Карловската бригада на нож: Променете закона, спасете генерал Шивиков!

Автор: Кристина Иванова, БЛИЦ (1 коментар)


Карловската бригада на нож: Променете закона, спасете генерал Шивиков!

Това писмо провокира размисли, но да се знае едно: заигравки със служебното положение на старши командир от БА е опасно и недопустимо

Отворено писмо до президента, премиера, военния министър и медиите изпрати личният състав на 61 Стрямска механизирана бригада Карлово.

Хората под пагон настояват спешно да бъде променен закона, според който при отнемане на неосъден човек до достъпа до квасифицирана информация, достъпът може да бъде възстановен чак след три години, дори при присъда невинен. Както БЛИЦ съобщи, с командира на бригадата се случва точно това и той е взел решение да подаде оставка. Военните скочиха в негова защита.

„С настоящото писмо личният състав на 61 мбр застава за пореден път в защита на бригаден генерал Димитър Шивиков под надслов "61-ва Стрямска механизирана бригада за своя командир" и изразява несъгласие по отношение действията на определени лица и анонимни елементи насочени към уронване авторитета на един достоен български офицер.

Причината за това писмо е провокирана от депозирането на рапорт от генерал Шивиков за напускане редовете на Българската армия. Въпреки че няма никакво решение по повдигнатото му обвинение, без да е извършена служебна проверка по случая, без да е нарушен законът или подзаконовите актове, свързани със защита на класифицираната информация, достъпът му до същата е отнет, а това означава, че той не може да изпълнява функционалните си задължения и армията ни ще бъде лишена от неговото вещо и умело командване като един инициативен, ерудиран и креативен командир, който притежава отлични лидерски качества и много добра професионална подготовка.

Генерал Шивиков за пореден път със своята постъпка показва, че е загрижен за своите подчинени и неговите действия са продиктувани от факта, че не иска да навреди на хората около себе си.

Принудени сме с болка да констатираме очевидната несправедливост проявена към нашия командир. Изключително сме изненадани и силно възмутени от мотивите и подходът, които се прилагат спрямо генерал Шивиков.

Съгласно чл. 31, ал. 3 от Конституцията на Република България де юре „Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.” А в случая с нашия генерал той де факто се явява виновен до доказване на противното.

Един бърз поглед върху работата на генерала по време на службата му за хората, които го познават и са служили под негово командване и рамо до рамо с него в далечен Ирак и Афганистан в тежки условия и напрегната обстановка, показва, че той навсякъде е създавал и създава добра и стройна организация за изпълнение на поставените пред личния състав задачи. Във взаимоотношенията със своите колеги и подчинени подхожда с разбиране и оказва помощ и съдействие за успешното решаване на техните проблеми. Такъв човек и професионалист не заслужава по един толкова недостоен начин да завърши своята професионална кариера, градена с години, преминали в достойна служба на Родината и в непрекъсната подкрепа за хората, независимо от тяхното социално положение и заемани позиции.

През последните няколко седмици с изненада четяхме и слушахме новините по адрес на генерал Шивиков и след като никой не предприе нищо в негова защита, накрая се обръщаме към всички вас с апел за малко воля от страна на законодателя да се направят необходимите поправки в Закона за защита на класифицираната информация, така че достъп до класифицирана информация да се отнема след влязла в сила осъдителна присъда.

Защото съгласно действащите в момента разпоредби в чл. 59 от Закона: „Лице, на което е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация, няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, за срок три години от отнемането”, което отнема безвъзвратно правото за упражняване на служебна дейност и изпълнение на функционалните задължения на всеки военнослужещ, попаднал в подобна нелепа ситуация, без да е излязло решението на компетентните органи за наличие на вина.

Ако не се променят тези разпоредби в закона, се нарушава правото на всеки човек да работи свободно поне до доказването на извършено престъпление.

Компетентните органи да представят честно и откровено какви са техните цели по отношение на търсените резултати от целия този фарс, за да може ние да разберем какви са очакванията, за това, което ще се случва в бъдеще не само с нашия генерал, но и с всеки един от нас.

Считаме, че действията, предприети срещу бригаден генерал Димитър Шивиков, не отговарят на факти и доказана обективна истина, а са параван за други причини и търсене на път за неговото отстраняване.

Проява на номенклатурна подлост е отнемането на разрешение за достъп до класифицирана информация по този подмолен и неясен начин.

 

Затова, заради славното минало и за по-доброто бъдеще на нацията ни, ние ви молим да обърнете сериозно внимание на това отворено писмо, което завършваме с един емблематичен цитат от Апостола Васил Левски: "Целите сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме", пише в отвореното писмо на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

По Агенция БЛИЦ

Коментари
2018-06-21 14:43:06 От: walker

I am a private lender, I offer loan at 2% this is a legitimate company with honor and difference and we are ready to help you out in any financial problem that you are into. We offer all types of loan so if you are interested in this loan offer kindly contact us on our email:alenxanderwalkerusacompany@gmail.com.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот