Именити Димитровци възродиха храма на светеца в Пловдив

Автор: Радко Паунов (2 коментара)


Именити Димитровци възродиха храма на светеца в Пловдив

Църквата е на 8 века, мястото за нея посочил цар Иван Асен II

Нов живот заживя от 2007 г. храмът “Св. Димитър” в Пловдив, който се намира на най-високата точка на Трихълмието - Джамбаз тепе. Той е на 8 века. Построен е по настояване на цар Иван Асен II. След битката при Клокотница през 1230 г. владетелят минал през Пловдив и посочил мястото, където да бъде изградена църква на името на свети Димитър.

През вековете под турско робство тя е била многократно опожарявана, събаряна и изграждана наново. В сегашния си вид е от 1838 г., като преди няколко десетилетия беше запусната и почти затворена. Едва през 2007 г. тя се възроди благодарение на 35 именити Димитровци от Пловдив. Сред тях са бизнесменът Димитър Георгиев, галеристът Димитър Инджов и куп известни хора, носещи името на светеца.

На 3 октомври 2003 г. те учредиха сдружение “Св. Димитър” и събраха средства за реставрация и ремонт. Вложиха над 200 000 лева. С тях подмениха трите основни входни врати, възстановиха и укрепиха оградния зид. Ремонтираха плочника, подновиха дървената конструкция на камбанарията. Над 40 камиона с боклук бяха изнесена от запуснатия храм. Основна реставрация беше направена и на стенописите на портика и притвора.

Църквата заблестя на 26 октомври 2007 г., когато митрополит Николай я освети. Нейната история е прелюбопитна. В началото на ХIХ век на това място е имало полуразрушен късносредновековен храм. В Стария Пловдив по това време са живели най-богатите хора, сред които гърци, турци, арменци, евреи и българи. До 1922 г. службите в нея са се водили на български. След това пристигнали белогвардейците от Русия и Пловдивската митрополия поверила “Св. Димитър” на руското църковно настоятелство.

До 1966 г. храмът е бил под грижите на белогвардейците. Затова много пловдивчани мислят, че църквата е руска, което не е така. Тя е уникална с мраморния си иконостас и с необичайната пищност на каменната резба. От мрамор е и владишкият трон. Те са дело на одрински и местни каменоделци. Именно иконостасът от бял, сив и цветен мрамор е единствен по рода си паметник в българското възрожденско изкуство.

Обкованите в сребро икони от царския ред са от стария храм. Според изкуствоведи те са направени от известни македонски майстори. Над капителите на колоните са изписани медальони с образите на 12-те апостоли. Върху мраморното облегало на архиерейския трон е изрисуван през 1870 г. Исус Христос. Преди 2 г. скулпторът Цвятко Сиромашки извая в двора мраморна чешма, която наподобява опашка на паун.

 Иконата на свети Димитър от едноименния храм в Стария Пловдив е от ХVI век. Тя е в сребърен обков и е разположена на централно място в обновената църква. За нейната сила се разказват легенди. Помогнала е на десетки да се изцелят. Светецът воин е закрилник както на военните, така и на строителите. Затова на Димитровден пред лика му е истинско стълпотворение. Всеки се моли за здраве.

Служителки от храма описват действителни случаи как свети Димитър е помогнал на много хора. Болен мъж пристигнал преди няколко години да търси лек именно от тази икона. “Едва го крепяха. Беше тежко болен. Разказа, че с всяка изминала година се влошавал. Първия път като пристигна, беше развалина”, спомня си Петя Иванова, която от години продава свещи и се грижи за храма.

Посъветвали го да се моли именно в тази църква. И човекът решил на всеки Димитровден да търси помощ от светеца. “С всяко следващо идване той изглеждаше по-добре”, твърди Петя. Накрая се оправил и сега не пропускал Димитровден.

В храма “Св. Димитър” в Пловдив има още една икона на светеца, но в живопис от по-ново време. В иконографията той е представен седящ на трон. А в други случаи е изобразен на кон с копие или меч, пронизващ скорпион. Аязмо на 186 г. блика в двора, лекува очи и нерви Тази вода е излекувала стотици, казва клисарката Петя Иванова и пуска кофа с въже на 10 метра в кладенец. Той е разположен в центъра на параклиса “Св. св. Кирик и Юлита” който се намира в двора на църквата “Св. Димитър” в Стария Пловдив. Това е единственото останало аязмо в архитектурния резерват. Действа от 1830 г. Водата му е не само целебна, но и мека, вкусна.

Мнозина са категорични, че лекува болести на очите, кожата, нервите и помага при стомашни проблеми. Тези твърдения се подкрепят и от проучване на Медицинския колеж в Пловдив, проведено преди години. Анкетирани са 163-ма души на възраст между 21 и 68 г. Медиците си поставили за цел да изяснят на какво се дължат целебните свойства на водата. Девет от десет анкетирани заявили, че очакват изцеление, а петима категорично посочили, че имат положителни резултати от лечението на очни и кожни проблеми. Голяма част от тях съпровождат употребата на водата от аязмото с искрени молитви.

Редовно пие от него съпругата на Димитър Киров Русалия. Балерината взема чаша и отгребва от кофата, извадена току-що от кладенеца. Изпива я наведнъж и казва, че е много вкусна. После хуква по калдъръма с елегантна походка и стига почти на бегом до музикалното училище, където води часове по балет. Дори на тези години Кирова скача с учениците, като им показва нагледно сложни фигури от танцовото изкуство.

 “Много дълголетници по на 80-90 години от квартала непрекъснато идват и си наливат в стъклени бутилки вода. Пият само от нея и се чувстват идеално”, казват църковните служители. Според тях при сълзене на очите и при възпаление водата от аязмото е по-ценна от медикамент. “Наливаш от нея в чаша и си правиш промивка. След няколко процедури ефектът е налице”, твърди Петя Иванова. Тя разказа, че станала свидетел как 4-годишно дете оздравяло от конюнктивит. “Майка му редовно налива вода да си мие очите”, казва клисарката.

Според нея е чудо, че на най-високото място в Стария Пловдив аязмото блика повече от 180 години. Навремето в почти всяка къща в Стария Пловдив имало кладенци, от които хората са пиели вода. Единствено в двора на “Св. Димитър” функционира и до днес. Това се дължало и на божията сила. Встрани от аязмото край лехата с цветя се издига постройка, превърната в иконна галерия. За нея се грижи младата художничка Никол Костадинова. Върху стените от каменна зидария са експонирани икони на различни светци, дело на студентите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, която е на метри от храма.

По в-к 24 часа

 

Коментари
2016-10-24 10:56:13 От: kredīta piedāvājums 48

Ние предлагаме кредити на хора, които се нуждаят от финансова асистент с нисък лихвен процент от 3%. За да получите заем с тази компания, можете да посочите точния размер на кредита, което трябва и времето, в което можете да се възстанови услугата prêt.notre от 3000 до € 500.000
ЗАБЕЛЕЖКА: Трябва да ни пишете на: catherinemoutier13@gmail.com

2016-10-24 10:57:00 От: kredīta piedāvājums 48

Ние предлагаме кредити на хора, които се нуждаят от финансова асистент с нисък лихвен процент от 3%. За да получите заем с тази компания, можете да посочите точния размер на кредита, което трябва и времето, в което можете да се възстанови услугата prêt.notre от 3000 до € 500.000
ЗАБЕЛЕЖКА: Трябва да ни пишете на: catherinemoutier13@gmail.com

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот