Какво ни казва руската литература за света на Путин?

Автор: Джеймс Ставридис (1 коментар)


Какво ни казва руската литература за света на Путин?

Прочетете Гогол, Достоевски, Толстой. И ще намерите обяснение как мислят руснаците...

Не разбирате напълно какво се случва в Русия? Оставете настрана докладите на ЦРУ, пълни с клишета от Студената война. Забравете тайните сведения на Агенцията за национална сигурност или снимките от шпионски сателити.

Хвърлете научните анализи, пълни с жаргона на списанията по политически науки.

Вместо това се върнете към най-богата златна литературна мина в западния свят - руските романи и поезия. Прочетете Гогол, Достоевски, Тургенев, Пушкин, Лермонтов, Толстой, Солженицин и Булгаков.

Там ще намерите обяснение как мислят руснаците. И всичко това не е класифицирана информация.

"Мъртви души" и абсурдът по руски

Започнете с шедьовъра на Николай Гогол от 1842 г. "Мъртви души". Това е най-черният от черния хумор, история, в която мистериозен предприемач се движи през руската страна като купува души (така намалява данъчната тежест на помешчиците).

Конструкцията е абсурдистка и романът действа като сатиричен портрет на нефункционалното руско общество, което изчезва след революцията от 1917 г.

Той ни казва, че руснаците виждат света като нещо абсурдно и противоречиво, рядко това е място, в което триумфират всеобщите човешки ценности. Нация, чийто лидер дефилира по международната сцена без риза, има за домашен любимец сибирски тигър и лети с моторизиран мини самолет, за да преследва бели щъркели, има определен вкус към абсурда.

Това е роман, който извиква най-скептичното и циничното в човешката природа и съответно свършва внезапно по средата на изречението - знак за невъзможността да се предвиди ясно бъдеще.

"Война и мир": Как руснаците се бият и какъв тип лидери следват?

Как руснаците се сражават и какъв тип лидери следват? Искате да разберете какво представлява техният патриотизъм? Тогава да прочетем великия Лев Толстой.

Неговата класика от 1869 г. "Война и мир" ни показва какво руснаците мислят за способността си да се бият и осветява дълбокия патриотизъм, който разпалва днешните националистически тенденции.

Толстой изяснява, че най-голямата по територия суверенна държава на практика е непобедима дори и от брилянтния Наполеон. Москва може да изгори, но руската войска никога не се предава. Толстой развенчава теорията от 19 век, която обяснява световните събития с действията на големия, великия човек.

Според него при големите събития развръзката  идва след сблъсък, едновременното задействане на хиляди малки събития.

Когато става въпрос за лидера, руснаците хвърлят космическия зар: веднъж получават Иван Грозни, друг път - Петър Велики. Те знаят, че зарът вероятно отново ще се търкулне и ще се появи нов водач.

Лошата новина е, че този, който дойде след Путин, ще бъде още по-лош, като се има предвид растящата ксенофобия и ултранационализъм.

Когато следим доминацията на Путин, трябва да помним, че зарът отново ще се търкулне. Руснаците знаят това.

"Престъпление и наказание" и душата на руснака

Фьодор Достоевски в "Престъпление и наказание" разказва история, която обхваща изцяло руската чувствителност, душевност.

Много объркан протагонист избира да убива, но след това е обхванат от вина и окуражаван от добрите хора край него, си признава. След това е пречистен и постига изкупление.

Главният герой Разколников е трагична фигура,  пълна с огромни противоречия. Той извършва жестоко убийство, но изкупва вината си чрез наказание и вяра.

Въпреки че е трудно да си представим Путин като Разколников, може би има някакво влияние от този модел на покаянието в живота на Михаил Ходорковски - олигархът, който се превърна в опозиционен лидер, който беше хвърлен в затвора, след това освободен. Следващият епизод от неговото пътуване ще е интересен.

Руснаците силно вярват в собствената си добрина и справедливост, като приемат, че грешките са допустими по пътя към постигането на правдата. Те вярват едновременно и в престъплението, и в наказанието по доста буквален начин.

Санкциите и "Един ден от живота на Иван Денисович"

Мислите, че руснаците ще се огънат пред санкциите? Опитайте се да прочетете "Един ден от живота на Иван Денисович", роман, писан през 1962 г. от дисидента Александър Солженицин.

Неговият главен герой, осъден от ГУЛАГ в Сибир, открива хиляди начини да оцелява през един ден, който е описан. Той се занимава с дребни далавери, смее се над забраните, разкрива тежките условия на своето затворничество и ярко демонстрира способността си да превъзмогва бедите.

Подобно на Денисович руснаците откриват иронично удоволствие в преодоляването на неудобствата и страданията, които им причиняват санкциите и не трябва твърде много да разчитаме в нашата способност да прекършим волята им, като им налагаме икономически ограничения.  

Бабченко и уроците на Чечня

За нещо по-модерно вижте "Войната на войника от Чечня" от Аркадий Бабченко. Това е войнишки мемоар от войната в Чечня през 90-те години на 20 век, която руската войска водеше срещу бунтуващото се местно население.

Руснаците не се опитват да спечелят умовете и сърцата  на местните, напълно им е достатъчно да пуснат куршум във всяко едно от тях. Книгата дава добра гледна точка за начина, по който сега се действа в Украйна. Тя обяснява защо сега там са изпратени спецчасти, а не редовна войска. Редовната войска е оставена по границите. Може много да се научи от операционния подход на руската армия.

Руснаците са се поучили от грешките си в Чечня и Афганистан и новата т. нар. хибридна война е пълна с наученото. В Украйна използването на социалните медии, стратегическата комуникация, хуманитарните конвои, техниката за водене на партизанска война и кибердоминацията - всички те идват от натрупания опит в Чечня.

И накрая, за да разберете руската гледна точка, може да прочетете брилянтния руско-американски автор Гари Щайнгарт.

"Абсурдистан" обхваща постсъветското пространство

по-добре от всяка научна книга. Той гради портрет на "руския капитализъм" с огромна доза черен хумор.

Той е като отзвук от "Майстора и Маргарита" на Булгаков, роман от магическия реализъм, написан през 30-те години на 20 век, и разкрива способността на руснаците да съществуват напълно щастливи в свят, в който всичко e малко не на място.

- Тъй като Русия става все по-изолирана от Европа и Запада във всичко - от анексирането на Крим до затварянето на "Пуси Райът" и отношението към гейовете и лесбийките, руското общество все повече ще отхвърля нормите на Запада. Какво ни говори това за сегашното развитие на събитията?

- Руснаците правилно се възприемат като наследници на нещо по-голямо от една голяма страна - те виждат Майка Русия като създателка на дълбоки и мощни философии за живота през литературата. Те са изключително устойчиви и силни под натиск и откриват перверзно удоволствие да демонстрират, че могат да надмогнат всичко.

- Руската войска - макар и все още да е инструмент за налагане на брутална сила - може да бъде умела и хитра в битки, като се опитва да въвежда нови техники като хибридната война, която днес наблюдаваме в Украйна.

Руснаците са скептични по отношение на съюзници, остават ксенофоби и националисти и имат огромни съмнения за мотивите на всички останали. Те виждат мрачен свят на сили, съюзени против тях и ще продължат да използват традиционните си оръжия - горчив резервоар от черен хумор, свърхчовешка издръжливост при големи беди и умен тактически подход да се преживее денят. Те са майстори при изиграването на лоша ръка на карти.

А какво ще кажете за руските лидери? Достоевски казва за един от ключовите характери в своя шедьовър "Братя Карамазови", че "яростта беше погребана много рано в едно младо сърце, в което може би имаше много добрина". Описание на младия Путин? Може би.

Със сигурност високите резултати от проучванията на общественото мнение, които крепят руския президент днес, съдържат компонент на симпатия, която поизхожда от наситения национализъм, православната вяра, оценяването на игрите на съдбата и спасителната сила на черния хумор, всички те се съдържат в руската литература. Това вещае добре за Владимир Путин.

Можем, разбира се, да научим много за Русия от традиционни източници като научна литература, исторически анализи, биографии, мемоари, политически и икономически доклади, но

литературата дава истинския фокус

Ако искате да разберете руския ум, помнете, че никоя друга нация не цени своите писатели повече от руснаците.

Всеки руснак може и често цитира Пушкин, Толстой, Гогол, докато трудно може да изтръгнете и ред цитат на Уитман, Хемингуей или Тони Морисън от редовия американец.

Дали Путин чете или не чете редовно - въпреки че според някои репортажи той харесва Достоевски и Толстой - руската литература оформя неговия светоглед и обяснява решенията на Кремъл чрез мощна, фокусиран проза.

Може би е по-добре да не почвате с "Война и мир" - ако не знаете, е доста дълга книга - но вземете някой роман и започнете да четете.

-----

* Анализът на Джеймс Ставридис е публикуван в Foreign Policy. Адмирал Ставридис е бивш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа. В момента оглавява Fletcher School of Law and Diplomacy при Tufts University.

Превод: Клуб Z

Коментари
2015-07-18 17:14:08 От:

Върха на Русия беше нейния съветски период.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот