КУЧЕТА ПО ВЕЧЕРНА ДОБА

Автор: Жан Соломонов, Лион, Франция (2 коментара)


КУЧЕТА ПО ВЕЧЕРНА ДОБА Снимката е взета назаем от профила на Жан във ФБ

През две къщи от нашата има едно празно място...

То не е съвсем празно, щото къщата на Пешо Гущера е още там, ама е взела съвсем да пада. Докато Малкият Гущер си беше тук постягаше едно друго, ама заминаха с жена си в Америка и от години вече  нито идват, нито се обаждат. Циганите отмъкнаха, което им  ставаше за употреба и всичко запустя, та се не видя. От бая време там се самонастаниха три едри песа– порода Слатинска подобрена, но понеже всички сме слатинци с пообъркано родословие, улицата ги прие като свои. Казват, че били кастрирани от службите, ама виждал съм и да се качват едно на друго. Какво точно си правят – не съм им заничал много, пък и работа ли ми е.

  Животинките общо взето благоденстваха. Препичат се на слънце по цял ден. Като им писне се наврат в буренаците, а завали ли – бараката си е тяхна. И грижа за храна – никаква! Кой, каквото имаше за доядане – все на тях им носеше и те, абе човещина, взеха да стават махнаджии. Подбират, с една дума, месото, а хляб, боб, юфка и други такива гарнитури не слагат в муцуна и толкоз. Кротки, каквито си бяха, децата все при тях играеха и даже ги кръстиха, без светена вода, разбира се: Шаро, Кирчо и Дилайла. На своите, от улицата, песовете въртяха опашки, а по „чужденците” от долната махала – лаеха. Нормално! Въобще всичко си вървеше като по ноти, но нали народът е рекъл:  „Много харно, не е на харно”.

Една заран осъмнахме с нова наредба от общината. Забранено било да се хранят уличните кучета и глобата щяла да бъде от 150 лева нагоре. Ха, сега де?! Да ги прибират в приюти, нямали пари. Да ги изтровят – Европа не позволявала. И му намериха цаката. Ще ги оставят да псовисат от глад и толкоз. Ама, че  ще се юрнат да мародерстват по курниците и зайчарниците ни, а може и по-лошо да стане – кой ти гледа.

За песовете и пенсионерите на улицата дойдоха годините на Седемте мършави крави. Нито да ги оставиш гладни хайванчетата, нито да си дадеш цялата пенсия, че и отгоре за глоба. Гласували наредба и толкова. Електоратът да му мисли. И го измислих !

 Нали си знаем и две и двеста още от Татово време. Отидох до пазара и купих четири канчета, евтина китайска стока, от тия дето се нахлузват едно в друго през дръжката. Като пазарувам за мен, прикупя и малко карантия от касапите. После им я кипвам леко и  като се мръкне хубаво, напълня котелките и през двора на Стойчо, покрай гаража на Желявецо – направо на празното място. Изсипя им манджата и по обиколен път, та в къщи.

 –О, къде по това време, комшу – поспря ме веднъж един познат– телевизорът ли ти се е развалил, или прескачаш при некоя стара изгора?

– Ами изгора – въртя глава виновно аз – до шкембеджийницата отскочих – и посочих канчетата.

– Хехе, фустопоклоник ниеден – сръга ме с палец съседа. –Знам я аз тая шембеджийнца по сред нощята. Шейсет лева на час взима мръсницата, ама ще чакам края на месеца дъщерята да прати малко пари от Германия, и ще ида и аз да хапна.

 Това е човекът, мили Боже – акълът му вечно е извърнат към лошото. Но пък нали сме в  една махала и всичко си  знаем... какво да му кажа повече?

 Карах така известно време, докато не ме засече балдъзата. Тя пък казала на жена ми и нещата се объркаха. Ама много се объркаха. Сега първо чакам балдъзата на долния етаж да загаси телевизора, после моята да заспи и накрая първо изляза да видя няма ли общинари да се въртят на пусия наоколо и после се върна, взема канчетата и пак през дворовете, та до празното място при песовете.

 Затова много ви моля, ако видите по вечерна доба приведена сянка, загърната в  стар мръсен шлифер и лъскави китайски канчета в ръка, да се сурва покрай оградите, моля ви, не си мислете най-лошото. Това не е нито крадец, нито някой друг злосторник. Това съм просто аз.

                                                                                                                   

Коментари
2017-11-21 22:02:58 От: natalie

Ta4sa kontakt na Bobi Balkanski mola.

2022-11-25 22:46:49 От:

Драги колеги, благодаря за публикацията!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот