Изселническите дружества в Турция искат обезщетение за „Възродителния процес”

Автор: Нахит Догу (4 коментара)


Изселническите дружества в Турция искат обезщетение за „Възродителния процес”

В изявлението на турското външно министерство по повод декларацията на българския парламент не се споменава за обезщетения...

 

След като българският парламент прие декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, организациите на изселниците в Турция искат обезщетение за пострадалите по време на „Възродителния процес”.

 

Председателят на федерацията на изселническите дружества „Бал-гьоч”  проф. Емин Балкан, заяви, че са доволни от приетата от декларацията, но според него пострадалите от този процес трябва да получат обезщетение.

 

Време е българското правосъдие да накаже тези, които навремето са били в управлението и са отговорни за тази асимилация. В същото време тези, които са били засегнати от този позорен акт, трябва да получат обезщетения, заяви Емин Балкан.

 

Председателят на федерацията „Бал-гьоч” подчерта, че приемането на подобна декларация е знак за добрите отношения между България и Турция. Но има починали хора и техните имена все още на са възстановени, какво ще стане с тях, попита Балкан.

 

Председателят на „Бултюрк” Рафет Мурат пък смята, че приетата декларация е тласък за добросъседките отношения, но е закъсняла. Хиляди наши хора бяха травмирани психически и физически, време е тези хора да получат обезщетения.

 

Не става дума само за финансови, а за морални обезщетения, каза Мурат. Той  припомни, че преките отговорници за асимилацията над мюсюлманите вече не са сред живите, затова смятат декларацията на парламента за закъсняла.

 

Благодарни сме на Иван Костов, че предложи декларацията, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани да се приеме в българския парламент, също така и на всички депутати, които гласуваха за нея, каза той.

 

В изявлението си турското външно министерство също заяви, че декларацията е закъсняла, но там не се споменава за обезщатения.

 

Декларацията е закъсняла но уместна стъпка, направена от една държава, която реши да се изправи срещу мрачен период от историята си, гласи официалното заявление на турското външно министерство.

По в. "Нов живот", Кърджали

 

 

 

 

 

Коментари
2012-01-16 15:12:03 От: Живко

Нека ни обезщетят първо за тракийските безчинства и пак ще си говорим.А да..и 500-те години робство в което са изклали милиони.

2012-01-16 18:34:49 От: Emilia-Boryana Slavkova

Е, да де, Живко, ама "твоите" министър-председател и парламент постоянно викат "ела вълчо, изяж българите"!

2012-02-22 20:02:35 От: Пффф

Абе смърт за тея долни ислямски мутанти и тва е!!!!

2012-05-17 20:11:51 От: ivan4o

Смърт на фесовете. Да се махат в лайняния си Анадол. Не ги искаме в България. Какви обезщетения,всички под ножа. Те са напаст долна.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот