Лъжите за българските МиГове

Автор: Александър Александров, летец-космонавт,о.р. ген.-майор (1 коментар)


Лъжите за българските МиГове

Би трябвало от нивото на позицията, която заема министър Ненчев да е информиран за системата на военни доставки от Русия, а именно: с цел подобряване на координацията и избягване на корупцията заводите в отбранителната промишленост на Русия...

Като представител на Руската самолетостроителна корпорация „МиГ" изразявам личното си несъгласие с неистините, изказани по отношение на подръжката и ремонта на „МиГ-29", които отново се изнасят в пресата през последните дни. Всяко ново правителство, независимо за колко време идва на власт, визирам и бившото служебно правителство, се захваща веднага с изтребителите, тъй като са добра хапка. Искрено се надявам, че министър Николай Ненчев, също както своите предшественици, е бил подведен след встъпването си в длъжност и това е причината за невярното съдържание в интервюта му.

Изумително е грозното и некоректно изказване на министър Ненчев пред БНТ, тиражирано от повечето медии и сайтове, че плащаме три пъти повече от цената, която дава заводът и че тя се надува от посредници. Министър Ненчев да се замисли за обкръжението си и хората, на които се доверява, същите тези, които доказаха, че 30-годишните португалски Ф-16МЛУ блок 15 са по-добри от Еврофайтер втора ръка и нов Грипен, не коментирам и цените.

Би трябвало от нивото на позицията, която заема министър Ненчев да е информиран за системата на военни доставки от Русия, а именно: с цел подобряване на координацията и избягване на корупцията заводите в отбранителната промишленост на Русия са само производители, те нямат търговска дейност. А доставката на резервни части и ремонта може да се осъществява само от съответния разработчик, в дадения случай от РСК "МиГ", който осъществява монтаж и последващ контрол на цялата продукция.

РСК "МиГ" е самолетостроителна корпорация, която включва в себе си пълен цикъл с всички аспекти на конструиране, производство, реализация, поддръжка и ремонт на самолетите с марка „МиГ". Друг вариант няма и няма начин да има посредник, който да вдига цената, тъй като договора на министерство на отбраната на България е директно с корпорацията.

Същата структура важи за САЩ и НАТО и никой не може да купува директно от завода, а монтажът, изпитанията и отговорността навсякъде по света са възложени на сертифицирана структура. Доставките за Полша се извършват също от РСК "МиГ" и никой друг няма право да продава тези стоки и услуги. Друг е въпросът как те го правят, сетете се сами. Затова е необяснимо намерението за сключване на договор с полската страна и как точно се получава „по-изгодната" цена през допълнителен посредник при един и същ доставчик.

Освен това при вариант на ремонт, извършен в полски завод къде остава въпросът със сигурността на пилотите? Заводът не е сертифициран за тези ремонтни работи, но всяка страна има право по решение на главния инженер да ги извършва на своя отговорност и риск? Следвайки тази логика български завод би могал да извършва същите тези ремонти и парите да останат в България, но въпросът със сигурността остава, тъй като отпада тази на главния конструктор и корпорацията. Това са стандартни правила за всички самолети навсякъде по света, независимо от марката.

Странно защо, заговори ли се покупка на нови изтребители, като оправдание започват атаките към РСК "МиГ". В един вестник са изнесени суми, написани като ремонт, а всъщност става дума за предложение за модернизация по стандартите на НАТО, като е използвана играта на валути, за да бъдат заблудени читателите. Разбира се цената за България е посочена в лева, тъй като цифрата в лева се запомня като най голяма, а на Словашката модернизация е в евро и не е отбелязано че е за по-малък брой самолети.

Относно модернизацията по полския вариант бих искал да припомня горчивия опит на Румъния, която преди години направи модернизация с израелска фирма, в резултат на което загуби няколко самолета и всички МиГ-ове останаха на земята, тъй като РСК "МиГ" отказа да носи отговорност за тях след тази намеса.

Най-голямата тиражирана лъжа е, че поддръжката на МиГ-овете е много скъпа, но въпреки липсата на финансов ресурс, странно как нашите самолети все още летят.

Въпреки всички некоректни изявления РСК "МиГ", в рамките на по-нататъшното сътрудничество с ВВС на Република България, отново изразява готовност, както винаги досега, да поддържа на необходимото ниво изправността на самолетния парк на ВВС.

Искрено ме боли за състоянието на българската авиация и крахът и през годините заради лични интереси.

По в-к Труд

Коментари
2015-01-29 13:34:36 От: Аз

Няма логика след като сме от "другата страна на барикадата" да оставаме на въоръжение руски самолети. ПОМИСЛЕТЕ!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот