, но не е мазно и не товари организма.

Месец август според древните българи е месецът на Коня. Това славно животно първо е опитомено от предците ни в Средна Азия, по-точно в района между планините Алтай, Тарбагатай, Алтънтаг и Наншан. Територията се е наричал Джунгария, днес основно е в състава на Китай. Освен бойно животно - танкът на древността и Средновековието! - конят е бил пръв помощник на човека при обработването на земята и отглеждането на други питомни тревопасни живинки.

Посланието към стопаните му е да не го претоварват, да се грижат за краката му, да го хранят обилно. Препоръчваната диета за хората е безмесна, по това време има изобилие от плодове, зеленчуци, варива. Изключва се употребата на алкохол - жега е, вредно е. Особено за младите люде. В края на периода обикновено са устройвани селските събори и се правели много сватби, зачевали се бебетата и пиянството би причинило малформации.

 

 


автор: Илия Илиев

 

 

Коментари
2010-09-18 06:35:53 От: Руси Иванов

Повече и по подробна информация за календара -
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
Може и тук -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот