Историята на една снимка

Автор: Иван Тодоров, "БЪЛГАРИ" (1 коментар)


Историята на една снимка

Тая история е като приказка. Ала с тъжен край. Как лакомията изяде благородството - това ще разберете от следните редове, посветени на бившия вече Дом-пансион на бул. "Братя Бъкстон" в столичната община Красно село.

Сградата е дарена през 30-те години от бившия министър-председател Иван Гешов, проектирана е от най-добрите архитекти на ХХ век Станчо Белковски, разрушена през 2007 г.

 

В средата на трийсетте години на миналия век нещастие връхлита един от синовете на екс министър-председателя Гешов. Военният  юрист загубва рано-рано обичната си съпруга Анка. Съкрушеният мъж  /тогава хората – не знам здали не си внушавам, но мисля, че не – се обичали сякаш по-силно и до края на дните си, отколкото днес/  решава да построи Дом-пансион в памет на избраницата си.

 

И избира за място сегашното обръщателно трамвайно колело на спирка „Братя Бъкстон” /досами Боянската река, течаща по улица „Генерал Суворов”/. Тогава – далечен край на града. Избира и фантастичен архитект за проектант – Станчо Белковски.

 

Ако името нищо не ви говори, за да се ориентирате – това е създателят на „Алианс Франсез” на площад „Славейков”, на столичната Телефонна палата на улица „Гурко”, на Старата поща /под Самоводската чаршия/ в Търново... А преди няколоко години бе обявен от днешните си колеги от Съюза на архитектите в България за един от най-добрите в гилдията за отминалото столетие.

 

Архитектът изгражда двуетажна солидна постройка на „Речния булевард”, както шеговито наричал улицата,  по която се спуска на север Боянската река, с барелеф на Анка на партерния етаж, с параклис /колко такива сгради знаете?/, със спални, кухня, бани и домакински помещения...

 

Такава била волята на дарителя: Пансион за студентки, идващи от провинцията, които не разполагали с необходимите пари за живот в квартири нод наем. Допускали се – по изключение – и гимназистки от последните класове.

 

Около 1939-та всичко било готово. И Домът /наистина трябва да се изписва с голяма първа буква/ - открит. А Станчо Белковски честичко наминавал да наглежда как се стопанисвало едно от най-любимите му творения... Имало е време и с такива архитекти.

 

После – национализация  /преди нея обаче през къщата смогнали да минат десетки, стотици момичета, които я запомнили с добро до края на дните си/, а нейде около 1960-та Домът стана детска градина.

 

Тая първа промяна на свещената воля на дарителя  /макар и нередна/ бе – донейде – приемлива. Оневиняваше я детската гълчава...

 

Около 1980-та обаче никакви оправдания вече нямаше – в къщата се настани Бракоразводното отделние на Софийския градски съд. Но поне на сградата никой не посягаше. До януари 2007-ма. Тогава – посред зима – набързо би срината.

 

Ходил съм и съм разговарял с не един и двама от непосредствените съседи. Голям зор, казаха ми, видели строителите-разрушители докато изравнят Дома със земята. Станчо Белковски си знаел перфектно занаята. Бил го превърнал в изкуство много-много преди да загине във влакова катастрофа...

 

Нахалост разпитвах и за снимки на къщата    оказа се, че никой няма. Каквато и да била. Сетне се сетих, че преди много години – в средата на осемдесетте – в редакцията на тогавашния вестник „Поглед” на улица „11 август” 6 един ден дойде достолепна възрастна жена, която носеше текст за Дома. И снимки. Искаше да се знае за жеста на благодетеля. Материалът    две-три странички на машина – щеше да види бял свят по-бързо в посветеното навремето на проблемите на града чудесно списание „София” и

затова я посъветвах да го даде там.

 

Там и излезе. А снимката пред вас, публикувана  в  покойното списание „София”, е единственото, оцеляло до днес от Дома. Преглътнете полиграфическите й несъвършенства. Пред вас е нещо, което не се вижда всеки ден.

Един влюбен съпруг опитва да съхрани обичта си с жест на благородник.

От двайсетина години у нас обаче понятия от рода на  „воля на дарителя” не предат, не се котират. За да съм съвсем точен – и преди това бе така, но кой знае защо по не биеше на очи.

 

Сега до трамвайната спирка „Братя Бъкстон” и реката зине десетметров изкоп, заграден с метални платна. Предвиждат се единадесет етажа нагоре и три подземни, а най-отгоре – кула, общо четирдесет-четирдесет и пет метра. Чудесно място – проветриво, слънчево, до голям булевард, инвеститорите ще „смъкнат” от продажбата на построеното бали с пари... Инвеститор  /или изпълнител/  е ГУСВ  /Главно управление на Строителни войски/, които сякаш бяха закрити, но май не са, историята там  е от рода на „куче влачи, диря няма”.

 

Имотът е на територията и в юрисдикцията /пълномощията/ на община „Красно село”, тя е съвсем наблизо, разрешителните документи би трябвало да са одобрени и разписани от нейния главен архитект. Не искам и да чувам, ни да знам името му, след като трябва да го изпиша до Станчо Белковски. Те просто са противопоказни един за друг.

 

И всичко това – на хвърлей и от Шесто Районно полицейско управление – което /трябва да/ бди за реда и нормалността в квартала; пред очите на десетки хора, които – свити в домовете си – са гледали бездейно действията на разрушителите и осквернителите. Не сторили нищо. Обезверени, безразлични, безлични, умислени  /ако това може да е някакво оправдание все пак/  как да платят тока, данъците, как да „се хванат за зеленото” за пореден път...

 

И ако някой ви каже, че в България имало гражданско общество, прочетете още веднъж тоя текст, идете до „Братя Бъкстон”, разгледайте описаното.

 

И пак да си поприказваме тук, в "Българи", порталът за нацията.

 

 

 

 

Иван Тодоров,  "БЪЛГАРИ"

Коментари
2016-01-29 17:18:49 От: трябва

мир на Земята и благоволение между човеците

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе