Костов: Няма да излезем от политическата криза, докато един парламент не изкара пълен мандат

Автор: Кирил Вълчев


Костов: Няма да излезем от политическата криза, докато един парламент не изкара пълен мандат

Не очаквам реформаторите да успеят и съставят правителство, а то да реши проблемите на страната и да доизкара мандата на това НС

България няма да излезе от политическата криза, докато един парламент не изкара пълния си мандат - това заяви в предаването "Годината" по Дарик бившият министър-председател Иван Костов.

Според него предсрочните избори са неизбежни, тъй като не изглежда реалистично Реформаторският блок да успее да състави правителство, което да спечели подкрепата на парламентарно мнозинство.

„В целия свят, когато правителството си е подало оставка, се нарича правителствена криза. Когато парламентът не може да състави правителство, а нашият очевидно не може да състави правителство, не очаквам Реформаторите да го направят, това се нарича парламентарна или обща политическа криза.

От такава криза, последвана от предсрочни избори, се излиза след пълен мандат и след като един парламент изкара цял един мандат. Тогава вече се нарича стабилизация след криза", коментира Костов.

По повод мажоритарния вот той заяви, че абсолютно не е съгласен с хора на изкуството и шоубизнеса да задават тон за това как трябва бъдат разрешени политическите проблеми.

„Аз мисля, че тези хора трябва да бъдат много внимателни, защото тези въпроси се решават с дълбоко познаване на политическите системи, на политическата история, на проблемите и катастрофите, през които са преминали страните.

Сигурен съм, че налагането на пълна мажоритарна система в България създава огромен риск страната да стане олигархична държава в истинския смисъл на думата", допълни Иван Костов.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот