Корупция на 13 века !? Имало ли е, наистина ?

Автор: ст.н.с. д-р по история Божидар Димитров


Корупция на 13 века !? Имало ли е, наистина ? Макет на древната созополска стена с входната арка.

Съвсем наскоро приключиха за тази година археологическите разкопки на Националния исторически музей пред входа на Стария град в Созопол.

Необичайното за археологията време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври бяха премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанта. Пред смаяните очи на археолозите се показаха монументалните останки на крепостната стена на града.

 

Със съдействието на вицепремиера Симеон Дянков спешно бяха осигурени средства и в течение на три месеца въпреки студа археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев разкопаха значително пространство пред крепостните стени. И бяха щедро възнаградени.

 

Сензациите следваха една след друга. Първата бе свързана с крепостната стена. Оказа се, че тя е почти цяла. Запазена е на височина близо 8 метра - най-висока от стените на близо 3000-те крепости в българските земи. В центъра на разкопавания фрагмент от крепостната стена се откри и входната порта на града. Тя е била широка 4 метра и фланкирана от двете страни с мощни кули - бастионен тип, които също са добре запазени.

 

Портата е част от хитроумно фортификационно съоръжение - капан за нападателя. Преодолелият портата враг, се е изправял пред втора порта и крепостна стена, пред още две кули и е бил обстрелван от всички страни включително и с гръцки огън. Гръцкият огън е всъщност напалм (осапунена нафта), изстрелвана от медни оръдия. През 812 г. кан Крум пленил в Несебър 36 медни оръдия и оттогава и българите използват това страшно оръжие при защитата на крепости.

 

Големите изненади не спряха. Веднага след откриването на портата археолозите се натъкнаха на внушителните останки на огромна средновековна църква построена в разрез с всички изисквания на фортификацията на десетина метра от външната страна на крепостта.

 

Строителството на всякакви сгради пред крепостите е било забранявано, тъй като стените им биха прикривали от обстрел приближаващ се нападател.

 

Църквата, чиито стени са били покрити със стенописи, в определен период е била превърната в храм-костница на избити през 1453 г. от турците знатни созополчани, отказали да предадат града на турците. Тук са погребани над 200 души.

 

В църквата са открити и множество монети и печати на византийски императори и български царе, от които най-любопитни са многобройните монети на цар Иван Шишман. Когато той дошъл на власт (1371 г.), Созопол вече пет години не е на българска територия.

 

През 1366 г. градът е превзет от кръстоносците на италианския граф Амедей Савойски и предаден на Византия. Но изглежда след 1371 г. - и то след битката при Черномен, която турците печелят, Созопол е бил превзет от тях и предаден на Иван Шишман.

 

Най-голямата изненада обаче дойде от малка сграда, прилепена до църквата и обърната с лице точно пред входната порта на крепостта. Десетките митнически пломби на пода в тази сграда (някои сложени в две малки гърнета) подсказват, че това е митнически пункт, контролиращ влизащите в града стоки.

 

Според договор между България и Византия от 716 г., сключен от наша страна от кан Кормисош, стоките на търговците от двете държави трябвало да имат оловни митнически пломби - свидетелство, че са платили изискваните от закона мита и акцизи. Очевидно митничарите и от България, и от Византия са имали на въоръжение достатъчно пломби и ако са откривали стока без пломби, са вземали необходимите мита и са поставяли пломбата.

 

Дали и тогава е имало корупция, археологията не може да каже. Ще напомним все пак, че тогава не е имало нито цигари, нито наркотици. Но е могло от десет тона жито да ти обмитят срещу известна сума само два тона.

 

Разкопките ще продължат и през следващата година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация. Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите следващия обект на историческия туризъм. Ще напомним, че новият ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма “Св. св. Кирил и Методий”, реставриран през тази година със средства на българското правителство, и в който се пазят мощите на св. Иван Предтеча.

 

 

По в-к Труд

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече