Изпратиха мечките на Живков в Европа

Автор: Леонора Лекова (1 коментар)


Изпратиха мечките на Живков в Европа

Скоро развъдникът в „Кормисош” ще бъде закрит

Мечките от развъдника в любимото ловно стопанство на Тодор Живков „Кормисош“ в Родопите са настанени вече в модерни зоопаркове и спасителни центрове в Европа. С нов дом са 12 представители на защитения вид, а за още два се чака виза за чужбина. В Германия край Мюнхен например е най-старата мецана - Рила, родена още по времето на Тато през 1986 г. Сега за път се стяга и друга ветеранка - 28-годишната Кета.

 Вивариумът в Родопите е създаден през 60-те години на миналия век по разпореждане на Живков и Пенчо Кубадински (член на Политбюро на ЦК на БКП между 1966 и 1990 г.). Твърди се, че намерението било да се развъждат за отстрел. Това обаче не отговаря на истината, разказа за „Преса“ Христо Христов-Референта, който става директор на Държавното ловно стопанство през 1978 г.

„По това време всяко ловно стопанство си имаше основен вид дивеч и „Кормисош“ бе отреден на мечките. Популацията на кафявата мечка обаче беше намаляла застрашително, затова се

 внесоха мечета от Румъния

 със самолет. После те бяха обект на специални грижи и даже в един момент нямаше какво да ги правим“, разказа Референта (виж интервюто). След промените поддържането на развъдника се превръща в бреме за ловното стопанство, а и условията не отговарят на европейските изисквания, затова екоминистерството започва да търси места за настаняването на животните.

 През 2013 г. експертите на МОСВ заедно с Изпълнителната агенция по горите и „Кормисош“ влизат в контакт със Сдружението за дивата природа „Балкани“, което ги свързва с холандската организация „Алертис“, известна като фонд за опазване на мечката и природата. Така е разработен спасителен план и започват да се търсят подходящи места за настаняване на сиротните животни.

 „В естествена среда не можеше да бъдат пуснати, защото всички с изключение на една са родени в клетка“, обясни Радостина Галитионова, старши експерт в Националната служба за защита на природата в МОСВ. Мечката учи малкото си да ловува до втората и третата година. „Тези са родени в плен и няма да оцелеят - обясни Галитионова. - Затова направихме всичко възможно да ги спасим.“

 Така на 17 май 2013 г. идва първият пробив - на път към зоопарка в Антверпен тръгва мечокът Тошко. През ноември същата година пак за Холандия заминават Мишо и Мариана, а през пролетта на 2014 г. успяват да намерят нов дом на Хубавата Елена, Арда, Пешо, Мария и Бети, единствената уловена в дивата природа. Намерена е като малко мече от бракониери, които я оставили в близост до вивариума. Сега мечата дружина е в различни краища на Европа. Пешо и Мария са в „Беър форест“ в Холандия, а Елена и Арда - в Белгия. Бети е приютена в центъра на Сдружението за дивата природа „Балкани“ във Влахи.

 Най-слабата и хилава

 мечка Горчо е в Германия, а Милчо и Гошо заминават за Англия. Своя дом чакат Минчо и Кети, след което се очаква през май вивариумът да бъде закрит.

 „Жалко е, че не успяхме да осигурим условия за животните у нас. Но от друга страна, падна едно голямо бреме от раменете на ловното стопанство, тъй като това са големи животни, които имат нужда от изхранване. Освен това след влизането ни в ЕС този вивариум беше на практика незаконен, защото не отговаряше на нормите. Износът не е лесен, тъй като те са защитен вид и сме длъжни да проследим всяка тяхна стъпка. Сега знаем, че животните са добре“, каза Галитионова.

 В „Беър форест“ мечките живят в компанията на вълци. Планира се това да стане и у нас в новата зоологическа градина в Пловдив. Двата вида се разбират добре и живеят в мир.

 Христо Христов-Референта, бивш директор на „Кормисош“:

Грижехме се за животните по часовник

 - Г-н Христов, как приемате новината, че всички мечки от „Кормисош“ се изнасят в чужди зоопаркове?

- Радвам се, че са ги спасили. Аз съм човекът, който направи нов мечкарник в ловното стопанство. Условията бяха добри за времето си и отговаряха на тогавашните стандарти, но с идването на демокрацията, каквото се случи с държавата, това стана и с мечките.

- Вярно ли е, че животните са отглеждани за отстрел?

- Не, в ловното стопанство си имаше достатъчно мечки на свобода, по мое време бяха около 60. Отстрелваха се само тези, които правят пакости, стръвниците. Живков е убивал мечки, но само стръвници, и то такива, които са били наблюдавани цяла година. Създаването на развъдника се наложи заради това, че популацията им в България през 1978 г. бе намаляла и затова внесохме мечета от Румъния. Докараха ги със самолет. Някои бяха пуснати на свобода, други лично съм ги гледал. По-късно, когато популацията се възстанови, сме ги давали на зоопарковете. А също и на мечкари.

- Как ги гледахте?

- Много добре. Правехме им качамак, давахме им зеленчуци, плодове, месо не са получавали. Даже изпълнявахме лекарски рецепти. Ще ви разкажа една забавна случка. Една от мечките, която живееше на свобода, беше научила къде се намират лехите с моркови. За да ги опазим, решихме през нощта да й пуснем транзистор да работи цяла нощ. Първата нощ тя не дойде, на втората също, но на третата изяде морковите на фона на сръбска музика. Това показва колко са умни и как свикват с хората.

- Защо в последните години мечките станаха толкова агресивни?

- Ние ги гледахме по часовник. Ако се появяваше стръвница, наблюдавахме я с дни и я отстрелвахме. Сега са изпуснати от контрол. Иначе мечките са кротки животни.

- Много или малко са 530 мечки в България?

- Не са много. В България трябва да има 600-700 мечки.

 Популацията им у нас намалява

 България е една от страните в Европа наред с Румъния, Русия, Швеция и Финландия, където има стабилна популация от кафяви мечки. У нас в момента те обитават главно Рила, Пирин, Родопите и Централния Балкан и са около 530, каза държавният експерт в МОСВ Руслан Сербезов. Страната ни има ангажимент по международни директиви и договор с Европейския съюз да опазва вида.

 Популацията обаче намалява поради липсата на достатъчно храна и местообитания.

 Има и гастролиращи мечки, но малко от тях избират Гърция, защото тя е силно урбанизирана. За свободното им преминаване в Гърция бе направен тунел край ГКПП Илинден, но той не се използвал от животните, защото е силно осветен. Мечките обаче харесват прохода Траянови врата над магистрала „Тракия“, през който се придвижват от Родопите към Стара планина.

По в-к Преса

Коментари

При посещението си Чаушевску застрелял една мечка на велосипед.Дивите избегали и специално за него докарали една дресирана от цирка, която намерила велосипеда на горския и го подкарала...Невероятно , но ...FAQ

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот