Мая Манолова и 50-те джуджета

Автор: Валери Найденов


Мая Манолова и 50-те джуджета

Мажоритарни избори – там е панацеята – и то в два тура. От един избирателен район се избира само един кандидат, този с 51%, след жестока битка с останалите, но битка на идеи и управленски практики

Мая Манолова се срещнала с 50 граждански организации да обсъждат Изборния кодекс и нито една не предложила да се въведе мажоритарна избирателна система? Ура! Маските падат, както зове Станишев.

 

Стотици социологически изследвания през годините показват, че поне 70% от българите искат мажоритарен вот, искат да си избират депутатите както си избират кметовете. Какво по-ярко доказателство, че между България и нейните 50 граждански организации има хиляди километри разстояние! Те направо живеят на друга планета!

 

Със същия резултат г-жа Манолова може да си купи лекарски слушалки и да се вслуша в звуците на своите черва и стомах. Там поне няма да чуе такива врели- некипели. Вече съм описвал десетки пъти какви безумни идеи се раждат от тези "граждански организации". Нека тук пак напомня някои.

 

Отзоваване на депутати? А кой ще ги отзовава? Ако ще ги отзовава избирателят -
чудесно! Но не е ли очевидно, че при пропорционалните избори това е математически невъзможно? Ако не можете сами да го сметнете, млъкнете, спрете да давате идеи за политиката и вървете да пасете овцете, където ви е мястото! И Б. Б. каза, че не достигат овчари!

 

Друго иска пощурелият партиен елит - иска да уволнява "черните овце" в своите партийни групи. Ако му позволим това, значи съвсем ще се откажем от илюзията, че избираме свои представители.

 

Олигархията ни ги налага, олигархията ще ги уволнява, ако случайно им проговори съвестта и се обадят срещу някоя хептен нагла далавера. “Гражданите” сами се отказват от властта на гражданите. Браво!

 

Между другото тези юнаци от “Модерна България” откровено лъжат, че на Запад имало такава практика. Няма такава практика. И ако я въведем, ще ни накажат. Хайде да не забравяме, че все пак тези депутати формално се водят народни представители. Задължително гласуване?

 

Ние да не сме овце, насила да ни вкарват в партийната кошара? Откъде накъде ще гласувам за която и да е от схемите на олигархията? Не е вярно, че така било в Европа. Такива напъни има само в 2 европейски държави и никъде не са успешни. Опитът показва, че не е възможно да глобиш 50 на сто от населението, ако не се яви.

 

Защо не се учим от отличниците по демокрация, защо все търсим най-провалените идеи на двойкаджиите? А? Избирателят иска повече власт, а не повече принуда! Толкова ли оглупяхте, че не можете да го схванете? Повече демокрация означава повече права, а не по-малко!

 

Партийните олигархии твърдят, че така щяло да се намали влиянието на ДПС, тъй като неговите избиратели са два пъти по-активни и съответно вземат повече мандати. Краставици на търкалета. След като в Гърция и в Белгия никой не спазва принудата, кой ви каза, че тъкмо българите ще са най-дисциплинирани? И кой изобщо може да им хване дирята на българите, след като поне милион се водят у нас, а всъщност са в чужбина?

 

Как ще му връчите квитанцията, ако мие чинии в Нова Зеландия? Ами ако изведнъж 1 милион потомци на преселниците в Турция се уплашат от глобите, извадят си български паспорти и хукнат да дадат своя вот за Сашка Васева? А? Това не го ли помислихте?

Истината е, че този проблем се решава автоматически с мажоритарната избирателна система. Без принуда. Всеки избирателен район си излъчва един депутат и няма никакво значение къде каква е била активността. Никакво прехвърляне на мандати от Кърджали в София или обратното. Просто и логично. Само че на тези 50 граждански организации им е забранено да мислят, те слушат спонсора олигарх и повтарят като папагали.

 

Преференциален  вот. Пак същата партийна листа с 10 души, но уж ще мога да я подредя. Или да сложа чавка на единия, за да го изкарам отпред. Е, как да ги подредя, като не ги знам кои са, те са стотици! Ами ако харесвам дадена партия, но любимецът ми е от друга листа?

 

Мили смехурковци, нали пак олигархията ми спуска листата, какво значение дали ще влезе Иван или Драган, като и без това не ги познавате? Какво ще им харесате – прическата, шапката, русата коса? Щом са ги сложили в кюпа, значи са се заклели да козируват. Видяхме ги как гласуват с отвращение, нали така?

 

А и как ще ги различите, за да ги подредите? 30 листи с по 10 кандидати, общо 300 човека в един район с 300 хиляди население. На европейските избори го изпробвахме и видяхме, че поне 99 на сто от избирателите пускат листите, без нищо да драскат по тях. Ако някой нещо драсне, значи са му платили.

 

Проста сметка. Да речем, че от тези 300 хиляди само 200 хиляди имат избирателни права, а гласувалите са 100 хиляди. От тях 5 на сто (5000) са гласували за Съюза на меча и ралото (СМР) и той е взел 1 мандат. От тези 5 на сто други 5 на сто (250 човека) са извадили на първа позиция Иполит Воробянинов и той е станал депутат. Честито, Иполит Матвеевич! Колко е 5 на сто от 5 на сто? Точно 0,0025, словом двайсет и пет хилядни. Както казах, 250 човека. По 20 лева – 5000 лева. За 1 мандат това е на цената на спанака. И Жорж не е правил такава промоция.

 

Между другото кой купува гласовете? Обикновено партийният бос, той държи касата. Ами ако някой мангизлия от същата листа тръгне също да купува? Пази боже, кандидатите направо ще се изпозастрелят!

 

Вие нормални ли сте? Вместо да си изберете културно 1 представител на вашия непосредствен малък район с минимум 51 на сто от гласовете, ще го избирате с 0,0025 (двайсет и пет хилядни) на сто от вота измежду стотици други анонимници, сред десетки партийни листи, в един огромен район с 300 хиляди души население? Все едно стреляте посред нощ с вързани очи по звездите. 250 роми вземат по 20 лева и ей го вашия народен представител! Луди ли сте? Чавка ли ви е изпила акъла, уважаеми граждански организации?

 

Мога да продължа с всичките останали модни шашми, но струва ли си? Едно е ясно – на тази среща Мая Манолова прислушва себе си с лекарските слушалки. Вие някога участвали ли сте в дискусия между 50 човека? Другото име на тази среща е лудница на лудница на върха на Вавилонската кула.

 

Ако младите хора от протестите искат да променят нещо в тази държава, първо трябва да се обединят около 1 идея – мажоритарни избори в два тура. Един район – един депутат! Няма друг начин да избирате депутатите вие, а не да ви ги спуска олигархията. Да го изпишат на плакатите си, да го крещят под прозорците на централите, да направят подписка и да предизвикат референдум, на който да се опитат да изкарат целия народ. Поне 1 милион са излизали на протестите от февруари досега. Опитайте се да изкарате близките си на референдума и ще вкарате България в правия път. Друг начин просто няма!

 

Това е ключът към всичко останало. Искате нова конституция? Ами как ще оставите точно тези депутати да ви пишат конституцията, да не сте луди? Нова политическа система? Вие от умрял човек писмо получавали ли сте? Лустрация? Вие чули ли сте някой хирург сам да се оперира от язва?

 

Едно е ясно – щом някой лидер се прави на велик революционер, но все не се сеща да иска мажоритарни избори, значи е подставено лице на олигархията. Или е тъп като галош. Изберете кой от двамата ще ви поведе към светли бъднини. 

 

По в-к 24 часа

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот