Македония участва в Икономическия форум за Югоизточна Европа в София


Македония участва в Икономическия форум за Югоизточна Европа в София

Македония има 13 свободни зони, които предлагат конкурентни условия за инвестиции, като тези в държавите от ЕС...

Активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Македония договориха на среща днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на икономиката на Македония Беким Незири, който е в София за участие в Икономическия форум за Югоизточна Европа.

Незири изрази надежда, че политическата криза в Македония бързо ще отмине, тъй като тя дава негативно отражение върху икономиката и планираните инвестиции в страната. В същото време той отчете, че търговският обмен между двете страни е на традиционно добро ниво, но е далеч от потенциала си.

“България е на 6-то място сред търговските партньори на Македония, но смятаме, че може много повече да се направи и България може да заеме второ място”, каза Незири.

“Ние на Балканите често гледаме надалеч, а не виждаме съседите си”, отбеляза  Лукарски.

Той също изрази мнение, че търговските отношения с югозападната ни съседка имат по-добри възможности за развитие. Лукарски запозна колегата си с икономическата среда в България, като посочи, че благодарение на постигнатата политическа стабилност има съживяване на икономиката.

През първото тримесечие на годината има по-голям икономически растеж от очакваното и той достига 2 на сто. Близо 3.5 пъти нарастват чуждестранните инвестиции в страната ни за първото тримесечие, ръстът на износа за четиримесечието е над  12 на сто. Същевременно отбелязваме намаление на безработицата с 3 на сто.

Двамата министри се ангажираха да работят за провеждане до края на годината на заседание на смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. Комисията  не е заседавала от формирането си през 2012 г. По време на сесията бе договорено да бъде проведен българо-македонски бизнес форум.

Незири отбеляза, че добре работи създадената македоно-българска стопанска камара, но основно дейността й е концентрирана в сътрудничество в областта на туризма. За подобряване на връзките в други сфери, според него голям принос би имало провеждане на съвместен бизнес форум.

Той подчерта, че Македония има 13 свободни зони, които предлагат конкурентни условия за инвестиции на тези в държавите от ЕС. 

Незири покани министър Лукарски на официално посещение в Скопие.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот