Каракачанов към Скопие: Не правете компромиси!


Каракачанов към Скопие: Не правете компромиси!

Ако Македония се огъне под натиска за албанския език, може да се разпадне като държава

Не трябва да се правят компромиси и да се допуска албанският като втори официален език. Ако Македония сега се огъне пред натиска, може да се стигне и до фактически разпад на държавата. Това посочва в своя декларация лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод извънредното положение в Македония, така е публикувано в Агенция БЛИЦ.

"Ние желаем нашите сънародници в Македония, от които мнозина са и български граждани, да живеят в мир и да са сигурни за бъдещето на децата си и няма да позволим да бъдат подложени на агресия и опасност", допълва Каракачанов. Той припомня, че ВМРО винаги се е застъпвала за независима Македония.

"България беше първата държава, която призна нейната независимост, затова и изказваме пълна подкрепа на нашите братя за суверенитета и териториалната цялост на страната", поясни лидерът на ВМРО. По думите му сигурността и спокойствието на българите, живеещи в Македония, е национален приоритет на България.

Според Каракачанов разиграването на картата за дестабилизиране на Македония е опасна игра. "Категорично се противопоставяме на идеите за двуезичност, федерализация и кантонизация на Македония. В Европа и в развития свят не съществува понятието "колективни права".

В основата на държавите и държавността са индивидуалните човешки права. Поставянето на табели на албански език на места, където живеят наши братя, е демонстрация на нещо друго, но не и на човешки права. Българите винаги сме уважавали и ще уважаваме всеки, но когато някой, който и да е той, си позволи да си играе със съдбата на Македония, винаги ще срещне нашата безкомпромисност," декларира Каракачанов.

Той призовава Македония да не се огъва пред натиска. "Ние сме с нея и ще подкрепим бъдещето ѝ на страна, в която хората с различно самосъзнание живеят заедно, единни и задружни. Бъдещето е в обединението, а не в разединението", заявява лидерът на ВМРО.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот