Иван Костов се ръкувал и с КТБ

Автор: Илия Илиев (1 коментар)


Иван Костов се ръкувал и с КТБ

Преди време Иван Костов се удари в гърдите - той бил Реформатора, той бил Семафора в българската политика...

Бидейки доцент в Катедрата по теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет на Техническия университет и магистър по математика, откри Лаборатория за управление на риска към Новия български университет. Да раздава оценки на действащите политици от въображаемата си реформаторска висота е мераклия.

Вече е и Политолога! Още при откриването на нужната главно на него лаборатория посочи, че вече цели пет години у нас няма устойчиво развитие, брутният вътрешен продукт не е стигнал стойността от 2008 г., а половината от българите тънат в бедност.

Ето какви драми са настъпили без него, Реформатора, без неговото ДСБ! Но спасението предстои, иде то с неговите доклади и анализи за рисковете.

Реформите Костови са пред очите ни през последните 13 години, усещат ги българите всеки ден. Когато се сблъскат с правосъдната или здравната система, когато им потрябва защита от МВР, щом се замислят за националната сигурност. Или ако стане дума за социална справедливост и корените на богатствата у нас. Все за Реформатора се присещат и го отрупват с благословии.

С избухването на огромния скандал с Корпоративна търговска банка (КТБ) Костов бурно се активира в посока на нейното спасение, щял бързо да реши всички проблеми. Потентен бил да я постави на крака, ей тъй, по добра воля щял да го стори, щото инак лошо чака държавата. Приоритет било да не се допусне банкова криза.

Не можели сме да си представим какъв ущърб на авторитета на страната като място за икономически живот и инвестиции щели сме да претърпим. Само БНБ да не бъде осъдена го тревожело и мотивирало.

Доказан професионален лъжец е той. В цялата история с КТБ нямал бил корист, сакън да не го помислите! Едната пенсийка на другарката му в живота се оказала запорирана, та не можела, горкана, да си купи хляб и мляко.

Подобна наглост и простотия може да бъде сътворена само от Иван Костов и фамилията му, сподели възмутен бившият главен прокурор Никола Филчев. Информиран човек е той, та посъветва потърпевшата от запора Елена Костова да поиска заем от дъщеря си, че да има достатъчно пари за млекце и хлебец на обяд.

При това Филчев посочи, че един месечен хонорар на щерката Мина ще й стигне за 2-3 години напред за хляб и мляко.

Яростен спасител на КТБ и бранител на нейния главен собственик Цветан Василев, таткото Иван пропусна да информира обществеността, че първородната му е получила близо 300 000 лева хонорари за консултантски услуги от фирма на забегналия банкер.

Заваляха и други разкрития. Здраво се е ръкувал Иван Костов с КТБ и Цветан Василев, трайно, а не както някога с перестройката.

МИГNews съобщи, че Мина Костова срещу някакви си 5000 лева станала собственик на управляваната дотогава от нея фирма „Анторна“. Така наред с два огромни апартамента се сдобива и с луксозен бизнес център за милиони на столичния бул. „Цар Борис III”.

Фирма, близка до Командира, дължи 1,67 млн. евро на КТБ, научихме от Поглед Инфо. Несъмнено ще излязат и други впечатляващи данни за роднини на бившия премиер.

Реалполитик е Костов, сам се определи като такъв. Това означавало да се отчитат фактите и реалностите, а не да си ги въобразяваш. И да не вземаш лесни решения, но откъснати от обстановката, от условията на реалната среда, в която ще трябва да бъдат реализирани.

Ами точно той в немалка степен създаде тази среда, в която чрез политическа дейност се натрупват забележителни лични и семейни капитали. И виждаме, че с лостовете на държавната машина в ръцете, докато е бил Реформатора и Семафора, Костов добре се е възползвал от създената среда и произведените по време на управлението на СДС факти и реалности.

Предопределили за много години напред липсата на устойчиво икономическо развитие на България и затъването на милиони българи в сумрака на бедността и отчаянието.

„Познавайки почерка на Иван Костов, виждам, че през последните 12 г. неговата цел е да дестабилизира управлението и да дърпа конците отстрани. Това той прави и в момента, виждайки случващото се в Реформаторския блок (РБ)”, каза наскоро режисьорът Евгений Михайлов.

Много основания забелязваме да потвърждават думите на синия политик. Показват го характерът и подтекстът на бъркотиите и скандалите в РБ. Костов възнамерява чрез дърпането на конците в тази клиентелистка по същество конструкция активно да присъства в политическия живот и да участва в консумирането на властта в страната. За целта се налага да оглави РБ чрез подконтролното му засега ДСБ с Радан Кънев начело.

„Реформаторския блок аз го разглеждам като едно обещание. Той е коалиция, която има перспективата да стане силен политически субект... ще подкрепя блока, ще му помогна не само да получи гласове, но и да бъде изграден, така както го искаме ние”, казва Костов.

Тъй де, както иска той, инак ще си остане обещание!

Така и действа. „Всеки има възможността, използвайки преференциалния вот, да докаже, че има доверие”, заяви самообявилият се за Реформатор и организира провалянето на Меглена Кунева в изборите за евродепутати. Открито заяви, че ще гласува не за нея, която водеше листата на реформаторите, а за Светослав Малинов. Успя, провали Кунева, унизи я.

За да покаже, че тя не „носи обществено доверие в управлението”, не представлява по най-добрия възможен начин гласуващите за РБ. А кой? Радан Кънев ги представлява, разбира се, неговият човек, той е носителят на общественото доверие! И упорито пробва да го намести за водач на РБ или поне да измести от предни позиции „червената кукувица” Кунева.

Маневрите на Костов са доста прозрачни, тъй като няма влиятелни електронни медии и вестници на своя страна, както беше някога, когато се ползваше с подкрепата на Запада. А и отдавна е на сцената под прожекторите, много негови изявления и действия са запазени за обективен анализ, разнищван е нееднократно от анализатори и наблюдатели. Няма с какво особено да изненада публиката и недоброжелателите си.

С много такива се сдоби, докато беше на власт. Не спира да ги придобива и впоследствие, действайки в сянка с интриги и чрез подставени лица. Някои от тях също не пропускат възможности да му отмъстят или поне словесно да му натрият носа.

В края на 1992 г. той изпъшка: “Аз съм в глуха защита... за мен е неприятно непрекъснатото фиксиране като мишена на човешката злоба.” Сега отново навлиза в сходна ситуация, принуден да бъде активен и публичен.

Заседнал трайно в дясната страна на политическия спектър, Костов трябва да води борба с конкуренцията, преди всичко с притежателя на ГЕРБ Бойко Борисов. РБ и няма от кого другиго да нарасне електорално, затова създателят й действа грубо. Когато през февруари 2008 г. беше поставен въпросът за приемането на ГЕРБ в ЕНП, само ДСБ от всички други партии в нея гласува против.

Борисов не е забравил това, разбира се, лесно се докача той на чест. И много други убождания откъм ДСБ и РБ не е пропуснал покрай ушите си. По сталински упражняваше властта Костов, сталински са и хватките му в сянка като управляващ рисковете в Лабораторията в НБУ в хода на политическите завои. Особено на острите, а те предстоят множество пред кабинета „Борисов 2”, все хлъзгави и неочаквани в мъглата.

Костов е мотивиран главно от морал за всепозволеност. Хладен към себе си, застанал отстрани, той гледа на хората инструментално и студено. Не ги мрази, но така го възприемат - като зъл и отмъстителен. Вътре в него преобладават отрицателните съставки на самооценката, но почти целият му личен живот е скрит от другите

„Много малко хора могат да общуват с него... Той може да ви гледа и да не чува какво му говорите, защото мисли за друго”, казва жена му Елена.

Борисов категорично не искаше да има реформаторите за коалиционни партньори, даже се закани да върне мандата, ако няма повече от 120 депутати в парламента след изборите. „Не трябва да си правят илюзиите, че с Реформаторския блок могат да се водят преговори за десноцентристка коалиция”, казваше ядно.

Само идването на шефа на ЕНП Жозеф Дол и оказаният от него силен натиск принудиха водача на ГЕРБ да склони. Преговорите минаха трудно, със съпровождащо стържене и скърцане. След гласуването на кабинета взаимоотношенията се поизгладиха, но това очевидно е временно.

При първите по-сериозни проблеми в управлението - а те наближават - предстоят нови десебейски изпълнения след подръпване на конците от Иван Костов.

От в. "Труд"

Коментари
2014-11-29 11:11:51 От: "Другарят" Лостов

Такъв или онакъв, но Костов е солиден държавник и финансист, той единствен знае и може да вкара държавата в работен режим. Като партиен строител е слаб, той не е политик. Поради това върши солидни грешки в това отношение. Това не е мантра...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот