Иван Костов: Изборите трябва да вдигнат проклятието ДПС и Ахмед Доган от България

 (2 коментара)


Иван Костов: Изборите трябва да вдигнат проклятието ДПС и Ахмед Доган от България

По думите на бившия премиер, ако КТБ фалира той ще обяви имената на виновните, сега отново повтори това си намерение...

„Тези избори трябва да вдигнат проклятието за България. Това са ДПС и Доган по моя дефиниция. За всички е очевидно откъде тръгна атаката срещу КТБ. Пеевски и Доган са основаната ос. Трябва да отговарят каква им е ползата – очевидно разграбването на банката и придобиване на активите. Те са започнали вече да ги придобиват”. Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според него данъкоплатците ще пострадат много повече при фалит отколкото при оздравяване на Корпоративна търговска банка. Цената на първия вариант е около 5,5 млрд. лв., а на втория – около 2,4 млрд. лв. със заем, смята Костов

„Един състезателен кон, дори и да не се класира, струва пари. Ако го нарежете на парчетa и продадете за месо, както става при фалита, ще вземете само парите за месото(...) Фалитът генерира банкова криза, ликвидна паника сред хората. Ще тръгнат да си теглят спестяванията”, заяви той.

В края на август Костов заяви в „Тази сутрин”, че ще обяви имената на виновните, ако КТБ фалира. Днес отново потвърди това си намерение, като поясни, че става въпрос за „няколко души на високи позиции”, които дестабилизират България.

Костов обявява имената на виновните, ако КТБ бъде ограбена. Според него няма дупка от 5 млрд. в банката По думите му, при оздравяване на банката държавата не спасява хората, причинили кризата, а банковата система, икономиката, общините, болниците, вложителите: „Тук е грешката, тук е подмяната”.

Иван Костов каза още, че БНБ е започнала да действа „много прецизно” след намеренията на акционерите, представлявани от EPIC, за оздравяване на КТБ. Според него централната банка в момента не трябва да бъде атакувана от политиците, а основният ангажимент да се поеме от новите инвеститори.

Иван Костов коментира изказване на служебния премиер Георги Близнашки по казуса „КТБ” от 8 септември в „Лице в лице”. Тогава той обяви, че БНБ си е затваряла очите не само за КТБ.

„Той говори непредпазливо и невярно. Не може да се очаква от нашия премиер да е в течение с всички много сложни обстоятелства. ЕК е разрешила на България да окаже подкрепа на банки, които да преодолят ликвидна криза. Той не може да говори, че кризата ще възникне от това, че няма пари или разрешение. Те няма да формират прекомерен дефицит”, каза Костов.

По в-к Труд

Коментари
2014-09-19 17:34:31 От: адв. Пармаков

Иван Костов има интерес за отваряне на Кутията на Пандора, заради капиталите под лихва на дъщеря му Яна в банката. Вече не го интересува, че ще лъсне "особения" статут на дъщерните капитали като привилегирован клиент, според някои. Костов иска да си отмъсти на всяка цена, при каквито и да е обстоятелства, едва ли ще загуби много пари. Но не се знае. Иска му се да лъснат далаверите, чрез свързаните фирми на Василев, дето са раздали кредити, и сега не могат да си ги приберат.

2014-09-23 11:55:22 От: vlady

Доц. Лостов е голям учен политикономист и съответно има задълбочени познания по политика и икономика.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот