Командирът на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев: Несправедливи са проектите за модернизация на БА

Автор: Спиридон Спиридонов


Командирът на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев: Несправедливи са проектите за модернизация на БА

Голям процент от кандидатите за войници не могат да справят с теста по български език

Генерал-майор Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в град Гоце Делчев, област Благоевград. През 1981 г. завършва ВНВУ “Васил Левски” във Велико Търново. Последователно е бил командир на взвод, рота, мотострелкови полк, бронетанкова бригада, планинска бригада.

През 2010-2011 г. е заместник-началник на Сухопътни войски, а след това е началник на щаба на СВ. От 30 юни 2014 г. е командир на СВ

– Г-н генерал, вашият проект за придобиване на нова бойна машина на пехотата не бе придвижен от правителството, което си отиде предсрочно. Очаквате ли подкрепа от новия президент ген. Румен Радев?


– Това, което се случи с проектите за модернизация на армията, беше много несправедливо. Трите основни проекта на трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС, са взаимно свързани и ако един от тях не се придвижи, другите два се обезсмислят. Държавата се охранява по суша, но трябва да й се осигури и въздушен, и морски суверенитет. Ако един от тези три елемента липсва, не правим нищо.

Проектът на Сухопътните войски е изготвен след задълбочен анализ. Заложили сме изисквания, които отговарят на съвременните бойни машини, да е плаваща поръчка, да е съвместно производство с фирми от българската отбранителна индустрия, логистичното осигуряване да е в България и да се изпратят искания за информация до всички фирми – потенциални производители на бойни машини.

Новият президент е наш колега, беше командир на Военновъздушните сили допреди няколко месеца. Много добре познава слабостите и проблемите в Българската армия. Нееднократно сме ги споделяли тримата командири на трите вида въоръжени сили при срещите с всички парламентарни групи. Всички депутати застанаха плътно зад нас, че трябва и трите проекта да вървят заедно.

– Финансов ли е проблемът?


– Като имаме предвид финансовото състояние на нещата, това може да се случи, ако другите два проекта се разсрочат във времето, за да останат средства да стартира и нашият. Този вариант бе предложен и от тогавашния министър на финансите Владислав Горанов.

– Трудна ли беше изминалата 2016 г. за Сухопътни войски?


– Нашият анализ показва, че въпреки огромните лишения на войските от парични и материални средства хората се постараха да изпълняват всички задачи, които ни бяха поставени. Много голям ресурс глътнаха и съвместните операции със структурите на МВР на границата. Повишихме подготовката и благодарение на големия брой международни учения, в които участвахме.

– Имате проблем с недостатъчния брой военнослужещи. Какви мерки вземате?


– От наша страна предлагаме мерки с докладни записки до министъра на отбраната и началника на отбраната. Пряко сили през миналата година успяхме да направим три подбора за 499 души. Бяха подадени около 520 комплекта документи. Приехме обаче 310. Причината е недостатъчната подготовка на цивилните граждани, които кандидатстваха.

Така само 62 процента от заявените места успяхме да попълним. Сега имаме нов конкурс за около 400 души. Предстои приемането на документи. Подготвили сме още една докладна записка за конкурс за още 400 вакантни места. Най-вероятно той ще бъде през юли.

– Кои са основните причини за отпадане на кандидатите за войници?


– Голям процент не могат да преодолеят теста по български език. Те са 100 въпроса. Минимумът беше 55 точки от 100, намалихме ги на 50. Основно постигат около 40 точки. Това означава, че има много пропуски при тези, които завършват средно образование. Включително и автобиографиите си пишат с много грешки. Основно отпадат на този тест, който за мен не е проблем за един средно интелигентен човек.

Другата причина е здравословното състояние. Около 30 процента отпадат по този критерий, което не говори добре за нашето здравеопазване. Младото поколение е болно. Проблем е и физическата подготовка на кандидатите. Изводът е, че в училищата няма физическа подготовка или ако има, тя не се провежда както трябва.

– Стои ли заплащането като мотив за демотивация на военнослужещите?


– Причините за демотивацията в армията са комплексни. Основната обаче е ниското заплащане. От 2009 г. не са повишавани заплатите. Базата за изчисляване на възнагражденията на военнослужещите се определя със Закона за държавния бюджет, но и за тази година тя не бе променена. Остана 380 лв., което е далеч от минималната работна заплата в страната, която е 460 лв.

– Как се представят военнослужещите от Сухопътни войски на границата?


– Представянето е отлично. Получи се много добро взаимодействие между Българската армия и Гранична полиция. Имаме изготвени програми и в изпълнение на закона за противодействие на тероризма. Предстои специализирана подготовка за съвместни действия с вътрешното министерство.

– Какво планирате през новата година?


– За нас основно остава бойната подготовка. Международните подготовки и учения ще бъдат повече, отколкото през миналата година. Предстои участието ни в най-голямото натовско учение, както бе “Анаконда 2016” преди срещата на върха на алианса във Варшава. Там участваха 11 нации. Очакваме да се включат 16-17 нации.

Учението ще се проведе през юли в България и Румъния. То ще се казва Saber Guardian и в него ще участват повече от 20 хиляди войници от над 20 държави. Saber Guardian ще е свързвано и с военноморското учение Sea Breeze в Черно море.

– През декември от САЩ към Европа тръгнаха военнослужещи и техника, които ще бъдат разположени на източния фланг на НАТО. Кога се очаква да пристигнат в България за подготовка?


– Очаква се да дойде една американска бронирана бригада. Тя ще се ротира в определени райони на Източна Европа. Ще се провеждат съвместни подготовки и учения в прибалтийските републики и Полша. Ще участват и на съвместното учение “Щит 2017”.

– Кое е основното, което ще се отработи?


– Има планирани предварителни подготовки за определени етапи от това учение. Най-важното е, че ще се отработи въпросът за националната логистична поддръжка на операцията. Тя не включва само Българската армия, а почти всички държавни институции. Ще си направим и необходимите изводи за слабостите. В другите държавни институции битува мисленето, че отбраната е отговорност само на въоръжените сили. Напротив, тя е общодържавна задача.

– Предстоят ли реорганизации в Сухопътни войски на основата на Плана за развитие до 2020 г.?


– Извършихме преподчиняване на 101-ви алпийски батальон в Смолян на командира на Сухопътни войски. През февруари ще сдадем бригада “Специални сили” на пряко ръководство на началника на отбраната. Предстои реорганизация и в щаба на Сухопътни войски.

От юли ни очаква една много голяма реорганизация. Тя ще бъде в двете механизирани бригади и в Центъра за подготовка на специалисти. Освен това ще трансформираме два отделни батальона в Бригадно командване.

– Каква е готовността на войските за подпомагане на населението при природни бедствия и аварии?


– Подготвени и в готовност са 67 специализирани формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията при бедствия с личен състав от 1970 души и 550 единици специална техника. В изпълнение на плановете и получените искания за оказване на помощ на населението от областните администрации и Министерството на вътрешните работи през годината формирования от Сухопътните войски са действали активно на територията на цялата страна в силно пресечен терен, тежки климатични условия и труднодостъпни местности, без да се допусне нарушаване на мерките за безопасност.

– Какво е присъствието на Сухопътни войски зад граница?


– През 2016 г. в мисии зад граница са участвали три взвода за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар, екип от съветници и група за охрана. В международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан “Решителна подкрепа” участваха и военнослужещи в националния елемент в Кандахар и щабни офицери в Кабул.

В операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) са участвали три контингента. Сухопътните войски са имали отделни военнослужещи в операциите на Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Централноафриканската република и в гражданската мисия за наблюдение в Грузия, както и в мисията на ООН в Либерия.

 В оперативна готовност през 2016 г. са били и определените формирования за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина “Aлтеа”, в състава на NRF – 2016, както и към Многонационалната бойна група на Европейския съюз – HELBROC BG.

По в-к ТРУД

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот