Маргарита Попова: В частична и потенциална III световна война сме

 (2 коментара)


Маргарита Попова: В частична и потенциална III световна война сме

Вицепрезидентът на България представи вчера визията си за разрухата на световния ред и необходимостта от политическо лидерство в новата външна политика.

В реч пред конференция за бъдещето на европейската дипломация вицепрезидентът Попова предупреди, че "конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха", а международната общност, която е затрупана с множество стратегии за благосъстояние и икономически растеж, трябва да се събуди срещу най-страшното зло - войната.

Реакциите не са адекватни, липсва онова интелигентно и всеотдайно политическо лидерство, подплатено със знания, опит и посветеност на общественото благо, заяви Маргарита Попова.

Ето някои от нейните тези:

1...Има твърде много тревожни моменти в земното ни битие...

2. Моето присъствие е белязано и от това да споделим заедно тревогата от усещанията си за поразително динамично променящия се свят, в който някой волно или неволно променя базови характеристики.

3. Какъв е този наш ХХI век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби - за повече власт и повече печалби? Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожарът на разрухата? Кой ще бъде спасен и коя част от човечеството всъщност ще си отиде. Има ли на тези въпроси адекватен отговор?

4. Секретарят на ватиканското Министерство за справедливост и мир разясни, че тлеещите в различни точки на света конфликти, както и народите, ангажирани с тях, не могат да не предизвикат усещането, че човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война. Конфликтите само изглеждат териториално очертани, но са в състояние да разпалят глобална унищожителна разруха.

5. На престижен юридически форум през 2012 г. в Германия споделих, че групировки с европейски генезис и такива извън ЕС изграждат криминални контакти и атакуват чрез стопански престъпления цели социални структури. И ги сриват. Подпомогната от корупцията, организираната престъпност започва да се легитимира като стопански и политически принцип. Сериозно и немотивирано се надцениха възможностите на пазара и конкуренцията, като сами за себе си. Като че съзнателно следваха една след друга структурни промени, съпътствани със законодателни такива в условия на съществени контролни дефицити.

6. Икономическата глобализация далеч надмина темпа и ефикасността на политическата интеграция. От какво тогава да бъде управлявана сега глобалната икономика при напредъка на информационните технологии. Да, и точно това за жалост е един от конкретни конфликтни въпроси: Колко, къде точно и как функционира политическата интеграция? Така необходима, толкова говорена. При нас, в нашето семейство, в ЕС, изтървахме ли я, не я ли пожелахме, ревниво запазихме политическия и най-вече правния си суверенитет. Или просто решихме съвсем съзнателно, че можем да я отминем?

7. Старият геополитически ред се разрушава, макар никой от политиците ни на престижни икономически форуми да не предпочиташе и да не предпочита и сега да бъде дори загатната темата за рушенето на световния ред, за пренареждането му, за последиците, които се сочат като причини за днешната неотминала и измъчваща толкова тежко редица държави криза.

8. Ежедневно говорим за нисък растеж, безработица, необходимостта от иновации, нов тип образование, инвестиции, енергийна диверсификация, ефективност. А истинската причина (за рушенето на световния ред), или част от нея, е огромната корупция, неглижирането на закона, безскрупулната безнаказаност и моралната разруха, които ерозираха човешкото общество и институциите. Отнеха ни удоволствието да бъдем
закриляни от наистина талантливи и умни хора, които генетично и чрез допълнително придобити знания могат да предпазят, да предотвратят, да минимизират, да не пренатоварват общността с тотално разминаващите се днес в някои случаи ценности и интереси.

9. Какви личности днес са в състояние да прозрат, да анализират и ако се наложи, да балансират съвпадението или поведението на четиримата конници или повече от четирима вестители на геополитическия апокалипсис - "Ислямската държава в Ирак и Леванта", определяна като екстремистка организация между халифата и тероризма, незаконната миграция, темата "Русия - Украйна", Ирак, Либия, Източното и Южнокитайското море?

10. За жалост, хората не са иманентно разумни и предразположени към мирен компромис и здрав разум, както се надява за американците Хенри Кисинджър. Макар демокрацията, мирът, справедливостта да са се превърнали, пак според него, в споделено въжделение, ако не и във всеобща реалност.

11. Как да продължим? С многобройни скъпоструващи пиар акции по идентични теми с различни или със същите лектори, но с еднакви социални акценти, които интересуват и засягат днешния ден и хляба на всеки отделен човек. За кого всъщност не са важни работното място, достойният труд и заплащане, престижното образование и достъпът до здраве? Кой не желае да живее в рая на благоденствието и коя политическа платформа се отказва или пренебрегна това?

По в-к 24 часа

Коментари
2014-09-25 11:13:29 От: vlady

Браво на учената милиционерка Попова.

незначително количество

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот