И британски дипломат е за размяна територии на Балканите


И британски дипломат е за размяна   територии на Балканите

Според Ивор Робъртс това е единственият начин за постигането на траен мир и стабилни отношения...

Бившият британски посланик в Съюзна Република Югославия /СРЮ/ Ивор Робъртс се обяви за размяна на територии между Сърбия и Косово.

Според него това е единственият начин за "постигането на траен мир и стабилни отношения" между двете страни.

Робъртс бе посланик на Великобритания в СРЮ от 1994 до 1997 година. Вчера в Лондонското икономическо училище представи книгата си "Разговори с Милошевич". На представянето присъства и сърбският посланик в Лондон.

Робъртс каза, че многонационалните държави са идеал, но на практиката размяната на Прешевската долина от Сърбия за земи от северната част на Косово би могло да доведе до стабилизиране на отношенията и да гарантира признаването на независимостта на Косово от страна на властите в Белград.

Британският дипломат изрази надеждата, че границите на Балканите, както и навсякъде, ще се превърнат "в символ на различието", а не на разделението както е било досега. Той обаче подчерта, че това би могло да стане, ако националните общности се чувстват сигурни и стабилни в рамките на своята етническа общност.

БГНЕС припомня, че Прешевската долина включва три общини - Буяновац, Прешево и Медведжа от югозападната част на Сърбия. Те са населени предимно с етнически албанци. Косово обяви независимост през февруари 2008-ма година. До днес над 100 държави по света признаха независимостта на бившата сръбска провинция, включително и България. Властите в Белград продължават да смятат Косово за част от територията си.

Преди месец бившият британски дипломат Тимоти Лес публично се обяви за създаването на етнически чисти държави на Балканите и промяна на границите.

Преди три дни американският конгресмен Дейна Рорабакър призова за подялба на Република Македония между Косово и България.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот